Bagaimana untuk Menyimpan Projek dalam iMovie

30

Walaupun iMovie mempunyai antara muka penyuntingan video yang mesra pengguna, beberapa fungsinya berfungsi secara berbeza daripada apl serupa. Sebagai contoh, anda tidak akan menemui butang Simpan pada menu iMovie, yang mungkin mengelirukan apabila anda ingin menyimpan projek anda yang sudah siap atau belum selesai. Tetapi menyimpan projek anda tidaklah rumit—anda perlu memahami antara muka iMovie dan prosedur penjimatan yang betul.

Bagaimana untuk Menyimpan Projek dalam iMovie

Artikel ini menerangkan cara menyimpan projek iMovie anda yang telah siap dan belum selesai.

Bagaimana untuk Menyimpan Projek iMovie

iMovie tidak mempunyai butang Simpan kerana ia menyimpan auto suntingan anda dalam masa nyata semasa anda menjalankan projek. Anda boleh menemui Projek anda yang telah siap dan belum selesai dipaparkan sebagai ikon dalam pelayar projek iMovie anda, dari mana anda boleh terus mengedit atau berkongsi. Walau bagaimanapun, menyimpan projek anda di tempat lain boleh menjadi lebih selamat sekiranya iMovie anda tidak berfungsi.

Bahagian di bawah meneroka cara menyimpan projek iMovie anda yang telah siap dan belum selesai.

Menyimpan Projek iMovie yang Selesai

Jadi anda telah selesai mengedit karya iMovie anda – menambahkan semua peralihan khas, mengisi semua kad tajuk, dsb. – dan kini anda sudah bersedia untuk menyimpannya dan berkongsi dengan rakan-rakan. Di sini bagaimana anda boleh menyimpan projek iMovie anda yang telah siap menggunakan salah satu daripada beberapa kaedah:

Menyimpan Projek Selesai iMovie anda ke Folder Desktop

Untuk menyimpan projek siap iMovie anda ke folder desktop, ikut langkah berikut:

 1. Buka iMovie anda dan ketik “Pelayar Projek” di bahagian atas.
 2. Cari projek iMovie yang anda ingin simpan dan pilihnya. Jika anda masih belum menamakannya, taip namanya dalam medan nama. Walau bagaimanapun, anda akan mendapat pilihan untuk menamakan semulanya sebentar lagi.
 3. Tuding pada projek dan ketik elips di bahagian atas sebelah kanan nama untuk memaparkan lebih banyak pilihan.
 4. Pilih “Kongsi projek” dari menu terbuka dan pilih pilihan “Fail”. Menu penyesuaian muncul, membolehkan anda mengubah kualiti dan peleraian video. Laraskan pilihan yang sesuai dengan anda.
 5. Setelah anda berpuas hati, ketik “Seterusnya” untuk meneruskan. iMovie akan meminta anda menamakan fail dan memilih lokasi. Taipkan nama fail dan pilih lokasi sebagai folder desktop.
 6. Ketik ‘Simpan,” dan projek iMovie anda akan disimpan secara setempat pada peranti anda.

Apabila anda menyimpan projek anda pada desktop anda, anda boleh menyimpan fail ke iCloud anda dengan mudah untuk mengaksesnya daripada iPad atau iPhone anda. Begini cara anda melakukannya:

 1. Pilih menu Apple pada Mac anda dan pergi ke “Tetapan sistem.”
 2. Pilih “ID Apple.”
 3. Ketik “iCloud.”
 4. Pastikan “iCloud Drive” anda dihidupkan.
 5. Pilih “Pilihan” pada iCloud Drive dan pilih “Desktop dan folder dokumen.”
 6. Ketik “Selesai” untuk menyegerakkan folder dengan semua peranti Apple anda. Walau bagaimanapun, anda mesti menggunakan akaun yang sama pada peranti lain untuk mengakses filem.

Menyimpan Projek Selesai iMovie anda ke Pemacu Luaran

Walaupun menyimpan projek iMovie anda ke desktop anda adalah mudah, berbuat demikian akhirnya boleh menyebabkan masalah ruang storan jika anda kerap menyimpan projek iMovie di sini. Alternatifnya ialah menyimpan fail besar anda ke pemacu luaran untuk meringankan beban storan pada peranti anda. Ini adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Dengan projek anda dibuka dalam iMovie, navigasi ke penjuru kanan sebelah atas dan ketik “butang Kongsi”. Jika anda belum membuka projek anda, ketik “Pelayar projek” di bahagian atas dan bukanya.
 2. Pilih “Fail” daripada pilihan yang dipaparkan.
 3. Sesuaikan kualiti dan resolusi projek iMovie anda. Setelah berpuas hati, Pilih “Pemacu luaran” di bar sisi kiri sebagai lokasi fail anda.
 4. Ketik “Simpan” dan tunggu sehingga fail iMovie anda dimuat naik ke peranti luaran anda.

