Bagaimanakah Stesen Janakuasa Balkoni Mudah Alih dengan Storan Dibina?

34
Ujian Panel Suria NextPit
© nextpit

Loji kuasa balkoni, tidak rumit dan tanpa memerlukan pengubahsuaian bangunan, boleh disediakan dengan mudah. Sebagai contoh, bukannya pemasangan panel solar kekal, penjana solar dengan output sehingga 600 watt boleh digunakan tanpa memerlukan permit. Kami akan membimbing anda melalui penyediaan loji kuasa balkoni mudah alih dengan storan, membolehkan penggunaan tenaga yang pelbagai.

Ramai orang sangat mengambil berat tentang tenaga pada musim panas ini. Bukan sahaja harga melambung tinggi, malah kepanasan juga meningkat dengan ketara. Penggunaan penghawa dingin dan kipas pintar boleh menolak grid kuasa ke penggunaan maksimum semasa musim suhu tinggi ini. Jika anda ingin lebih berdikari dari segi bekalan tenaga, maka unit kuasa balkoni mudah alih dengan storan mungkin sesuai untuk anda. Kami akan menunjukkan kepada anda cara penjana solar berfungsi juga.

Sebelum kita menyelami komponen individu, ambil perhatian bahawa negeri yang berbeza mempunyai peraturan yang berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk berunding dengan pihak berkuasa tempatan, persatuan pemilik rumah dan mungkin penasihat undang-undang sebelum memasang sistem kuasa solar beranda.

Apakah kandungan stesen janakuasa balkoni mudah alih dengan storan?

Stesen janakuasa balkoni, bahagian 1: Sel suria

Sudah tentu, terdapat banyak cara anda boleh mendapatkan tenaga solar. Sama ada melalui bumbung, di balkoni, atau memanfaatkan ruang kosong di sudut balkoni pangsapuri anda. Kebanyakan penyelesaian solar dipasang secara kekal dan dengan itu bertujuan untuk kegunaan jangka panjang.

Ini bagus apabila ia datang untuk memaksimumkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui, tetapi usaha untuk menyediakannya juga lebih tinggi. Oleh itu, kami mengehadkan diri kami kepada panel solar mudah alih, yang boleh anda kendalikan sama ada di taman anda, di balkoni atau teres anda—atau sudah tentu, di suatu tempat di taman bandar.

Stesen janakuasa Bluetti EB55 dengan panel solar

Panel solar Bluetti SP200 menyampaikan sehingga 200 watt. Terima kasih kepada lubang kecil di tepi, anda boleh memasang panel solar dengan cepat ke balkoni atau melindunginya daripada ribut seperti yang ditunjukkan di sini. / © NextPit

Apabila bercakap tentang panel solar, kuasa yang dijana harus menjadi faktor utama yang perlu dipertimbangkan oleh anda. Kebanyakan panel solar mudah alih dinilai antara 50 dan 300 watt. Dengan lapan jam cahaya matahari, ini akan menghasilkan 400 Wh atau 2.4 kWh, yang secara teorinya boleh anda perolehi daripada matahari.

Berapa peratusan kuasa nominal yang sebenarnya anda capai bergantung pada:

  • Pertama, orientasi. Sudah tentu, orientasi yang ideal adalah untuk memastikan ia menghadap matahari dengan tepat. Jika panel solar anda dibetulkan, menghadap ke selatan adalah sesuai. Jika anda atau panel solar cukup fleksibel, amat disyorkan anda memutarkannya untuk menghadap matahari dengan sewajarnya.

  • Kedua, cuaca. Apabila langit mendung sepenuhnya, panel solar biasanya menghantar antara sifar dan 20 peratus kuasa nominal. Di bawah terik matahari tengah hari, sangat mungkin untuk mencapai 100 peratus. Juga ambil perhatian bahawa kecekapan panel solar adalah lebih baik pada suhu rendah: Untuk setiap tahap peningkatan haba, kecekapan menurun sebanyak kira-kira 0.4 peratus.

