Bagaimanakah Instagram Mengenal Rakan Saya dan Siapa yang Perlu Dicadangkan?

110

Dengan pertumbuhan pesat media sosial dan internet, privasi mungkin kelihatan seperti konsep yang semakin berkurangan hari ini. Orang ramai berkongsi hampir segala-galanya di media sosial, dari percutian mereka baru-baru ini kepada apa yang mereka makan untuk sarapan pagi itu; kami semakin terbiasa dengan semua orang mengetahui tentang semua yang kami lakukan.

Bagaimanakah Instagram Mengenal Rakan Saya dan Siapa yang Perlu Dicadangkan?

Tetapi bagaimana sebenarnya cadangan ini berfungsi? Apl media sosial bertambah baik dengan cadangan ini setiap tahun, malah mengesan dan mencadangkan orang yang kelihatan tidak berhubung dengan anda pada mana-mana media sosial lain. Walaupun bulatan dalaman rakan aktif anda lebih mudah dikesan, kerana media sosial dan perkongsian anda kerap melibatkan mereka, ia menjadi lebih kompleks apabila ia mencapai tepi kalangan sosial anda.

Bagaimanakah Rakan yang Dicadangkan Muncul?

Tidak perlu risau – media sosial tidak mengintai anda ke mana-mana sahaja anda pergi, atau adakah ia? Khabar angin telah timbul sejak beberapa tahun kebelakangan ini Facebook dan aplikasi lain menjejaki lokasi pengguna dalam kaitan dengan orang lain dan menggunakannya untuk mencadangkan bakal rakan – tetapi untuk artikel ini, kami akan menganggap bahawa pembangun semakin baik dalam membuat algoritma. Algoritma yang berusaha untuk memberikan anda cadangan rakan yang segar dan relevan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk:

 1. Akaun Media Sosial Terpaut – Memandangkan Facebook memiliki Instagram, tidaklah mengejutkan kedua-dua aplikasi media sosial ini saling berkait rapat. Jika anda berkawan dengan seseorang di Facebook, mereka akan kerap muncul sebagai cadangan di Instagram tidak lama kemudian. Begitu juga, jika anda mengikuti seseorang di Instagram, mereka akan sering muncul pada cadangan rakan Facebook anda.

 2. Kenalan Telefon – Instagram juga akan menggunakan kenalan telefon anda untuk membuat cadangan rakan. Apabila anda memautkan kenalan anda ke akaun Instagram anda, kenalan anda yang telah disambungkan ke Instagram akan mencadangkan mereka sebagai bakal orang untuk anda ikuti. Walaupun anda tidak mempunyai pengguna itu dalam kenalan anda, mereka mungkin mempunyai anda dalam kenalan mereka.

 3. Sejarah Carian – Jika anda baru-baru ini mencari seseorang di Instagram dan meluangkan masa melihat profil mereka tanpa mengikutinya, mereka akan muncul sebagai cadangan kemudian. Algoritma juga mempertimbangkan masa yang dihabiskan untuk profil mereka, gambar terpaut dan faktor lain di sini.

 4. Penggunaan Hashtag – Jika anda menggunakan banyak hashtag yang sama seperti orang lain dalam siaran anda, dan hashtag tersebut cukup khusus, mereka mungkin akan muncul dalam senarai rakan yang anda cadangkan.

 5. Rakan Bersama – Instagram sering mencadangkan anda mengikuti orang yang mempunyai ramai rakan bersama. Semakin ramai rakan bersama anda dengan seseorang, semakin besar kemungkinan mereka akan muncul dalam senarai rakan cadangan anda.

Sesetengah algoritma komputer telah menjadi begitu baik sehingga nampaknya program itu mengintai anda. Dari segi media sosial sebagai industri yang mementingkan keuntungan, mereka lebih berkemungkinan mengintai maklumat untuk tujuan pemasaran daripada ciri yang berguna seperti cadangan rakan.

Cara Mengakses Cadangan Rakan

Bagaimana saya melihat rakan cadangan saya, walaupun? Nah, terdapat dua cara mudah untuk menyemak cadangan terkini Instagram untuk anda:

Cari “Disyorkan untuk Anda” Dalam Suapan Anda:

 1. Log masuk ke aplikasi mudah alih Instagram. Kemudian, ketik ikon Profil anda di penjuru kanan sebelah bawah.
 2. Pilih Lihat Semua dalam bahagian temui.
 3. Atau, anda boleh mengklik senarai Mengikuti anda dan tatal ke bawah.
 4. Klik pada Cari Orang untuk Diikuti.
 5. Tatal senarai untuk menemui rakan rakan, rakan Facebook anda dan cadangan lain.

Cari Orang

Jika anda mengikuti salah satu kaedah yang digariskan di atas, anda sepatutnya dapat melihat senarai pengguna yang dicadangkan oleh Instagram untuk anda ikuti. Cadangan baharu kadangkala muncul apabila Instagram menambah baik algoritmanya dan mengambil lebih banyak kalangan sosial anda. Di bahagian atas halaman Temui Orang, anda akan mempunyai pilihan untuk menyambungkan akaun Instagram anda ke akaun media sosial yang lain atau kenalan telefon anda untuk Instagram untuk memberikan anda cadangan yang lebih baik dan lebih relevan untuk orang yang perlu diikuti.

