Bagaimana untuk Tangkapan Skrin dalam Mac Pro

28

Anda mungkin perlu menangkap sesuatu dengan cepat dari semasa ke semasa, dan Petikan Skrin ialah alat yang sesuai untuk berbuat demikian. Apple telah memperkemaskan alat penangkapan skrin pada Mac Pro sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menjadikannya lebih mudah dan lebih mudah berbanding sebelum ini untuk menangkap semua atau sebahagian daripada skrin anda.

Bagaimana untuk Tangkapan Skrin dalam Mac Pro

Dengan begitu banyak cara untuk menyelesaikan kerja, anda mungkin agak keliru tentang di mana hendak bermula, terutamanya jika anda baru-baru ini berpindah ke sistem Mac daripada PC Windows. Panduan ini akan menerangkan cara menangkap skrin Mac Pro anda seperti, baik, profesional.

Tangkap Skrin Anda

Cara terpantas dan termudah untuk mengambil tangkapan skrin pada Mac anda ialah dengan pintasan papan kekunci. Mengetahui cara melakukan ini akan menjimatkan banyak masa anda. Untuk tangkapan skrin penuh, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan:

 1. Sediakan skrin yang anda ingin tangkap, kemudian tekan Shift+Cmd+3.
 2. Anda sepatutnya melihat lakaran kecil skrin anda muncul di sudut kanan bawah. Tangkapan skrin anda juga harus muncul sebagai fail imej .png pada desktop anda.
 3. Anda boleh mengklik pada lakaran kecil terapung untuk mengedit tangkapan skrin dengan segera atau biarkan ia hilang selepas beberapa saat.

Tangkap Bahagian Skrin

Kadangkala anda mungkin mahu menjadi lebih tepat dengan tangkapan skrin anda. Mungkin anda ingin menangkap desktop anda tanpa sebarang bar menu atau mengelak daripada memasukkan maklumat sensitif. Mac telah membantu anda di sini juga. Terdapat dua cara berbeza untuk menangkap bahagian skrin anda yang anda perlukan.

Tangkapan Skrin Separa

Untuk menangkap separa skrin anda, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan:

 1. Sediakan skrin anda dan tekan Shift+Cmd+4.
 2. Kursor anda akan bertukar menjadi silang. Klik dan seret di sekeliling kawasan skrin anda yang ingin anda tangkap.
 3. Keluarkan apabila anda selesai dan tangkapan skrin harus disimpan.
 4. Anda boleh mengklik lakaran kecil untuk mengedit apabila ia muncul, atau biarkan fail anda disimpan ke desktop.

Tangkap Bar Menu dan Windows

Jika anda hanya mahu menangkap menu atau tetingkap tertentu pada skrin anda, maka terdapat cara yang lebih cepat daripada klik dan seret. Ini caranya:

 1. Tekan Shift+Cmd+4+Bar Ruang.
 2. Kursor anda akan bertukar kepada ikon kamera. Tuding pada tetingkap atau menu yang ingin anda tangkap. Ia harus diserlahkan dengan warna biru apabila anda melakukannya.
 3. Klik tetingkap atau menu dan tangkapan skrin anda akan ditangkap. Lakaran kecil sepatutnya muncul pada skrin anda. Edit jika anda mahu.
 4. Anda juga boleh menggunting bayang jatuh dari tetingkap dengan menekan Option+klik apabila anda menangkap.

Jika pada bila-bila masa anda ingin keluar dari mod tangkapan skrin ini, hanya tekan kekunci Esc.

Menggunakan Apl Petikan Skrin

Bermula dari sistem pengendalian Mojave, Apple telah mengembangkan alat tangkapan skrinnya menjadi aplikasi Tangkapan Skrin khusus. Ini ialah panel berguna yang mengandungi semua pilihan tangkapan skrin, serta beberapa pilihan baharu yang tidak tersedia dalam versi sebelumnya.

Untuk mengaktifkan apl ini, hanya tekan “Shift+Cmd+5” dan panel akan muncul. Anda kemudian boleh mengubah kedudukannya mengikut kehendak anda. Tiga ikon pertama apl Petikan Skrin mengisi peranan yang sama seperti bahagian di atas:

Tangkapan Skrin Penuh

Gunakan pilihan ini untuk menangkap keseluruhan skrin anda. Untuk membuat ini:

 1. Klik butang Tangkap Skrin Penuh.
 2. Tekan Tangkap untuk mengambil tangkapan skrin.

Tangkapan Tetingkap

Pilihan ini menangkap kandungan satu tetingkap pada desktop:

 1. Tekan butang Window Capture.
 2. Klik tetingkap atau bar menu yang anda ingin tangkap dan klik padanya untuk mengambil gambar.

Tangkapan Bahagian Skrin

Untuk menangkap sebahagian daripada skrin:

 1. Klik butang Tangkap Bahagian.
 2. Klik dan seret tetikus anda pada bahagian skrin yang anda inginkan dan lepaskan untuk menangkap.

