Bagaimana untuk Tetapkan Semula Pengawal PS4

10

Ia boleh mengecewakan untuk sampai ke bos terakhir hanya untuk pengawal PS4 anda mula tercicir di tengah-tengah pertarungan.

Bagaimana untuk Tetapkan Semula Pengawal PS4

Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya sebab mengapa anda mungkin perlu menetapkan semula pengawal PS4 anda. Syukurlah, tidak kira apa punca isu itu, menetapkan semula pengawal PS4 adalah cukup mudah supaya anda boleh kembali bermain dalam keadaan darurat.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukan tetapan semula lembut atau keras pengawal PS4 anda.

Cara Tetapkan Semula Lembut Pengawal PS4 Anda

Seperti mana-mana bahagian teknologi, kadangkala pengawal PS4 anda boleh mengalami masalah teknikal dan anda mungkin perlu menetapkannya semula. Tetapan semula lembut akan menyegarkan pengawal anda tanpa menjejaskan tetapan atau konfigurasinya. Ia biasanya semua yang diperlukan untuk membolehkan pengawal anda berfungsi semula supaya anda boleh kembali ke permainan, dengan cepat dan tanpa terlalu banyak kerumitan.

Berikut ialah langkah-langkah untuk tetapan semula lembut pengawal PS4 anda:

 1. Pergi ke Tetapan pada menu palang.
 2. Tatal ke bawah dan pilih Peranti daripada menu lungsur.
 3. Navigasi ke dan pilih Peranti Bluetooth untuk memaparkan senarai pengawal yang disegerakkan.
 4. Pilih pengawal yang ingin anda tetapkan semula. Yang sedang anda gunakan akan memaparkan titik hijau di sebelahnya.
 5. Setelah dipilih, tekan butang Pilihan di bahagian atas sebelah kanan muka pengawal.
 6. Pilih Lupakan Peranti pada skrin anda.
 7. Sambungkan pengawal PS4 anda yang rosak melalui kabel USB.
 8. Tekan butang logo PlayStation di tengah pengawal anda untuk menyegerakkan semula pengawal anda dan melengkapkan tetapan semula lembut.

Jika pengawal PS4 semasa anda tidak berfungsi sama sekali, anda perlu mempunyai pengawal kedua untuk menggunakan kaedah ini. Jika pengawal anda tidak berfungsi dan anda tidak mempunyai sandaran, anda tidak akan dapat menetapkan semula dengan cara ini.

Cara Tetapkan Semula Keras Pengawal PS4 Anda

Jika tetapan semula lembut gagal membawa anda kembali bermain permainan video kegemaran anda, maka anda akan melakukan tetapan semula keras untuk mengalih keluar tetapan dan sambungannya sepenuhnya. Ini boleh menyelesaikan masalah yang paling berterusan atau berulang. Nasib baik, walaupun tetapan semula keras lebih mahir dalam menyelesaikan isu yang lebih mendalam dengan pengawal anda, ia adalah proses yang mudah.

Beginilah cara anda tetapkan semula pengawal PS4 anda:

 1. Matikan konsol.
 2. Putuskan sambungan pengawal.
 3. Cari lubang jarum di bahagian atas sebelah kanan belakang pengawal anda.
 4. Masukkan sesuatu yang sesuai ke dalam lubang jarum dan tekan dan tahan butang selama lima saat.
 5. Mulakan semula PS4 anda.
 6. Sambungkan pengawal PS4 anda yang rosak ke konsol melalui kabel USB.
 7. Tekan butang PlayStation di tengah pengawal anda untuk menyegerakkan semula pengawal anda untuk melengkapkan tetapan semula keras.

Untuk lubang jarum, anda harus menggunakan sesuatu yang bukan sahaja sesuai tetapi juga cukup kuat untuk menekan butang lubang jarum tanpa putus di dalamnya, seperti klip kertas atau jarum yang tidak dilipat. Pin slot SIM telefon pintar biasanya saiz yang sesuai untuk kerja.

Keindahan kaedah ini ialah anda boleh melakukannya tanpa memerlukan pengawal PS4 yang berfungsi berasingan. Jadi, jika anda tidak mempunyai pengawal sandaran, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk menetapkan semula pengawal salah laku anda.

Cara Menguji Pengawal PS4 Anda Menggunakan Komputer Windows

Jika pengawal PS4 anda tidak berfungsi sebagaimana mestinya dan anda tidak tahu sebabnya, anda boleh mengujinya menggunakan komputer Windows. Menjalankan ujian akan membantu anda mengenal pasti perkara yang menyebabkan masalah dengan memberikan maklumat tentang julat fungsi utama pengawal anda. Contohnya, prestasi butang, kayu bedik, pad sentuh, bateri dan banyak lagi.

