Bagaimana untuk Nyahsekat Seseorang di Snapchat

24

Anda telah menyekat seseorang di Snapchat kerana anda tidak mahu mereka melihat siaran anda atau menghantar mesej kepada anda. Kini anda sudah bersedia untuk menyahsekatnya, tetapi anda tidak pasti tentang langkah-langkah yang perlu diikuti atau jika terdapat sebarang maklumat yang berkaitan dan berkaitan yang perlu anda ketahui apabila anda menyahsekatnya.

Bagaimana untuk Nyahsekat Seseorang di Snapchat

Artikel ini membawa anda melalui langkah-langkah menyahsekat kenalan pada Snapchat, serta semua yang anda perlu tahu tentang proses tersebut.

Langkah untuk Nyahsekat Kenalan Anda

Pertama, anda mungkin ingin mengetahui sama ada mereka dapat melihat bahawa anda telah menyekat mereka sebelum ini. Jawapan ringkasnya ialah tidak, mereka tidak dapat melihat bahawa anda telah menyekat mereka tetapi ada cara untuk menyemaknya. Kedua, sebelum menyahsekat seseorang, tanya diri anda sama ada terdapat alternatif untuk mengehadkan interaksi mereka dengan anda atau jika menyahsekat adalah satu-satunya pilihan anda.

Jika anda pasti mahu menyahsekat seseorang, ikut langkah ini untuk menyahsekat kenalan anda:

 1. Buka Snapchat pada peranti anda.
 2. Ketik pada profil anda.
 3. Pilih “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Navigasi ke bawah ke “Disekat.”
 5. Ketik pada “X” untuk menyahsekatnya.
 6. Snapchat akan meminta anda mengesahkan sebelum menyahsekat kenalan. Klik untuk mengesahkan.

Anda kini telah menyahsekat kenalan anda. Berhati-hati dengan hakikat bahawa mereka kini boleh melihat siaran, cerita, daya tarikan dan sembang awam anda. Selain itu, anda boleh menyahsekat dan menyekat kenalan menggunakan langkah yang sama pada peranti Android dan iOS.

Menyekat: Perkara Yang Mereka Boleh dan Tidak Boleh Lihat

Walau apa pun sebab anda telah menyekat seseorang pada platform media sosial seperti Snapchat, sentiasa ada kebimbangan yang menimbulkan kebimbangan bahawa mereka akan dapat melihat anda telah menyekat mereka. Untuk mengurangkan kebimbangan anda, ketahui dahulu bahawa ia akan dialih keluar secara kekal daripada kenalan anda.

Jadi, pada masa hadapan, jika anda ingin menyahsekat mereka, anda perlu menambahkannya pada kenalan anda sekali lagi.

Kedua, menyekat mereka akan menghalang mereka daripada menghantar mesej kepada anda, melihat kemas kini status anda dan bersembang dengan anda melalui apl. Walau bagaimanapun, mereka akan tahu bahawa mereka telah disekat apabila mereka menerima jemputan daripada anda yang ingin menambahkan mereka pada kenalan anda semula.

Ingat, Snapchat tidak akan menghantar pemberitahuan kepada mereka bahawa anda telah menyekat mereka. Jadi, apabila mereka menerima permintaan rakan yang tidak dijangka itu, mereka akan tahu sesuatu telah berlaku.

Begitu juga, jika anda menyekat seseorang di Snapchat, anda tidak akan dapat melihat profil mereka, melihat Snapchat mereka atau berinteraksi dengan mereka dalam apa jua cara sehingga anda mengalih keluar sekatan itu. Perlu diingat bahawa anda mungkin perlu menunggu sehingga 24 jam sebelum anda boleh melihat kenalan itu semula di Snapchat atau mencari profil mereka melalui bar carian.

Urus Kenalan Snapchat Anda

Sekarang setelah anda tahu cara menyahsekat kenalan dalam apl Snapchat anda, mari pertimbangkan pilihan lain yang anda ada dengan senarai kenalan anda yang mungkin juga merupakan alternatif yang sesuai untuk menyekat kenalan.

Pertama, apakah matlamat anda? Adakah anda mahu kenalan ini dialih keluar secara kekal daripada senarai anda? Jika ya, maka menyekat adalah pilihan terbaik anda.

Walau bagaimanapun, jika anda hanya berminat untuk mendapatkan sedikit masa daripada semua pemberitahuan maka terdapat alternatif lain yang boleh anda pertimbangkan.

Untuk Sekat atau Alih Keluar

Terdapat perbezaan di sini. Anda sudah tahu perkara yang berlaku apabila anda menyekat kenalan. Apabila anda mengalih keluar kenalan, sebaliknya, anda hanya mengalih keluar mereka daripada senarai kenalan anda.

Mereka masih dapat melihat apa sahaja yang anda siarkan secara terbuka jika mereka menavigasi ke profil anda. Walau bagaimanapun, apabila mereka disekat, bukan dalam senarai kenalan anda dan profil anda adalah peribadi, mereka tidak dapat melihat apa-apa yang anda siarkan.

