Bagaimana untuk merakam panggilan telefon pada telefon pintar Android anda

41
memanggil
© nextpit

Hei, saya tidak menghakimi anda. Mungkin terdapat beberapa sebab yang benar-benar sah mengapa anda ingin merakam panggilan telefon. Mungkin anda memerlukan rakaman untuk rancangan podcast baharu anda? Atau mungkin anda hanya mempunyai satu peluang untuk bercakap dengan Bill Murray dan anda ingin mengabadikan detik itu selama-lamanya? Walau apa pun alasan anda, anda boleh merakam panggilan telefon pada telefon pintar Android anda dan kami akan menunjukkan kepada anda caranya, tetapi tidak sebelum kemas kini penting mengenai Android 9.0 Pie…

 • Apl Android terbaik 2018
 • Permainan Android terbaik yang perlu anda mainkan pada tahun 2018

Amaran: Sebelum kita mula, ambil perhatian bahawa adalah menyalahi undang-undang untuk merakam panggilan telefon tanpa pengetahuan orang lain di negara anda. Pastikan anda mengetahui undang-undang sebelum anda berbuat demikian.

Android Pie menandakan tamatnya apl rakaman panggilan

Kami semua teruja untuk pelancaran penuh Android 9.0 Pie, dan ciri baharu yang hebat yang akan dibawakannya, tetapi satu yang mungkin akan tamat ialah rakaman panggilan. Walaupun terdapat berita pada bulan Februari bahawa Android P akan menambah nada rakaman panggilan untuk menyokong panggilan telefon yang dirakam secara sah, kini nampaknya Google menyekat sepenuhnya rakaman panggilan tanpa mengakar.

Mod pemulihan denyar akar AndroidPIT fastboot 1007 gear

Anda memerlukan telefon pintar Android berakar umbi jika anda ingin merakam panggilan telefon pada masa hadapan. / © ANDROIDPIT

Apabila Google membatalkan API rakaman panggilan rasminya dengan keluaran Marshmallow, pembangun dapat mengatasi isu tersebut dan aplikasi seperti CallRecorder – ACR dan Perakam Panggilan BoldBeast telah dilahirkan. Walau bagaimanapun, kedua-dua pembangun kini telah mengesahkan bahawa kelemahan yang membolehkan aplikasi tersebut boleh ditutup dalam Pie. Ini meninggalkan kaedah akar sahaja untuk mereka yang ingin merakam panggilan telefon.

Jika anda ingin mengetahui cara merakam panggilan telefon sebelum kemas kini Android 9.0 Pie melanda, anda boleh mengikuti panduan kami di bawah.

Bagaimana untuk merakam panggilan telefon pada Android

Cara paling mudah untuk merakam panggilan telefon adalah dengan bantuan apl Android. Terdapat ramai di luar sana yang memenuhi tujuan ini, tetapi yang boleh kami cadangkan ialah Perakam Suara Pintar. Ia mudah dan percuma, dan anda boleh memuat turunnya dari pautan ini.

perakam suara pintar androidpit 2

Beginilah cara merakam panggilan telefon pada Android. / © ANDROIDPIT

Imej di bawah menunjukkan proses pada peranti Sony Xperia. Walaupun telefon anda mungkin kelihatan berbeza, langkah-langkahnya pada asasnya adalah sama.

 • Buat panggilan atau jawab panggilan telefon masuk.
 • Setelah panggilan disambungkan, tanya penerima jika anda boleh merakam panggilan telefon. Jika mereka membalas dengan afirmatif, anda boleh meneruskan langkah berikut.
 • Tukar telefon anda kepada fon pembesar suara atau mod bebas tangan (dalam kes ini, dengan mengetik ikon pembesar suara).
androidpit cara merekod panggilan

Hidupkan telefon pintar anda kepada mod bebas tangan. / © ANDROIDPIT

 • Tekan butang rumah untuk sampai ke skrin utama tanpa membatalkan panggilan anda.
 • Buka apl Perakam Suara Pintar.
 • Ketik butang merah besar untuk mula merakam (jika berjaya, bentuk gelombang berwarna pada paparan akan kelihatan bergerak semasa anda bercakap).
andoridpit cara merekod panggilan 2

Jika panggilan sedang dirakam, anda sepatutnya melihat bar berwarna pada paparan bergerak. / © ANDROIDPIT

 • Pastikan suara pemanggil boleh didengari. Lebih kuat ia, lebih baik ia akan berbunyi pada rakaman. Tingkatkan kelantangan menggunakan kekunci kelantangan di sisi peranti jika anda perlu.
 • Apabila panggilan tamat, ketik butang segi empat sama yang tertera Selesai dalam apl Perakam Suara Pintar dan namakan fail jika ia menggesa anda berbuat demikian.
 • Fail yang dirakam kemudiannya boleh diakses dalam bahagian Rakaman apl. Ketik dan tahan pada rakaman untuk berinteraksi dengannya.
panggilan rekod androidpit 3

Namakan semula rakaman panggilan suara anda dan kongsikannya, jika anda mahu. / © ANDROIDPIT

Berapa banyak masalah yang boleh anda hadapi untuk merakam panggilan suara tanpa kebenaran bergantung pada negara mana anda berada. Peraturan biasanya terapung di antara persetujuan satu pihak dan dua pihak, tetapi walaupun begitu terdapat kes luar biasa di mana rakaman panggilan dibenarkan.

Di AS, undang-undang negeri menentukan tahap persetujuan. Florida, California dan Nevada, sebagai contoh, menghendaki kedua-dua pihak bersetuju dengan panggilan direkodkan untuk dianggap sah. Negeri lain, seperti Texas, Michigan dan Illinois hanya memerlukan satu pihak untuk membenarkan rakaman tersebut.

Di United Kingdom, anda boleh membuat rakaman panggilan telefon tanpa memberitahu pihak lain selagi ia adalah untuk kegunaan peribadi, tetapi anda tidak boleh menyediakannya kepada pihak ketiga – dengan menggunakannya pada podcast atau memainkannya kepada seseorang, contohnya. Di Jerman, persetujuan dua pihak adalah satu kemestian. Di Itali, semuanya boleh berlaku.

Walaupun terdapat perbezaan dalam kesahihan dari negara ke negara, Google nampaknya bermain selamat dan menyekatnya sepenuhnya. Penyelesaian baharu mungkin muncul pada masa hadapan, sudah tentu, tetapi nampaknya tidak mungkin pada peringkat ini. Buat masa ini, nampaknya pengguna Pie perlu pergi ke laluan aplikasi yang didayakan akar jika mereka mahu merakam panggilan telefon pada peranti Android.

Apakah pendapat anda tentang Android 9.0 Pie yang melemahkan panggilan telefon yang dirakam? Adakah anda pernah menggunakan aplikasi rakaman panggilan? Beritahu kami dalam ulasan.