Bagaimana untuk Semak dan Tukar Codec Bluetooth pada Telefon Android Anda?

10
nextpit Jabra Elite 10 Review
© nextpit

Anda baru sahaja membeli sepasang fon kepala Bluetooth atau fon telinga wayarles dengan harga $300. Dan mereka diperakui Hi-Res, malah menyokong codec LDAC atau LHDC! Anda secara rasminya seorang audiophile, bravo! Tidak, tidak cukup. Anda masih memerlukan sumber anda, telefon pintar anda, untuk menyokong codec yang sama ini. Nasib baik, anda boleh menyemak dan menukar codec Bluetooth yang digunakan oleh telefon pintar anda dengan mudah. Saya akan tunjukkan caranya dalam tutorial ini.

SBC, AAC, aptX, LDAC… Anda mungkin pernah menjumpai istilah ini dalam perbandingan set kepala Bluetooth atau ujian fon kepala wayarles. Codec Bluetooth sememangnya merupakan elemen penting dalam kualiti audio set kepala wayarles atau fon telinga.

Tetapi walaupun set kepala Bluetooth atau fon telinga wayarles sejati anda menyokong codec HD (LDAC, aptX lossless atau LHDC), sumber, yang mana muzik anda terpancar, perlu melakukan perkara yang sama. Jadi, jika telefon pintar anda hanya menyokong codec SBC dan AAC asas, codec LDAC pada fon kepala Sony WH-1000XM5 anda tidak akan membantu anda.

Panduan ini ditujukan kepada pengguna Android sahaja, memandangkan Apple iPhone hanya menyokong codec Apple sendiri, AAC. Nasib baik, ini adalah codec yang agak asas, dan semua set kepala Bluetooth dan fon kepala wayarles serasi dengannya.

Bagaimanakah anda menyemak dan menukar codec Bluetooth pada telefon pintar Android anda?

Langkah pertama ialah mengaktifkan pilihan pembangun. Prinsipnya hampir sama pada mana-mana telefon pintar Android, tanpa mengira jenama.

  1. Pergi ke Tetapan.
  2. Pergi ke Perihal telefon.
  3. Cari pilihan Nombor Binaan dan ketik 7 kali.

Tajuk dalam tetapan tidak betul-betul sama dari satu pengeluar ke pengeluar yang lain. Di Xiaomi, pergi ke Perihal peranti > ketik versi OS 7 kali. Di Samsung, anda perlu pergi ke Perihal telefon > Maklumat perisian > ketik 7 kali pada nombor Versi.

Sebaik sahaja dalam pilihan pembangun, tatal ke bawah sehingga anda melihat “codec audio Bluetooth”, atau hanya taip “codec” dalam bar carian.

Anda kemudiannya boleh melihat semua codec Bluetooth yang disokong oleh telefon pintar anda. Telefon pintar anda mungkin memaparkan codec yang tidak disokongnya. Dalam kes ini, ia akan dikelabukan, atau anda tidak akan dapat memilihnya. Pastikan anda menyambungkan fon kepala anda semasa membuat tetapan ini. Jika fon kepala anda tidak menyokong codec, ia juga akan dikelabukan atau tidak tersedia, walaupun telefon pintar anda menyokongnya.

Anda juga boleh memaksa codec anda ditetapkan kepada nilai khusus tertentu untuk kedalaman bit, kadar pensampelan dan kadar bit, tetapi itu adalah perkara lain sepenuhnya dan saya tidak akan mengesyorkan menyentuh pilihan ini. Anda berisiko kependaman dan juga gangguan sambungan jika anda menghalang codec daripada turun naik aliran data audio.

Mengapa anda perlu menyemak codec Bluetooth telefon pintar anda

Anda baru sahaja menyambungkan Sony WF-1000XM5 anda kepada Samsung Galaxy S24 Ultra anda. Kedua-duanya menyokong codec LDAC. Anda melancarkan Spotify, pilih trek dan tekan Main.

Lagu ini ialah fail digital. Fail digital ini dipindahkan melalui Bluetooth antara telefon pintar anda dan fon kepala anda. Strim data audio dimampatkan semasa pemindahan antara telefon pintar anda dan fon kepala anda. Ia kemudiannya “dimampatkan” sebaik sahaja ia mencapai fon kepala anda. Proses ini dikendalikan oleh codec Bluetooth. Ia mengekod dan menyahkod aliran audio dalam format tertentu yang memudahkan pemindahan wayarles.

Lebih cekap codec, lebih banyak ia mengehadkan pemampatan aliran data audio dan oleh itu kehilangan, lebih baik kualiti bunyi.

Codec yang paling asas ialah SBC dan AAC. Ia ditemui pada semua fon kepala dan fon telinga. Ini adalah minimum. Codec lain adalah lebih cekap, seperti aptX Qualcomm dan variannya (aptX HD, aptX Adaptive, aptX lossless). Codec teratas pada masa ini ialah LDAC Sony atau LHDC Savitech.

Itulah penjelasan yang sangat ringkas, penuh dengan jalan pintas. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh merujuk panduan lengkap kami untuk codec Bluetooth, serta panduan ini untuk menilai kualiti audio fon kepala dan fon telinga anda. Dan tanpa mengira codec, kualiti fail yang anda dengar juga merupakan faktor penentu. Tidak ada gunanya mendengar MP3 hiper-mampat di Spotify dengan LDAC, sebagai contoh.

Apakah pendapat anda tentang tutorial ini untuk menyemak dan menukar codec Bluetooth pada telefon pintar anda? Adakah anda mendapati ia berguna? Adakah telefon pintar anda menyokong codec HD seperti LDAC? Adakah anda mengalami sebarang masalah kestabilan dengan fon kepala atau fon telinga wayarles anda selepas menukar tetapan ini?