Bagaimana untuk merakam MP4 dalam OBS

45

Banyak penstrim menggunakan OBS untuk merakam video atau audio masa nyata, tetapi secara lalai, OBS ditetapkan untuk merakam video dalam format MKV, yang mungkin menjadi isu. Contohnya, sesetengah editor video seperti Final Cut Pro atau Premier Pro tidak menyokong format MKV. Selain itu, format MP4 lebih disukai untuk orang yang merakam video yang berhasrat untuk memuat naiknya ke platform seperti YouTube.

Bagaimana untuk merakam MP4 dalam OBS

Artikel ini menerangkan cara menukar tetapan OBS untuk merakam dalam MP4 atau menukar video OBS kepada format MP4.

Tukar Rakaman Lalai OBS kepada Format MP4

Walaupun format rakaman lalai dalam OBS ialah MKV, anda boleh mengedit ini untuk menjadikan OBS merakam video anda dalam format MP4. Begini cara melakukan ini:

 1. Dalam OBS, pergi ke “Fail.”
 2. Klik pada “Tetapan.”
 3. Pilih “Output.”
 4. Dalam kotak “Rakaman”, pergi ke “Format Rakaman.”
 5. Pilih “MP4.”
 6. Klik pada “OK.”

Apabila rakaman video dalam OBS selesai, anda akan mendapat fail format MP4, kerana OBS kini akan ditetapkan untuk merakam video anda dalam format MP4 secara lalai.

Sekiranya Anda Merakam Video OBS dalam Format MP4?

Anda mungkin menghadapi ralat semasa merakam terus ke format MP4 dalam OBS. Menetapkan OBS untuk menyimpan video yang dirakam anda dalam format MP4 secara automatik mungkin menyebabkan masalah kestabilan kerana proses yang diperlukan oleh MP4/MOV sebelum video boleh digunakan.

OBS mengeluarkan amaran apabila anda memilih format MP4 untuk merakam video anda: “Rakaman yang disimpan ke MP4 tidak akan dapat dipulihkan jika fail tidak dapat dimuktamadkan (cth, akibat BSOD, kehilangan kuasa, dll.).” Ini bermakna video anda tidak akan dapat digunakan jika ia gagal melengkapkan rakaman.

Jika anda sedang merakam video dan anda hampir selesai, tetapi atas sebab apa pun komputer anda mati, fail video itu kosong dan tidak boleh ditonton. Inilah sebabnya mengapa anda tidak dinasihatkan untuk merakam video dalam OBS dalam format MP4 kerana jika berlaku sebarang masalah, anda akan kehilangan setiap bingkai video, yang mungkin tidak boleh dipulihkan.

Apakah Format Rakaman Terbaik untuk OBS?

Berdasarkan perkara yang kami sentuh di atas, format MP4 dan MOV tidak sesuai untuk merakam video OBS.

Format pilihan untuk merakam video dalam OBS ialah FLV dan MKV. Kedua-dua format MKV dan FLV tidak memerlukan proses untuk melengkapkan fail seperti yang dilakukan oleh MP4. Jadi, tidak kira sama ada anda mendapat skrin biru kematian atau terputus kuasa, keseluruhan video anda selamat.

Format ini sedikit berbeza, dan anda mungkin tertanya-tanya yang mana lebih baik berdasarkan keperluan anda.

Tidak seperti FLV, MKV tidak dapat menyokong beberapa trek audio. MKV boleh digunakan secara percuma dan merupakan standard terbuka bebas royalti. Selain daripada fail audio, MKV boleh menyimpan gambar, video, sari kata, kulit muka, penerangan, mata bab dan penilaian tanpa had dalam satu fail. Ia juga merupakan format video terbaik untuk filem Blu-ray dan HD, menjadikan saiz failnya lebih besar daripada kebanyakan format bekas. MKV mungkin merupakan pilihan yang lebih baik jika anda memerlukan format rakaman video yang lebih maju untuk OBS.

FLV ialah format yang biasa digunakan untuk video terbenam dalam talian, terutamanya pada tapak penstriman video seperti Hulu atau YouTube. Tetapi sejak Adobe menghentikan sokongannya terhadap Flash, orang ramai menggantikan FLV dengan format video lain.

Bagaimana untuk Menukar Format MKV ke Format MP4

Anda dinasihatkan untuk merakam video OBS anda dalam format MKV dan kemudian “remux” secara automatik (menukar bekas video) kepada format MP4. Ini ialah tetapan terbina dalam OBS yang memux semula rakaman MKV anda secara automatik setelah selesai tanpa penurunan kualiti.

Ringkasnya, remuxing mengambil audio dan video daripada satu jenis fail dan menukarkannya kepada yang lain. Ia adalah proses yang pantas, hanya mengambil masa beberapa saat.

Ikuti langkah ini untuk menyediakannya:

 1. Buka OBS.
 2. Pergi ke “Fail.”
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Pilih “Lanjutan.”
 5. Dalam “Zon Rakaman”, tandakan “Semula Secara Automatik ke MP4.”
 6. Klik pada “OK.”

