Bagaimana untuk Menyembunyikan Mesej dalam WhatsApp

104

WhatsApp ialah cara popular untuk kekal berhubung dengan rakan, keluarga dan rakan sekerja. Walau bagaimanapun, kadangkala sembang anda mungkin bersifat sensitif, perkara yang anda tidak mahu berkongsi dengan orang lain. Terlalu biasa bagi orang di sekeliling anda untuk secara tidak sedar memandang telefon anda apabila anda membuka WhatsApp, dan anda mungkin tidak mahu mereka melihat dengan siapa anda bersembang.

Bagaimana untuk Menyembunyikan Mesej dalam WhatsApp

Jika anda tertanya-tanya sama ada terdapat cara anda boleh menyembunyikan mesej anda di WhatsApp, jangan cari lagi. Artikel ini akan membincangkan menyembunyikan mesej dan pemberitahuan anda pada iPhone dan peranti Android.

Bagaimana untuk Menyembunyikan Mesej dalam WhatsApp pada iPhone

Walau apa pun alasan anda untuk menyembunyikan mesej WhatsApp, ia boleh dilakukan. Kaedah yang paling popular adalah dengan mengarkibkannya. Ini akan meletakkannya dalam folder arkib khas yang tidak kelihatan serta-merta apabila anda melancarkan apl.

Pilihan lain ialah menambah tahap keselamatan lain pada apl jika anda tidak mahu jailbreak iPhone anda untuk menjalankan apl pihak ketiga untuk menyembunyikan mesej anda. Ia juga mungkin untuk menyembunyikan pemberitahuan WhatsApp anda. Kami akan merangkumi semua kaedah ini di bawah.

Menyembunyikan Mesej

Cara paling mudah untuk menyembunyikan mesej WhatsApp adalah dengan menggunakan ciri arkib. Dengan mengarkibkan sembang, ia tidak akan kelihatan serta-merta apabila anda membuka apl. Walau bagaimanapun, anda masih mempunyai akses kepada sembang yang diarkibkan ini. Untuk mengetahui cara mengarkibkan mesej, lakukan perkara berikut:

 1. Pelancaran WhatsApp pada iPhone anda.
 2. Cari sembang yang ingin anda sembunyikan dan leret ke kiri.
 3. Ketik ikon “Arkib” biru tua.

Sembang ini tidak akan kelihatan lagi apabila anda membuka apl. Anda boleh melihat perbincangan yang diarkibkan dengan mudah dengan meleret jari anda ke bawah untuk mendedahkan pautan Sembang Arkib betul-betul di bawah tetingkap carian. Ketik padanya dan lihat sembang tersembunyi anda.

Menyembunyikan Mesej Tanpa Mengarkib

Pada masa ini, anda hanya boleh menyembunyikan mesej WhatsApp dengan mengarkibkannya. Terdapat apl pihak ketiga yang akan membantu anda menyembunyikan mesej, tetapi anda perlu melakukan jailbreak iPhone anda terlebih dahulu. Jailbreaking membatalkan waranti anda dan tidak disyorkan melainkan anda tahu dengan tepat cara melakukannya.

Satu-satunya pilihan lain yang tersedia ialah menambah satu lagi tahap keselamatan pada telefon anda dengan memerlukan Touch atau Face ID untuk membuka kunci WhatsApp. Ini akan menghalang orang lain daripada mendapat akses kepada sembang anda. Untuk menyediakan ID, ikut langkah berikut:

 1. Pelancaran WhatsApp.
 2. Ketik pada “Tetapan.”
 3. Pilih “Akaun” dan kemudian “Privasi.”
 4. Cari dan tekan “Kunci Skrin.”
 5. Bergantung pada iPhone anda, anda akan melihat “Memerlukan ID Wajah” atau “Memerlukan ID Sentuh.”
 6. Klik pada suis togol di sebelahnya untuk menghidupkan ciri ini.
 7. Pilih berapa lama sebelum ini berkuat kuasa. Pilihan anda ialah “Segera”, “Selepas 1 minit,” “Selepas 15 minit” dan “Selepas 1 jam.”

Anda kini akan mempunyai lapisan keselamatan tambahan untuk menyembunyikan mesej anda dan akan memerlukan Face ID atau Touch ID anda untuk membuka apl.

Menyembunyikan Pemberitahuan

Anda mungkin mahu menyembunyikan pemberitahuan WhatsApp anda. Jika anda mempunyai berbilang sembang aktif secara serentak, pemberitahuan ini boleh mengganggu. Anda boleh melumpuhkan ciri ini dengan mudah dengan menukar tetapan iPhone anda. Begini caranya:

 1. Ketik ikon “Tetapan” pada iPhone anda.
 2. Cari dan pilih “Pemberitahuan” dan kemudian “WhatsApp.”
 3. Bergantung pada OS anda, langkah seterusnya ini mungkin berbeza-beza.
  • Jika anda melihat “Benarkan Pemberitahuan”, klik pada suis togol dan tetapkannya pada kedudukan “Mati”.
  • Jika anda mempunyai pilihan “Tunjukkan Pratonton”, tekan padanya dan pilih “Jangan sekali-kali”.