Satu lagi faktor penting ialah sama ada panel solar anda dilindungi cuaca. Panel solar Bluetti yang digambarkan di atas, sebagai contoh, dilindungi mengikut penarafan IP65 dan oleh itu akan berfungsi walaupun ia terperangkap dalam hujan. Sila ambil perhatian bahawa panel solar mudah alih tidak tahan cuaca seperti panel solar yang dimaksudkan untuk dipasang secara kekal.

Panel Suria Bluetti

Semasa membeli, perhatikan bilangan panel solar yang boleh anda sambungkan ke stesen janakuasa anda. / © Bluetti

Stesen janakuasa balkoni, bahagian 2: Sandaran bateri rumah

Bahagian penting kedua ialah unit penyimpanan untuk tenaga yang dikumpul. Sudah tentu, anda boleh menyambungkan semua jenis peranti terus ke panel solar dan mengecas buku nota anda atau menjalankan peti sejuk mudah alih apabila matahari bersinar. Perlu diingat bahawa hanya sesetengah panel solar mempunyai pilihan untuk menyambungkan peranti secara terus, dan itu biasanya hanya USB.

Walau bagaimanapun, lebih masuk akal untuk menyimpan sementara kuasa dalam sandaran bateri rumah supaya anda tidak terlepas satu sinar matahari dan boleh menggunakan tenaga secara optimum.

Kesambungan Bluetti EB55

Stesen janakuasa yang sepadan dengan panel solar boleh digunakan sebagai penampan. Model kecil seperti EB55 pada 537 Wh adalah mudah alih, tetapi terdapat juga unit storan yang lebih besar dan lebih berat yang dilengkapi dengan roda untuk kemudahalihan tambahan. / © NextPit

Sudah tentu, stesen janakuasa adalah penting untuk mempunyai sambungan yang betul untuk panel solar anda. Anda selamat daripada sakit kepala jika anda membeli panel solar dan stesen janakuasa daripada pengilang yang sama—biasanya, anda akan menemui berkas yang sesuai daripadanya, yang mungkin juga mendapat diskaun berbanding jumlah harga komponen individu.

Anda boleh mengecas stesen janakuasa mudah alih ini bukan sahaja melalui solar tetapi juga melalui bekalan kuasa. Dengan stesen janakuasa yang dicas sepenuhnya, anda sudah bersedia untuk kecemasan, serta mempunyai kemewahan membakar wafel anda sendiri di taman. Peraturan am di sini ialah: lebih tinggi kapasiti, lebih berat dan kurang mudah alih stesen janakuasa itu. Sebaliknya, dengan kapasiti yang lebih tinggi, anda boleh kuasa peranti elektrik anda lebih lama.

  • Baca lebih lanjut: Bluetti EB55 dengan panel solar SP20 disemak
Bluetti EP500

Anda mungkin tidak mahu membawa Bluetti EP500 ke taman. Tetapi ia juga menyimpan 5,000 Wj jus. / © Bluetti

Peti sejuk memerlukan 100 watt—dengan 537 Wh, anda boleh menjana kuasa selama lima jam. Dengan 5,000 Wh Bluetti EP500, anda akan dapat memastikan peti sejuk anda berjalan selama kira-kira dua hari sekiranya berlaku kegagalan kuasa sepenuhnya. Ngomong-ngomong, anda akan menemui sekurang-kurangnya satu soket 110V standard di hampir setiap stesen janakuasa, di mana peranti yang lebih besar sering menawarkan sambungan tambahan, kuasa output tambahan, atau juga berfungsi sebagai UPS.

Jika anda mempunyai stesen janakuasa balkoni mudah alih anda sebagai tambahan kepada sandaran bateri rumah anda, anda boleh mengimbangi penggunaan kuasa anda secara ideal di bawah keadaan cuaca yang sesuai dan berdikari sepenuhnya—atau anda sekurang-kurangnya boleh memanjangkan masa jalan dengan jarak yang agak jauh.

Adakah anda bersedia untuk gangguan bekalan elektrik pada musim sejuk—dan jika ya, bagaimana? Kami menantikan input anda dalam komen!


Artikel ini adalah sebahagian daripada kerjasama antara NextPit dan Bluetti. Sudah tentu, kerjasama ini tidak mempunyai pengaruh pada pendapat editorial NextPit.