Video yang dirakam anda akan diubah suai secara automatik kepada format MP4 dan penukaran manual tidak diperlukan.

Bagaimana jika Remux Automatik OBS ke MP4 Tidak Berfungsi?

Jika anda menghadapi ralat menggunakan ciri remux automatik kepada MP4 dalam OBS, anda mungkin perlu menggunakan aplikasi lain untuk penukaran kepada MP4 tanpa pengurangan kualiti. Pilihan terbaik untuk melakukan ini ialah WinX HD Video Converter Deluxe. Ia adalah penukar profesional yang boleh anda gunakan untuk menukar video kepada MP4, MKV, MOV, FLV, AVI, WebM dan banyak lagi. Anda juga boleh mengedit parameter video anda, seperti kadar bingkai, codec, resolusi, kadar bit, dsb., dan menyesuaikan video anda sekali gus.

Ikuti langkah ini untuk menukar video OBS anda kepada format MP4:

 1. Muat turun dan pasang WinX HD Video Converter.
 2. Lancarkan apl.
 3. Pergi ke “Video” untuk mengimport rakaman MKV OBS.
 4. Pilih “Format Output.”
 5. Pilih “MP4” dan pilih profil output pilihan anda.
 6. Tekan “OK.”
 7. Pergi ke “Auto Copy” dan pilih kotak semak untuk mengaktifkannya.
 8. Klik pada “RUN” untuk memulakan proses remux.

Anda juga boleh mencuba Penukar Video HitPaw untuk menukar fail video OBS MKV anda kepada MP4. Perisian ini menukar video OBS kepada MP4 tanpa kehilangan kualiti dan memproses fail 120 kali lebih pantas daripada kebanyakan aplikasi lain. Untuk menukar video OBS MKV anda kepada MP4 menggunakan HitPaw Video Converter, lakukan perkara berikut:

 1. Muat turun dan pasang Penukar Video HitPaw.
 2. Pergi ke “Tambah Video” dan import fail sumber MKV OBS.
 3. Di bahagian bawah sebelah kanan skrin, pilih “Tukar Semua”.
 4. Daripada bahagian video, pilih “Format MP4.”
 5. Klik pada “Pengesanan Pecutan Perkakasan dan Penukaran Tanpa Rugi.”
 6. Pilih folder sasaran anda.
 7. Tekan “Tukar.”

Soalan Lazim

Di manakah rakaman OBS saya disimpan?

Pergi ke “Fail” dan “Tunjukkan Rakaman” dalam menu OBS untuk melihat tempat rakaman OBS anda disimpan. Jika anda ingin menukar tempat fail anda disimpan, pergi ke “Tetapan”, “Output”, “Mod Output”, “Lanjutan”, kemudian “Rakaman”.

Bolehkah saya menjeda rakaman dalam OBS?

Ya, anda boleh menjeda rakaman dalam OBS dengan mengklik ikon “Jeda” (II) di sebelah kanan “Hentikan Rakaman.” Butang ini hanya akan dipaparkan setelah rakaman dimulakan.

Adakah rakaman OBS boleh dikesan?

Anda tidak perlu risau tentang dikesan semasa merakam dengan OBS. Hanya aplikasi yang mempunyai akses kepada Windows atau Kernal akan terjejas apabila anda menggunakan OBS untuk merakam di latar belakang.

Format video manakah yang terbaik untuk rakaman OBS?

Seperti yang dinyatakan di atas, format rakaman yang ideal untuk OBS ialah MKV. Anda boleh menetapkan OBS untuk remux secara automatik kepada MP4 apabila rakaman selesai menggunakan langkah-langkah dalam artikel ini. Ini memastikan video anda tidak akan rosak jika rakaman gagal diselesaikan.

Rakam ke MP4 dalam OBS atau Tukar Video Anda

OBS ditetapkan secara lalai untuk merakam video dalam format MKV, dan untuk alasan yang baik. Tetapi anda boleh menukar ini kepada format MP4 melalui “Tetapan” OBS, kemudian “Output”. MP4 dan MOV tidak sesuai untuk merakam video OBS kerana cara fail diproses. Jadi, jika berlaku sesuatu yang menghalang rakaman video daripada selesai, anda akan mendapat fail yang rosak atau kehilangan semua bingkai audio dan video.

Pilihan yang lebih selamat adalah untuk mengedit tetapan dalam OBS untuk secara automatik remux video MKV anda kepada MP4 setelah selesai. Atau, jika anda menghadapi ralat menggunakan ciri ini, anda boleh mencuba apl yang dinyatakan di atas untuk menukar fail MKV anda kepada format MP4.

Adakah anda mengalami masalah semasa merakam terus ke MP4 dalam OBS? Adakah anda mengalami kehilangan kualiti dengan penukaran video OBS? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.