Ikuti langkah di bawah untuk menguji pengawal PS4 anda melalui komputer Windows anda:

 1. Sambungkan pengawal PS4 anda ke port komputer anda melalui kabel USB.
 2. Klik pada butang Mula, ikon carian, atau kotak carian di sebelah kiri bawah bar tugas.
 3. Masukkan Panel Kawalan ke dalam kotak carian.
 4. Pilih Panel Kawalan.
 5. Klik pada Lihat Peranti dan Pencetak yang terletak di bawah tajuk Perkakasan dan Bunyi.
 6. Klik kanan pada Pengawal Wayarles daripada senarai peranti yang disambungkan.
 7. Pilih Tetapan Pengawal Permainan daripada menu lungsur.
 8. Klik pada Properties pada tetingkap pop timbul.
 9. Uji kefungsian pengawal anda dengan menggunakan komponennya dan skrin komputer anda akan memaparkan keputusan ujian.

Menguji pengawal PS4 anda akan mendiagnosis sebarang masalah yang mungkin menyebabkan masalah PlayStation anda. Tambahan pula, jika penetapan semula pengawal anda gagal menangani masalah, ini boleh membantu anda mengenal pasti komponen yang berkaitan dengan masalah itu. Ini mungkin menjimatkan masa dan wang anda jika anda terpaksa membaikinya.

Mengapa Tetapkan Semula Pengawal PS4 Anda?

Pengawal ialah antara muka penting yang membolehkan anda menikmati pelbagai ciri dan permainan yang tersedia pada konsol PS4 anda. Terdapat pelbagai sebab yang boleh menyebabkan terhenti secara tiba-tiba untuk dapat menggunakan pengawal PS4 anda dan seterusnya menikmati hiburan yang disertakan dengannya.

 • Prestasi: Prestasi pengawal PS4 anda boleh menjadi perbezaan antara hidup dan mati (maya) apabila melibatkan permainan. Butang tidak bertindak balas mengurangkan keupayaan anda untuk menggunakan pengawal anda dengan berkesan, memperlahankan masa tindak balas anda dan akan membunuh watak anda dalam permainan masa nyata. Menetapkan semula pengawal anda ialah cara yang cepat, mudah dan berkesan untuk menangani masalah prestasi pengawal anda.
 • Sambungan: Ini adalah masalah biasa dengan peranti wayarles. Isu sambungan antara konsol anda dan pengawal anda boleh menjadikan ia mencabar sebaik-baiknya dan mustahil untuk menavigasi. Nasib baik, tetapan semula pantas biasanya hanya diperlukan untuk menyelesaikan masalah ketersambungan anda dan memulihkan sambungan yang stabil.
 • Kemas Kini: Sesekali, Sony mengeluarkan kemas kini perisian tegar untuk konsol atau pengawal PS4 anda. Sesetengah kemas kini ini mungkin memerlukan anda menetapkan semula pengawal anda untuk memastikan perisian baharu dipasang dengan betul.
 • Segerak dengan konsol lain: Jika anda sering menggunakan pengawal PS4 anda pada berbilang konsol PlayStation maka anda mungkin perlu menetapkannya semula untuk memastikan ia disegerakkan ke konsol yang betul.
 • Gangguan dan pepijat: Dengan semua kemajuan yang dibuat sejak kebelakangan ini, masih tiada peranti elektronik yang kebal daripada gangguan sekali-sekala. Pengawal PS4 anda tidak terkecuali dan tetapan semula biasanya adalah semua yang diperlukan untuk membetulkan sebarang pepijat.
 • Konfigurasi: Anda mungkin ingin menukar tetapan konfigurasi pengawal PS4 anda. Jika ya, ini mungkin menyebabkan masalah yang tidak dijangka atau anda mungkin tidak menyukai konfigurasi baharu. Menetapkan semula pengawal anda secara automatik akan mengembalikannya kepada tetapan lalainya.

Penyelesaian Mudah untuk Kesengsaraan Pengawal Anda

Tanpa pengawal PS4 yang berfungsi dengan betul, anda tidak mempunyai cara untuk berinteraksi dengan PlayStation anda dan ini boleh menjadi sangat mengecewakan. Nasib baik, pengawal anda yang tidak berfungsi boleh dibetulkan sepantas kilat dengan menetapkannya semula. Ini akan membolehkan anda kembali menikmati pengalaman PlayStation penuh tanpa masalah pengawal yang menjengkelkan.

Berapa kerap anda perlu menetapkan semula pengawal anda? Adakah gangguan sambungan berlaku dengan peranti atau permainan tertentu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.