Untuk mengalih keluar kenalan:

 1. Buka senarai kenalan anda.
 2. Cari kenalan yang ingin anda alih keluar.
 3. Pilih tiga titik di sebelah nama mereka dan ketik pada “Alih Keluar Kenalan.”

Uruskan Ciri Pemesejan

Berikut ialah pilihan untuk mengawal orang yang boleh menghantar mesej kepada anda. Sekali lagi, ini adalah alternatif untuk menyekat seseorang dan kaedah mengurus kenalan anda dan cara mereka boleh menghubungi anda. Anda boleh menemui semua yang anda perlukan untuk mengurus ciri ini melalui tetapan Privasi Snapchat.

Dengan melaraskan tetapan ini, anda boleh membenarkan sesiapa sahaja menghubungi anda, tidak kira sama ada mereka berada dalam kenalan anda atau tidak. Atau anda boleh menetapkannya supaya hanya kenalan anda boleh menghantar mesej kepada anda. Akhir sekali, anda boleh menyesuaikan aplikasi dengan menyekat orang tertentu daripada dapat menghubungi anda.

Begini cara anda melakukannya:

 1. Navigasi ke “Tetapan” Snapchat.
 2. Ketik pada “Siapa Boleh,” dan pilih cara boleh menghantar mesej kepada anda.

Dan itu sahaja. Kini anda boleh mengawal siapa yang mempunyai akses kepada anda dan masa mereka mempunyai akses kepada anda melalui apl Snapchat anda.

Sebagai alternatif, jika anda ingin mengehadkan orang yang boleh menghantar Snapchat kepada anda, anda boleh mengikuti langkah yang sama dan di bawah “Siapa Boleh”, pilih “Hubungi Saya” untuk memilih orang yang boleh menghantar Snapchat kepada anda.

Jangan ganggu

Kadangkala menyekat seseorang mungkin merupakan tindakan yang keterlaluan jika anda hanya mahukan privasi untuk tempoh yang singkat atau anda tidak mahu diganggu oleh pemberitahuan. Terdapat pilihan berbeza yang boleh anda gunakan pada apl untuk menghalang kenalan daripada berinteraksi dengan anda melalui pemesejan atau cara lain.

Jika anda mahukan privasi untuk seketika tetapi tidak semestinya mahu menyekat kenalan anda, aktifkan ciri “Jangan Ganggu”. Begini cara anda melakukannya:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Jangan Ganggu.”

Apabila anda sudah bersedia untuk menerima mesej sekali lagi, kembali ke Tetapan dan undurkan langkah untuk menerima pemberitahuan daripada kenalan ini sekali lagi.

Soalan Lazim

Bagaimanakah anda mencari seseorang yang anda sekat baru-baru ini di Snapchat?

Jika anda telah menyekat dan kemudian menyahsekat seseorang, anda perlu mencari mereka menggunakan bar carian. Masukkan nama pengguna mereka dan ketik pada “Cari” untuk mencari kenalan.

Kemudian, di sebelah nama pengguna mereka, ketik “Tambah”. Jika profil mereka ditetapkan kepada peribadi, mereka juga perlu menambahkan anda untuk memasukkan anda dalam senarai mereka, jika mereka tidak menyekat anda.

Mengapa saya tidak dapat mencari seseorang selepas menyahsekat mereka?

Pertama, anda tidak akan menemui mereka dalam senarai kenalan anda. Anda perlu mencarinya secara manual sekali lagi. Semak untuk memastikan anda telah mengeja nama pengguna mereka dengan betul.

Jika tidak, anda perlu menyemak sama ada mereka telah menukar profil dan nama pengguna mereka sejak mereka terakhir dalam senarai kenalan anda. Akhir sekali, jika anda masih tidak menemui mereka, kemungkinan besar mereka telah memadamkan akaun mereka atau menyekat anda juga.

Bolehkah saya melihat sembang lama saya selepas menyahsekat seseorang di Snapchat?

Selepas anda menyekat kenalan anda, semua mesej anda, Snapchat dan data lain yang dikongsi akan dipadamkan secara kekal. Satu-satunya cara untuk mendapatkan semula data adalah dengan meminta orang itu menghantarnya kepada anda sekali lagi.

Oleh itu, sebelum anda menyekat seseorang, buat sandaran mana-mana sembang, Snapchat atau data lain yang mungkin anda perlukan selepas itu.

Nyahsekat Dengan Selamat

Sentiasa pertimbangkan sebab anda menyekat kenalan terlebih dahulu sebelum anda menyahsekat mereka. Jika anda merasakan bahawa mereka adalah ancaman kepada keselamatan dalam talian anda, tanya diri anda sama ada menyahsekatnya adalah pilihan terbaik. Begitu juga, sebelum anda meneruskan untuk menyekat seseorang di Snapchat, nilaikan sebab anda dan lihat jika salah satu daripada pilihan yang disenaraikan di atas bukanlah alternatif yang lebih baik.

Pernahkah anda perlu menyahsekat kenalan di Snapchat? Jika ya, adakah anda menghadapi sebarang masalah menambahkannya semula pada senarai kenalan anda? Kongsi komen anda di bahagian bawah.