Instagram Dicadangkan

Untuk melihat mana satu kenalan Facebook atau telefon anda ada di Instagram tanpa menunggu mereka dicadangkan, anda boleh menavigasi ke tab Kenalan pada halaman Temui Orang.

Pada halaman ini, anda akan melihat jumlah bilangan kenalan Instagram. Anda juga boleh mengikuti mereka semua sekali gus. Jika anda telah meminta untuk mengikuti mereka atau sudah mengikuti mereka, anda akan melihat “Diminta” atau “Mengikuti” di sebelah nama mereka.

Kenalan Instagram

Cara Melumpuhkan Cadangan Rakan

Jika anda tidak menyukai ciri ini, jangan risau, ada cara mudah untuk menyingkirkannya. Lawati penyemak imbas web (ini bukan pilihan dalam apl) dan lakukan ini:

 1. Navigasi ke profil anda di bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Ketik pada Edit Profil berhampiran bahagian atas skrin.
 3. Nyahtanda kotak di sebelah Cadangan akaun serupa. Kemudian, Hantar.

Anda juga boleh memadamkan cadangan secara manual. Melakukan ini:

 1. Cari bahagian Rakan yang dicadangkan dalam suapan Instagram anda. Kemudian, ketik x di penjuru kanan sebelah atas setiap rakan.
 2. Ketik Lihat Semua untuk melihat semua rakan cadangan anda.
 3. Ketik x di sebelah setiap cadangan.

Matlamat Instagram adalah untuk memastikan anda terus berinteraksi dengan orang supaya senarai cadangan anda akan diisi semula. Tetapi anda boleh memadamkan orang yang anda tidak mahu berkawan.

Apa yang Instagram Tahu Mengenai Anda?

Oleh kerana terdapat begitu banyak soalan mengenai cadangan rakan dalam media sosial, adalah penting untuk memahami maklumat yang dikumpulkan oleh syarikat apabila anda bersetuju menerima Syarat Perkhidmatan mereka. Terletak di Instagram Dasar Privasikita boleh mempelajari beberapa perkara tentang perkara yang sebenarnya dijejaki oleh tapak ini dan, oleh itu, lebih memahami Cadangan Rakan.

Terdapat banyak andaian tentang bagaimana Instagram mencadangkan rakan yang tidak berada dalam kenalan orang. Orang yang anda tidak rapat dan sudah lama tidak bercakap dengan anda. Jadi, adalah perkara biasa untuk bosan tentang maklumat yang dikumpulkan oleh Instagram.

Anda mungkin sudah tahu bahawa Instagram mengumpulkan nama, alamat e-mel dan kenalan anda kerana ia meminta mereka apabila anda memulakan perkhidmatan. Tetapi Instagram juga mengumpulkan maklumat daripada syarikat berkaitan (seperti Facebook) untuk meningkatkan pengalaman pengguna, dan ia mengumpul maklumat tentang rakan anda dan aktiviti mereka juga. Ini boleh menjelaskan sebab anda melihat cadangan yang sangat ganjil yang anda lakukan. Contohnya, jika rakan anda pada tag Facebook, suka atau komen pada siaran Facebook seseorang, kemudian mereka mengulas pada siaran Instagram anda, Instagram mungkin mencadangkan orang itu sebagai rakan.

Syarikat itu juga mengumpul maklumat tentang peranti yang anda gunakan. Jadi, jika anda mempunyai dua akaun Instagram berasingan, syarikat mungkin melihat rakan pada satu akaun dan mencadangkan mereka pada akaun yang lain. Ini boleh menjelaskan sebab anda mempunyai cadangan yang sangat tepat pada akaun yang tidak berkaitan sama sekali.

Semak Dasar Privasi Instagram untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang data yang sebenarnya dikumpulkan oleh syarikat tentang anda untuk mengetahui lebih lanjut.

Soalan Privasi

Adakah Instagram mengintai kita dan dengan siapa kita bersosial, atau adakah mereka hanya cuba menjadikan hidup kita lebih mudah? Kadang-kadang nampaknya terlalu kebetulan untuk tidak menganggap bahawa Instagram sebenarnya, menggunakan lokasi anda atau kaedah lain untuk mencadangkan rakan. Contohnya, jika anda pergi ke tempat memasak dan bertemu rakan rakan, mereka mungkin akan muncul sebagai rakan cadangan anda dalam masa beberapa hari.

Sama ada cara, cadangan itu adalah ciri Instagram yang bagus dan mudah yang membolehkan kami menyemak orang baharu untuk diikuti. Mereka juga boleh membantu anda mengembangkan kalangan sosial anda jika itu matlamat anda! Jika anda tidak mahu Instagram menunjukkan cadangan ini kepada anda, atau jika anda tidak mahu muncul dalam rakan cadangan orang lain, anda boleh mematikan ciri ini dengan mudah.

Kongsi pendapat anda tentang perkara ini dalam komen di bawah.