Bagaimana untuk Tetapkan Screensaver pada PC Windows

87

Perkara yang berguna dan menyeronokkan untuk dilakukan pada komputer anda ialah menyediakan penyelamat skrin. Ia boleh membantu melindungi skrin monitor anda apabila komputer anda melahu untuk seketika, memberikan keselamatan dan mempunyai faedah tambahan untuk membolehkan anda menyatakan keperibadian dan kreativiti anda. Menetapkan penyelamat skrin anda adalah pantas dan mudah. Semua versi Windows disertakan dengan apl penyelamat skrin terbina dalam.

Bagaimana untuk Tetapkan Screensaver pada PC Windows

Jika anda tidak pasti cara melakukan ini, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk menetapkan penyelamat skrin anda dengan beberapa versi Windows yang berbeza.

Tetapkan Screensaver pada Windows 10

Pengguna Windows 10 boleh menyediakan penyelamat skrin dengan cepat. Ini adalah cara yang menyeronokkan untuk menyatakan diri anda sambil menyembunyikan apa sahaja yang terdapat pada skrin anda jika anda berada jauh dari komputer anda. Selepas tempoh tertentu komputer tidak aktif, penyelamat skrin secara automatik akan menghidupkan dan menyekat orang lain daripada melihat perkara yang ada pada skrin anda. Ini boleh terbukti tidak ternilai dalam persekitaran tempat kerja, terutamanya jika anda bekerja dengan bahan sensitif yang tidak sepatutnya dilihat oleh mata lain. Untuk menyediakan penyelamat skrin pada Windows 10, ikut langkah berikut:

 1. Klik kanan dalam ruang kosong pada desktop anda.
 2. Daripada “menu Konteks”, pilih “Peribadikan.”
 3. Menggunakan menu anak tetingkap kiri, klik pada “Skrin kunci.”
 4. Terletak di bahagian bawah skrin, pilih “Tetapan penjimat skrin.”
 5. Klik pada “Anak panah ke bawah” tepat di bawah “Penjimat skrin.”
 6. Menggunakan menu lungsur, pilih tema penyelamat skrin.
 7. Mengetik pada butang “Pratonton” akan menunjukkan kepada anda rupa penyelamat skrin.
 8. Selepas anda memilih satu yang anda suka, pilih bilangan minit yang perlu berlalu sebelum penyelamat skrin menjadi aktif.
 9. Tekan butang “OK” untuk menyimpan tetapan anda.

Apabila monitor anda tidak aktif untuk jumlah masa yang telah anda pilih, penyelamat skrin akan muncul pada skrin. Untuk melumpuhkannya, anda hanya perlu menggerakkan tetikus anda atau menyentuh pad sentuh anda. Tindakan ini akan mematikan penyelamat skrin.

Tetapkan Screensaver pada Windows 11

Jika komputer anda menjalankan Windows 11, menyediakan penyelamat skrin adalah proses yang mudah. Fungsi utamanya adalah untuk menghalang mata perayauan daripada melihat perkara yang anda sedang kerjakan dan penting jika anda berurusan dengan maklumat peribadi. Anda boleh menetapkan jumlah masa yang perlu dilalui sebelum ia dihidupkan kerana ketidakaktifan pengguna. Dengan beberapa tema untuk dipilih, anda boleh mengubah perkara yang dipaparkan oleh penyelamat skrin. Begini cara anda melakukannya pada Windows 11:

 1. Klik menu “Mula” dan pilih “Tetapan.”
 2. Daripada menu anak tetingkap kiri, pilih “Pemperibadian.”
 3. Klik pada “Skrin Kunci.”
 4. Hanya di bawah tajuk “Tetapan berkaitan”, ketik pada “Penjimat skrin”.
 5. Klik pada “Anak panah ke bawah” yang terletak di bawah perkataan “Screen saver” dan pilih tema yang anda suka.
 6. Anda boleh melihat perkara yang akan dilakukan oleh setiap orang dengan memilihnya dan kemudian menekan butang “Pratonton”.
 7. Selepas anda memilih tema, pilih jumlah masa yang perlu dilalui sebelum mengaktifkan penyelamat skrin.
  Lakukan ini dengan menggunakan butang atas dan bawah di sebelah “Masa.”
 8. Klik butang “OK” untuk menyimpan tetapan anda.

Itu sahaja yang ada. Selepas tempoh masa yang anda tetapkan tanpa sebarang aktiviti komputer, tema penyelamat skrin yang anda pilih akan dipaparkan. Untuk menghentikan penyelamat skrin, hanya gerakkan tetikus anda atau sentuh pad sentuh anda.

Tetapkan Screensaver pada Windows 7

Penjimat skrin adalah penting jika anda menggunakan komputer anda untuk bahan sensitif atau jika anda lebih suka merahsiakan perkara yang sedang anda kerjakan apabila anda menjauh. Menyediakan penyelamat skrin adalah mudah dan anda akan mempunyai beberapa tema yang berbeza untuk dipilih. Anda juga boleh menambah foto atau teks anda sendiri. Untuk berbuat demikian, pengguna Windows 7 harus mengikut arahan di bawah:

 1. Klik kanan pada desktop anda dan pilih “Peribadikan.”
 2. Klik pada “Screen Saver” yang terletak di sudut kanan bawah.
 3. Di bawah perkataan “Penjimat skrin”, ketik “Anak panah ke bawah”.
 4. Daripada menu lungsur, pilih penyelamat skrin yang anda suka. Selepas memilih satu, anda boleh menekan butang “Pratonton” untuk melihat bagaimana ia akan kelihatan pada skrin anda apabila diaktifkan.
 5. Anda boleh menukar jumlah masa komputer anda akan menunggu sebelum mengaktifkan screensaver dengan menggunakan butang atas dan bawah.
 6. Klik “OK” untuk menyimpan tetapan anda.

Selepas jumlah masa yang dipilih berlalu dengan komputer tidak aktif, penyelamat skrin yang anda pilih akan dipaparkan. Untuk kembali menggunakan komputer anda, apa yang anda perlu lakukan ialah menggoyangkan tetikus anda atau sentuh pad sentuh anda dan penyelamat skrin dinyahaktifkan.

Perlindungan Penjimat Skrin Ditambah

Terdapat cara untuk menyukarkan mata yang tidak diingini untuk melihat perkara yang terdapat pada monitor anda apabila anda berada jauh dari komputer anda. Anda boleh meminta kata laluan untuk membuka kuncinya sebaik sahaja penyelamat skrin diaktifkan. Langkah-langkah untuk berbuat demikian adalah sama tidak kira versi Windows yang anda miliki. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Di sebelah “Masa”, anda akan melihat kotak dan perkataan “Pada resume, paparkan skrin log masuk”.
 2. Dengan mengklik kotak ini, selepas anda menggerakkan tetikus anda untuk mematikan screensaver, anda perlu log masuk ke komputer anda sebelum screensaver akan dilumpuhkan.

Sediakan Penjimat Skrin untuk Menyembunyikan Perkara pada Monitor Anda

Menyediakan penyelamat skrin pada PC Windows anda ialah cara terbaik untuk menyembunyikan perkara yang terdapat pada skrin komputer anda. Selepas tempoh masa tertentu berlalu (yang anda tentukan), penyelamat skrin akan muncul pada monitor anda. Ini akan menyekat mata yang merayau daripada melihat perkara yang anda sedang kerjakan. Persediaan adalah mudah dan sangat serupa tidak kira versi Windows yang anda jalankan.

Adakah anda telah menyediakan penyelamat skrin pada PC anda? Adakah anda mengikuti arahan yang sama yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.