Bagaimana Untuk Tetapkan Screensaver pada Mac

100

Bagi mereka yang tidak mahu skrin hitam biasa muncul pada desktop Mac mereka selepas beberapa minit tidak aktif, terdapat pilihan untuk menyediakan penyelamat skrin. Dengan menambahkan kata laluan, penyelamat skrin boleh bertindak sebagai lapisan perlindungan tambahan. Selain itu, anda boleh menyesuaikan penyelamat skrin, malah menambah foto daripada pustaka komputer anda.

Bagaimana Untuk Tetapkan Screensaver pada Mac

Dalam artikel ini, kami akan melalui proses menyediakan dan menyesuaikan penyelamat skrin pada Mac anda. Selain itu, anda akan belajar cara memuat naik penyelamat skrin tersuai untuk desktop Mac anda.

Menetapkan Screensaver pada Mac

Penjimat skrin ialah imej, biasanya animasi, yang muncul pada skrin Mac anda selepas tempoh tidak aktif. Ia biasanya muncul pada skrin anda apabila anda tidak melakukan apa-apa dalam beberapa minit. Untuk kembali ke skrin biasa anda, anda biasanya perlu menggerakkan tetikus anda atau menekan kekunci pada papan kekunci anda.

Menyediakan penyelamat skrin pada Mac ialah proses yang mudah dan mudah yang hanya akan mengambil masa beberapa minit. Ikuti langkah di bawah untuk melihat cara ia dilakukan:

 1. Klik pada ikon Apple di penjuru kiri sebelah atas skrin anda.
 2. Pilih “Keutamaan Sistem” pada menu lungsur.
 3. Teruskan ke pilihan “Desktop & Screen Saver”.
 4. Pergi ke tab “Penjimat Skrin”.
 5. Pilih penyelamat skrin daripada senarai pilihan.
 6. Teruskan ke pilihan “Penjimat selepas” untuk memutuskan bila penyelamat skrin akan muncul.

Itu sahaja yang anda perlu lakukan untuk menyediakan penyelamat skrin pada Mac anda. Perlu diingat bahawa proses yang tepat mungkin berbeza-beza bergantung pada macOS yang anda miliki. Kaedah yang kami tunjukkan kepada anda digunakan untuk Catalina, Sierra, Monterey dan Mojave.

Jika anda menggunakan sistem pengendalian Ventura, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Navigasi ke menu Apple pada tab “Pencari”.
 2. Klik pada “Tetapan Sistem” pada senarai juntai bawah.
 3. Cari “Penjimat Skrin” pada bar sisi kiri.
 4. Pilih penyelamat skrin untuk Mac anda.
 5. Pergi ke butang “Pilihan” di sebelah kanan.
 6. Laraskan tetapan penyelamat skrin mengikut pilihan anda.

Bergantung pada tempoh tempoh tidak aktif yang ditentukan, penyelamat skrin akan bermula pada skrin anda secara automatik. Untuk menjadikan skrin anda “bangun”, anda boleh menggerakkan tetikus, sentuh pad sentuh atau tekan kekunci pada papan kekunci anda.

Terdapat beberapa cara untuk menyesuaikan penyelamat skrin, malah anda boleh memilih beberapa imej untuk membuat tayangan slaid. Dengan menyemak “Tertib slaid Kocok,” susunan imej akan menjadi rawak.

Jika anda tidak mempunyai penyelamat skrin khusus yang ingin anda gunakan, klik pada pilihan “Gunakan penyelamat skrin rawak” pada tetingkap “Desktop & Screen Saver”. Untuk menambah jam pada penyelamat skrin anda, klik pada pilihan “Tunjukkan dengan jam”.

Jika anda ingin menambah kata laluan pada penyelamat skrin anda, ini yang anda perlu lakukan:

 1. Klik pada menu Apple, dan pergi ke “Keutamaan Sistem.”
 2. Teruskan ke “Keselamatan & Privasi.”
 3. Pergi ke pilihan “Umum”.
 4. Pilih “Memerlukan kata laluan,” dan pilihan “selepas tidur atau penyelamat skrin bermula”.
 5. Selesaikan menyediakan kata laluan.

Anda juga boleh menyediakan “sudut panas” jika anda ingin mengakses Mac anda dengan cepat. Untuk menggunakan “sudut panas,” hanya gerakkan penuding merentasi satu sudut skrin, dan ia akan muncul secara automatik.

Cara Membuat Screensaver pada Mac

Apabila menetapkan penyelamat skrin pada Mac anda, anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh memilih daripada penyelamat skrin pra-buatan Mac atau mengimport foto daripada pustaka anda. Bergantung pada sistem pengendalian anda, terdapat pelbagai kategori untuk dipilih, seperti landskap, bunga, warna dan banyak lagi.

Anda juga boleh memuat turun penyelamat skrin animasi tersuai percuma dari pelbagai tapak web. Jika anda ingin memilih imej untuk penyelamat skrin anda, anda boleh mengeditnya dan menambah kesan khas menggunakan sebarang program penyuntingan foto.

Untuk menyediakan penyelamat skrin tersuai pada Mac anda, ini adalah perkara yang perlu anda lakukan seterusnya:

 1. Klik pada menu Apple di sudut kiri atas.
 2. Pilih “Keutamaan Sistem.”
 3. Navigasi ke “Desktop & Penjimat Skrin”, kemudian pergi ke “Penjimat Skrin.”
 4. Pilih butang “Sumber” di bawah pratonton.
 5. Pergi ke “Pilih Folder.”
 6. Cari penyelamat skrin tersuai yang anda buat atau muat turun.
 7. Pilih “Pilih.”
 8. Lihat anak tetingkap “Pratonton” untuk memastikan semuanya kelihatan baik dalam paparan skrin penuh.

Jadikan Skrin Mac Anda Lebih Seronok

Apabila anda tidak menggunakan Mac anda dalam beberapa minit, skrin akan menjadi hitam secara automatik. Jika anda ingin menambah sedikit warna atau menjadikan skrin anda lebih menarik apabila ia melahu, anda boleh menyediakan penyelamat skrin. Anda bukan sahaja boleh memilih daripada pelbagai penyelamat skrin pra-dibuat, tetapi anda juga boleh membuat penyelamat skrin tersuai.

Pernahkah anda menyediakan penyelamat skrin pada Mac anda? Adakah anda memilih penyelamat skrin pra-dibuat, atau adakah anda membuat sendiri? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.