Balasan Apple pada iPhone 15 Pro Isu Terlalu Panas: Inilah Perkara Yang Anda Perlu Tahu

44
nextpit Apple iPhone 15 Pro Max Camera
© nextpit

Apabila saya memasangkan iPhone 15 Pro baharu ke dalam port pengecasan buat kali pertama, saya terkejut: Telefon pintar baharu menjadi sangat panas. Ini bukan sahaja disebabkan oleh fakta bahawa Apple telah menyampaikan mesin kuasa sebenar dengan perdana baharunya, yang menjadikan pengkritik Apple yang sukar menjadi peminat dalam pasukan editorial nextpit. Tidak, haba yang dihasilkan kelihatan pelik. Kini Apple telah mengakui bahawa tingkah laku luar tabii memang boleh berlaku pada sesetengah iPhone disebabkan oleh pepijat dan telah pun mengumumkan penyelesaiannya.

Mengapa iPhone 15 Pro baharu menjadi sangat panas?

Sesetengah pengguna menyedari bahawa model iPhone 15 Pro baharu mereka semakin panas daripada yang dijangkakan. Terlalu panas untuk telefon pintar premium yang serba baharu? Pada asalnya, ia dianggap bahawa masalah itu mungkin berkaitan dengan perkakasan. Tetapi penemuan terkini menunjukkan bahawa nampaknya interaksi iOS 17 dan kemas kini aplikasi terkini, termasuk Instagram, yang menyebabkan isu terlalu panas ini.

Apple kini secara rasmi mengesahkan bahawa ia adalah isu perisian dan bukan pepijat perkakasan. Mereka sudah bekerjasama dengan pembangun apl yang terjejas untuk membetulkan pepijat.

  • Baca lebih lanjut: Semua iPhone semasa dibandingkan dan diuji

Apa yang Apple katakan?

Kami telah menerima kenyataan daripada Apple yang menjelaskan perkara berikut:

“Kami telah mengenal pasti beberapa situasi di mana iPhone mungkin berjalan lebih panas daripada yang dijangkakan. Peranti mungkin berasa lebih panas dalam beberapa hari pertama selepas persediaan atau pemulihan. Pepijat dalam iOS 17 juga menjejaskan sesetengah pengguna, tetapi akan diperbaiki tidak lama lagi dengan kemas kini perisian . Apl pihak ketiga seperti Asphalt 9, Instagram dan Uber juga telah menyebabkan lebihan beban. Kami sedang bekerjasama dengan pembangun tersebut, dengan Instagram telah pun melancarkan kemas kini pada 27 September.”

Sebaliknya, reka bentuk baharu dan bingkai titanium bagi iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max baharu tidak menjadi masalah. Sebaliknya, adalah dipercayai bahawa bahan dan binaan baharu akan menghasilkan pelesapan haba yang lebih baik daripada model dengan alas aluminium dan bingkai keluli tahan karat.

Baik untuk diketahui: Apple menekankan bahawa terlalu panas bukanlah isu keselamatan dan tidak menjejaskan prestasi jangka panjang peranti.

  • Baca juga: iPhone 15 Pro vs iPhone 15 Pro Max – siapa yang mempunyai kamera yang lebih baik?

Bilakah akan ada pembaikan?

Apple sudah pun berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut. Terdapat juga sebuah Halaman bantuan Apple di mana pengguna iPhone yang terjejas boleh mengetahui tentang penyelesaian lanjut kepada masalah tersebut.

Tidak diketahui bila tepatnya Apple akan menyediakan pembetulan pepijat untuk masalah haba. Tetapi boleh diandaikan bahawa ini akan disediakan tidak lama lagi-sama ada melalui penghantaran versi iOS 17.1, yang sepatutnya dikeluarkan pada pertengahan Oktober, atau melalui kemas kini khas, mungkin dalam bentuk iOS 17.0.3.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya