Bagaimana untuk sentiasa menunjukkan bar menu dalam mod skrin penuh dalam macOS Sonoma dan Ventura

40
Bagaimana untuk sentiasa menunjukkan bar menu dalam mod skrin penuh pada Mac

Menggunakan apl dalam mod skrin penuh sememangnya meningkatkan pengalaman pengguna anda pada Mac anda. Tetapi ia menghilangkan bar menu berguna dari atas. Tetapi saya mempunyai penyelesaian untuk mengekalkan bar menu daripada hilang pada Mac. Mari belajar cara untuk sentiasa menunjukkan bar menu dalam mod skrin penuh pada Mac.

Bagaimana untuk memastikan bar menu kelihatan dalam mod skrin penuh dalam Mac

Bar menu dan bar alat atas memberikan akses pantas kepada tetapan apl penting dan keutamaan sistem seperti peratusan bateri, Wi-Fi, tarikh dan masa, Carian Spotlight, Pusat Kawalan, dll. Jadi, memastikan bar menu kelihatan dalam mod skrin penuh pada Mac adalah berfaedah. . Mari lihat bagaimana untuk melakukannya.

Untuk macOS Sonoma

 1. Lancarkan menu Apple () → Navigasi ke Tetapan Sistem.

  Navigasi ke logo Apple dan pilih Tetapan Sistem

 2. Pilih Pusat Kawalan → Klik menu lungsur di sebelah Sembunyikan secara automatik dan tunjukkan bar menu.

  Pergi ke Pusat Kawalan dan klik menu lungsur di sebelah Sembunyikan secara automatik dan tunjukkan bar menu

 3. Pilih Jangan sekali-kali.

  Pilih Jangan sekali-kali

Untuk macOS Ventura

 1. Klik pada menu Apple () → Pilih Tetapan Sistem.

  Klik logo Apple dan pilih Tetapan Sistem

 2. Pergi ke Desktop & Dok → Pilih menu lungsur di sebelah Sembunyikan secara automatik dan tunjukkan bar menu dalam skrin penuh.

  Pergi ke Desktop & Dok dan pilih butang lungsur di sebelah Sembunyikan dan tunjukkan bar menu secara automatik dalam skrin penuh

 3. Pilih Jangan sekali-kali.

  Pilih Jangan sekali-kali

Soalan Lazim

Mengapa bar menu hilang dalam mod skrin penuh pada Mac?

Bar menu hilang pada Mac dalam mod skrin penuh untuk membenarkan aplikasi atau kandungan mengambil alih keseluruhan skrin Mac.

Mengapa saya mahu menunjukkan bar menu dalam mod skrin penuh pada Mac?

Anda ingin bar menu kelihatan dalam mod skrin penuh supaya anda boleh mengakses pelbagai ciri dengan cepat yang telah anda sematkan pada bar menu dengan satu klik.

Adakah menunjukkan bar menu dalam mod skrin penuh pada Mac saya menjejaskan prestasi Mac saya?

Memaparkan bar menu dalam mod skrin penuh pada Mac tidak menjejaskan prestasi komputer secara negatif. Ia tidak mengubah sebarang perisian; ia hanyalah satu cara untuk meningkatkan pengalaman Mac anda.

Itu sahaja!

Mac membolehkan anda menyesuaikan antara mukanya untuk menambah baik aliran kerja anda. Artikel di atas menawarkan arahan mudah untuk memastikan bar menu kekal kelihatan apabila dalam mod skrin penuh pada Mac anda. Sila kongsikan pendapat anda tentang perkara ini di dalam kotak komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara membuat pintasan desktop pada Mac
 • Apl bar menu Mac terbaik
 • Cara untuk mematikan pemberitahuan pada Mac: Cara mudah dijelaskan!

Profil Pengarang


Bhaskar

Bhaskar adalah ahli keluarga iGB dan gemar bereksperimen dengan kata-kata dan irama. Dia juga mempunyai kemahiran dalam pembangunan web dan aplikasi. Jika tidak menulis, anda mungkin mendapati dia bertali arus atau terlibat dalam sukan. Dan menjelang petang, petikan beliau akan dipaparkan pada suapan Instagram anda.