Balasan Google Pixel 8 Pro (Auto) Dalam WhatsApp Melalui AI—Begini Caranya!

15
smart ki whatsapp reply 00
© nextpit

Dengan Pixel Drop Disember 2023, Google mengedarkan model Gemini Nano AI buat kali pertama. Walaupun ia hanya tersedia pada Google Pixel 8 Pro setakat ini, ia juga boleh digunakan tanpa sambungan dalam talian. Mungkin ciri AI yang paling popular ialah sokongan “Smart Reply” untuk papan kekunci Gboard Google sendiri. Walaupun berada di peringkat pembangun, kami sudah menunjukkan kepada anda cara anda boleh menggunakan kecerdasan buatan untuk membalas mesej sembang anda—seperti WhatsApp, contohnya.

 • Ingin mengetahui petua Google yang lain? AI yang mencipta ringkasan rakaman Perakam Google anda

Gemini Nano tiba pada Google Pixel 8 Pro

Pemilik Google Pixel 8 Pro melihat pelaburan mereka berkembang hari ini. Sebabnya mungkin ialah Penurunan Ciri Pixel terbaharu, yang memperkenalkan beberapa fungsi eksklusif seperti Video Boost kepada versi Pro, khususnya. Banyak ciri, seperti pengimbas dokumen yang menghilangkan kotoran secara ajaib atau cara anda boleh menggunakan telefon Pixel anda sebagai kamera web PC yang mengagumkan, juga berfungsi dengan Google Pixel 8.

Walau bagaimanapun, hari ini kita akan menumpukan pada fungsi “Smart Reply” menggunakan papan kekunci perisian Google sendiri, Gboard. Berikutan kemas kini Disember, ia boleh mencadangkan balasan berkualiti tinggi dengan kesedaran perbualan dalam aplikasi messenger seperti Line, KakaoTalk dan WhatsApp dengan bantuan Gemini Nano. Malangnya, masih terdapat dua kaveat: ia hanya berfungsi dengan bahasa Inggeris AS dan hanya dengan pilihan pembangun didayakan.

Tetapkan bahasa sistem kepada bahasa Inggeris (AS)

Untuk menetapkan bahasa Inggeris pada Google Pixel 8 Pro anda, lakukan perkara berikut:

 • Pergi ke Tetapan.
 • Pilih Sistem.
 • Pilih Bahasa.
 • Ketik pada Bahasa sistem.
Anda perlu memastikan bahasa sistem ditetapkan kepada bahasa Inggeris (AS).

Mula-mula tukar bahasa kepada bahasa Inggeris (AS). / © nextpit

 • Muat turun pek bahasa Inggeris (AS).
 • Sekarang, apa yang anda perlu lakukan ialah mengalihkan bahasa ke kedudukan pertama (tekan lama pada dua sengkang dan seret ke atas).
 • Anda kini bersedia untuk menggunakan AI Gemini Nano Google!
Hanya bahasa Inggeris yang disokong pada masa ini.

Gemini Nano pada masa ini hanya berjalan dalam bahasa Inggeris AS. / © nextpit

Buka kunci pilihan pembangun

Kebanyakan anda mungkin sudah tahu cara mengaktifkan pilihan pembangun pada telefon pintar anda, kerana fungsinya berfungsi sama pada semua telefon pintar Android. Terdapat pengecualian kepada peraturan, sudah tentu. Untuk membuka kunci pilihan pembangun, lakukan perkara berikut:

 • Pergi ke Tetapan.
 • Pilih Perihal telefon.
 • Di bahagian bawah, ketik pada pilihan Bina nombor beberapa kali berturut-turut (8x).
 • Mesej akan mengesahkan bahawa anda kini telah dinaikkan pangkat kepada pembangun.
Begini cara anda boleh mengaktifkan pilihan pembangun dalam peranti Android anda.

Bagaimana untuk mengaktifkan pilihan pembangun pada telefon pintar Android anda. / © nextpit

Aktifkan AICore

Seperti yang saya nyatakan pada mulanya, Google Pixel 8 Pro menjalankan Model Bahasa Besar (LLM) terkini, Gemini Nano. Terdapat juga Gemini Pro dan Gemini Ultra. Kelebihan Gemini Nano ialah ia berfungsi secara bebas pada telefon pintar tanpa sambungan internet. Ini dimungkinkan oleh perkhidmatan sistem yang dipanggil Android AICore.

Sudah tentu, ini amat berfaedah dalam kes kami apabila ia berkaitan dengan cadangan balasan dalam messenger WhatsApp yang disulitkan hujung ke hujung. Walau bagaimanapun, ini juga mesti diaktifkan pada Google Pixel 8 Pro. Begini cara anda melakukan ini:

 • Pergi ke Tetapan.
 • Pergi ke Sistem.
 • Pergi ke pilihan Pembangun.
 • Pergi ke Tetapan AICore (anda boleh mencarinya).
 • Aktifkan butang gelangsar AICore Persistent.
Android AICore boleh diaktifkan dengan cara ini.

Bagaimana untuk mengaktifkan AICore Android. / © nextpit

Walau bagaimanapun, Gemini Nano mungkin tidak tersedia untuk anda serta-merta. Google mengesyorkan membiarkan telefon pintar anda dalam talian semalaman supaya Mountain View boleh menghantar pakej AI kepada anda.

Menggunakan WhatsApp dengan Gemini Nano AI dan Gboard

Fungsi yang dipanggil “Smart Reply” bukanlah perkara baharu tetapi telah disepadukan ke dalam papan kekunci perisian dalaman Google yang dikenali sebagai Gboard secara percubaan sejak 2018. Sudah tentu semuanya dalam bahasa Inggeris. Setakat ini, ini telah berfungsi dengan baik dalam kes seperti membalas e-mel dalam Gmail dan pelbagai aplikasi messenger.

Dengan Gemini Nano, fungsi ini kini mempunyai alat AI berkuasa yang boleh digunakan. Jika anda kini ingin membalas mesej dalam WhatsApp, anda akan menerima cadangan balasan antara huruf dan tetingkap input, yang dari masa ke masa akan berdasarkan kesedaran perbualan berdasarkan entri masa lalu anda dan daripada berjuta-juta pengguna lain.

Anda boleh melihat bagaimana ia telah bertambah baik dari semasa ke semasa.

Di sebelah kiri, Gemini Nano belum banyak belajar lagi. Di sebelah kanan, AI sudah lebih pintar sedikit. / © nextpit

Dalam tangkapan skrin di atas, ini tidak benar-benar berlaku, tetapi Google berkongsi contoh yang lebih baik (betul, dalam imej di atas). Gemini Nano LLM masih baharu, jadi berikan AI beberapa bulan lagi untuk menjadikan jawapan yang dicadangkan lebih canggih.

Apakah pendapat anda tentang fungsi AI Gemini Nano? Adakah sesiapa di antara anda telah menguji fungsi tersebut dan ingin berkongsi pengalaman anda dalam ulasan? Saya akan gembira membaca tentang pengalaman anda!