Rakam Keseluruhan Skrin

Yang pertama daripada ciri tangkapan skrin baharu, butang ini membolehkan anda merakam skrin anda. Ia boleh menjadi sangat berguna untuk permainan atau video pengajaran. Untuk membuat ini:

 1. Klik butang Rakam Seluruh Skrin dan tekan butang Rakam.
 2. Skrin anda akan mula merakam. Untuk berhenti pada bila-bila masa, klik Butang Berhenti Rekod yang akan muncul pada panel Apl Petikan Skrin.
 3. Rakaman anda akan disimpan sebagai fail .mov ke desktop anda secara lalai. Lakaran kecil juga akan muncul di sudut kanan bawah skrin selama beberapa saat. Klik padanya jika anda ingin mengedit rakaman dengan segera.

Rakam Bahagian Skrin

Jika anda hanya ingin merakam sebahagian daripada skrin anda, begini caranya:

 1. Klik butang Rekod Separa.
 2. Kursor anda akan menjadi crosshair. Klik dan seret ke atas bahagian skrin yang anda mahu rakam. Laraskan dimensi dengan menyeret sudut pilihan jika perlu.
 3. Klik butang Rakam pada panel untuk memulakan penggambaran.
 4. Apabila anda selesai, klik butang Hentikan Rakam dan video harus disimpan ke desktop dan muncul sebagai lakaran kecil untuk mengedit.

Pilihan

Bergantung pada fungsi tangkapan skrin yang anda gunakan, anda boleh mengubah suai beberapa tetapan dalam menu pilihan. Terdapat banyak pilihan untuk membolehkan tangkapan terbaik. Ini termasuk:

 • Memilih tempat untuk menyimpan tangkapan skrin atau video yang ditangkap, selain Desktop lalai.
 • Menetapkan pemasa sebelum menangkap atau merakam.
 • Pilihan untuk menangkap sebarang audio luaran semasa merakam.
 • Pilihan untuk menyembunyikan item UI seperti lakaran kecil terapung dan tetikus.

Tangkapan skrin melalui Pratonton

Cara yang kurang dikenali tetapi masih berkesan untuk menangkap tangkapan skrin adalah melalui alat Pratonton. Ini boleh menjadi sangat berguna untuk mengambil snap imej atau PDF dengan pantas. Begini cara melakukannya:

 1. Buka fail pilihan anda dalam Pratonton.
 2. Daripada menu Atas, pilih Fail.
 3. Navigasi ke bawah untuk Ambil Tangkapan Skrin dan tuding tetikus anda di atasnya.
 4. Dari sini anda boleh memilih untuk menangkap keseluruhan skrin (Dari Seluruh Skrin), sebahagian daripadanya (Dari Pilihan), atau hanya tetingkap (Dari Tetingkap).
 5. Tangkapan anda akan dibuka dalam Pratonton sebagai fail tanpa tajuk. Anda boleh mengedit atau menyimpannya dari sana.

Menyalin ke Papan Klip

Secara lalai, semua tangkapan skrin imej akan disimpan sebagai fail .png pada desktop. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menyimpan tangkapan anda ke Papan Klip Universal dan menyalinnya ke program lain dan peranti Apple, maka anda memerlukan langkah lebih mudah apabila mengambil tangkapan skrin. Hanya tekan kekunci Ctrl semasa menangkap, dan sistem akan menyimpan imej ke papan keratan. Anda kemudian boleh menampalnya di mana sahaja anda mahu, termasuk ke dalam penyunting imej atau teks. Untuk menghantarnya ke peranti Apple yang lain, pastikan Handoff didayakan pada kedua-duanya.

Tukar Pintasan Tangkapan Skrin Anda

Jika anda ingin mengubah suai pengikatan kekunci lalai untuk satu atau semua pintasan tangkapan skrin, maka anda boleh melakukannya dengan mudah melalui menu Tetapan. Ini caranya:

 1. Klik ikon Apple di menu atas dan pilih Keutamaan Sistem.
 2. Pilih Papan Kekunci, kemudian klik Tangkapan Skrin.


 3. Di bawah tab Pintasan, anda akan dapat melihat semua pintasan tangkapan skrin semasa. Klik pada satu yang anda mahu ubah dan klik dua kali gabungan kekunci semasa.
 4. Masukkan pintasan baharu anda dalam kotak teks yang disediakan.
 5. Apabila selesai, pintasan baharu anda harus disimpan.

Beri Senario Terbaik Anda

Teknik tangkapan skrin Apple yang dicuba dan benar masih hidup dan sihat selepas bertahun-tahun ini, tetapi perkembangan perisian yang lebih baharu seperti Aplikasi Tangkapan Skrin telah menjadikannya lebih mudah dan lebih mudah diakses berbanding sebelum ini. Mana-mana kaedah yang paling sesuai untuk anda pada Mac Pro anda, adalah baik untuk mengikuti kaedah yang lebih baharu yang boleh menjadikan tangkapan anda lebih lancar.

Anda sepatutnya mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk menangkap, merakam dan menyimpan bahagian skrin anda yang ingin anda gunakan atau pegang. Sekarang pergi dan abadikan beberapa detik keemasan.

Untuk apa anda menggunakan alat tangkapan skrin? Apakah kaedah yang telah anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.