Mengikuti langkah ini, anda tidak akan melihat pemberitahuan lagi apabila anda menerima mesej WhatsApp baharu.

Cara Menyembunyikan Mesej dalam WhatsApp pada Peranti Android

Setiap pengguna WhatsApp mempunyai alasan mereka untuk menyembunyikan mesej pada peranti Android mereka. Menyembunyikan mesej boleh dilakukan menggunakan ciri pengarkiban WhatsApp atau aplikasi pihak ketiga. Pemberitahuan mesej juga mudah disembunyikan dengan menukar tetapan peranti anda. Nasib baik, membuat perubahan ini adalah proses yang mudah.

Menyembunyikan Mesej

Mungkin ada masanya anda ingin menyembunyikan mesej tertentu di WhatsApp. Syukurlah, ini adalah sesuatu yang boleh dicapai. Kaedah terpantas ialah mengarkibkannya. Dengan leretan pantas dan ketik, anda boleh menyembunyikan sebarang mesej. Untuk mengarkibkan mesej WhatsApp pada peranti Android anda, ikut langkah berikut:

 1. Ketik pada WhatsApp pada Android anda.
 2. Cari mesej yang ingin anda arkibkan dan ketik lama.
 3. Tekan ikon “Arkib” di penjuru kanan sebelah atas skrin.

Mesej ini kini akan dialihkan ke folder Arkib. Anda tidak akan dapat melihatnya apabila anda membuka apl. Untuk melihatnya, tatal ke bawah ke bahagian bawah skrin dan tekan pada “Sembang Terarkib.”

Menyembunyikan Mesej Tanpa Mengarkib

Satu-satunya cara untuk menyembunyikan mesej WhatsApp tanpa mengarkibkan atau menggunakan apl pihak ketiga ialah mengehadkan akses kepada apl tersebut. Ini boleh dicapai dengan membuat pelarasan pada tetapan privasi anda. Menambah satu lagi lapisan keselamatan akan menyukarkan orang lain untuk mengakses mesej WhatsApp anda. Begini cara melakukannya:

 1. Lancarkan aplikasi dan pilih “Tetapan.”
 2. Ketik “Akaun” dan pilih “Privasi.”
 3. Tekan “Kunci cap jari.” Bergantung pada peranti Android yang anda gunakan, pilihan anda mungkin berbeza.
 4. Klik suis togol di sebelah “Buka kunci dengan cap jari” atau apa sahaja kaedah lain yang dipaparkan.
 5. Pilih berapa lama lagi langkah keselamatan ini akan diambil apabila apl melahu. Pilihan termasuk “Segera”, “Selepas 1 minit” dan “Selepas 30 minit.”

Jika anda ingin menyembunyikan mesej anda tanpa mengarkibkannya menggunakan apl pihak ketiga, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. muat turun dan pasang GBWhatsApp.
 2. Lancarkan apl baharu.
 3. Daftar aplikasi dengan nombor telefon anda.
 4. Pilih mesej yang ingin anda sembunyikan dan ketik ikon “tiga titik”.
 5. Daripada menu lungsur turun, ketik “Sembunyikan.”
 6. Skrin bercorak akan muncul. Pilih corak kata laluan untuk melaksanakan kod kunci.

Mesej ini kini akan disembunyikan dan dikunci. Untuk melihat sembang tersembunyi anda dengan GBWhatsApp, anda perlu mengesahkan corak kata laluan.

Menyembunyikan Pemberitahuan

Dengan berbilang sembang WhatsApp serentak, anda boleh dihujani dengan pemberitahuan setiap kali anda menerima mesej baharu. Pemberitahuan ini bukan sahaja boleh mengganggu tetapi juga boleh menjadi gangguan. Nasib baik, anda boleh mematikannya dengan menukar tetapan WhatsApp anda. Untuk mematikannya, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada “Tetapan” pada peranti Android anda.
 2. Pilih “Apl dan Pemberitahuan” dan kemudian “Apl.”
 3. Cari dan pilih “WhatsApp.”
 4. Matikan “Semua Pemberitahuan WhatsApp.”

Dengan menukar tetapan anda, anda tidak akan menerima pemberitahuan lagi apabila anda mempunyai mesej sembang baharu.

Menyembunyikan Mesej dan Pemberitahuan WhatsApp Dijelaskan

Anda boleh menyembunyikan mesej dan pemberitahuan WhatsApp anda dengan mudah pada peranti iPhone atau Android dengan menggunakan ciri arkib. Ini akan mengalihkan sembang yang dipilih ke dalam folder khas yang tidak ditunjukkan secara langsung dalam apl. Pemberitahuan mudah disembunyikan dengan membuat perubahan pada tetapan apl. Menyembunyikan mesej tanpa mengarkibkannya tidak mudah dilakukan, tetapi terdapat apl pihak ketiga yang boleh membantu dengan perkara ini.

Adakah anda mahu menyembunyikan mesej di WhatsApp? Adakah anda menggunakan kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.