Menyimpan Projek Selesai iMovie Anda sebagai E-mel

Kaedah ini melibatkan pengeksportan projek anda. Anda boleh mengakses projek anda dari mana-mana akaun e-mel anda menghantarnya, tetapi anda tidak akan dapat mengeditnya lagi. Begini cara anda melakukannya:

 1. Semasa projek siap anda dibuka, pergi ke penjuru kiri sebelah atas dan pilih “Projek.”
 2. Pop timbul kecil muncul, menggesa anda menamakan projek anda. Taip nama projek dan ketik “Ok.”
 3. Pilih butang “Kongsi” di penjuru kanan sebelah atas skrin iMovie. Pilih untuk berkongsi projek anda melalui “E-mel.”
  • Jika saiz projek anda melebihi 10 MB, anda akan mendapat pop timbul yang meminta anda mengurangkan fail projek anda. Ketik pada amaran resolusi dan kurangkan saiz fail anda.
 4. Lengkapkan butiran e-mel dan ketik “Kongsi.”

Menyimpan Projek iMovie yang Belum Selesai

 1. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh mengakses projek anda yang belum selesai daripada pelayar Projek iMovie anda. Tetapi kadangkala, anda mungkin perlu meneruskan pengeditan daripada peranti lain. Dalam kes ini, anda harus menyimpan fail anda ke pemacu luaran seperti berikut: Sambungkan pemacu luaran anda ke Mac anda menggunakan port USB. Buka iMovie anda, navigasi ke bar menu atas, dan pilih “Fail.”
 2. Tatal ke pilihan “Buka perpustakaan” dan ketik menu lungsur.
 3. Pilih “Baharu” daripada menu. Kotak dialog simpan dibuka di mana anda boleh menamakan dan menambah teg pada pustaka anda. Taip nama pustaka dalam bahagian “Simpan sebagai” dan tambahkan teg di bawah.
 4. Pergi ke bar sisi kiri dan pilih pemacu luaran anda di bawah bahagian “Peranti”.
 5. Tekan “Simpan” di bahagian bawah sebelah kanan untuk menambahkan pustaka pada pemacu luaran anda. Ini membuka pustaka kedua (yang anda simpan) pada bar sisi kiri.
 6. Beralih ke pustaka asal iMovie, seret projek yang ingin anda simpan dan lepaskan ke dalam pustaka baharu yang anda buat. Anda kini boleh mengalih keluar pemacu luaran anda daripada Mac anda.

Sekiranya anda ingin terus mengedit projek iMovie anda, ikuti langkah berikut:

 1. Jika anda ingin meneruskan pengeditan, sambungkan semula pemacu luaran anda ke iMovie anda dan pilih “Fail” pada bar menu atas.
 2. Ketik menu lungsur turun “Buka perpustakaan”.
 3. Pilih “Lain-lain.”
 4. Pilih “Cari” di bahagian bawah dan ketik pemacu luaran anda sebagai lokasi projek. Seterusnya, ketik pustaka iMovie anda dan tekan “Pilih” di sudut kanan bawah.
 5. Apabila iMovie dibuka, klik dua kali pustaka iMovie pemacu luaran anda apabila ia dibuka dan pilih “Tutup.” Kini anda pasti anda sedang mengedit projek anda pada peranti anda, dan bukan pemacu luaran anda, yang mungkin menyebabkan ketinggalan.

Apakah Pilihan Anda jika Anda Tidak Dapat Menyimpan Projek iMovie Anda?

Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi sesetengah pengguna mengalami kesukaran menyimpan projek iMovie mereka ke peranti mereka. Apabila ini berlaku, ini biasanya bermakna masalah dengan peranti anda, apl iMovie atau terdapat pepijat dalam projek itu sendiri yang mengganggu proses penjimatan. Apabila anda menghadapi masalah ini, anda harus melakukan perkara berikut:

 • Semak sama ada Mac anda mempunyai storan yang mencukupi. Jika peranti anda kekurangan ruang storan, menyimpan projek iMovie anda akan terus gagal. Pergi ke tetapan storan anda dan semak sama ada anda mempunyai ruang yang mencukupi. Jika tidak, kosongkan fail cache dan padam fail dan aplikasi lain yang tidak diperlukan yang anda tidak gunakan lagi untuk mencipta lebih banyak ruang.
 • Tentukan sama ada projek iMovie anda rosak. Jika projek anda telah rosak, penjimatan mungkin mustahil. Cuba buat salinan projek anda. Jika anda terus mendapat ralat penolakan, fail itu mungkin rosak.
 • Mulakan semula peranti anda: Gangguan teknikal pada Mac atau iMovie anda boleh menjadi punca kepada ralat menyimpan. Memulakan semula peranti anda boleh memadamkan isu tersebut.

Kekalkan Projek iMovie Anda

Proses penyuntingan video anda pada iMovie tidak akan lengkap melainkan anda tahu cara menyimpan projek anda di lokasi yang boleh diakses. Dengan kaedah di atas, anda tidak perlu risau untuk menyimpan projek anda yang sudah siap dan belum siap. Anda boleh menyimpannya pada peranti anda atau pemacu luaran anda dan mengaksesnya dengan mudah.

Adakah anda pernah mengalami pengalaman buruk menyimpan projek iMovie anda? Adakah anda terlupa untuk menyimpan projek anda yang belum selesai, atau apa yang berlaku? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.