Baldur’s Gate 3 – Hapuskan Karlach atau Anders

46

“Baldur’s Gate 3” (BG3) ialah permainan main peranan (RPG) yang menawan yang diilhamkan oleh Dungeons and Dragons. Ia adalah permainan yang meluas yang melibatkan banyak pencarian sampingan yang boleh anda terokai semasa anda meneruskan jalan cerita utama.

Baldur's Gate 3 - Hapuskan Karlach atau Anders

Salah satu misi awal dalam permainan yang anda tidak patut ketinggalan ialah pencarian sampingan “Hunt the Devil”. Objektif ini memerlukan anda memilih siapa yang hendak dihapuskan antara dua aksara BG3 yang kukuh: Adakah ia Karlach atau Anders?

Panduan ini menyediakan semua yang anda perlu tahu untuk membuat keputusan yang betul berdasarkan permainan yang anda pilih untuk meneroka.

Panduan Pencarian Sisi Memburu Iblis

Pilihan pemain ialah elemen permainan kritikal dalam BG3. Anda akan bertemu dengan banyak puak yang mempunyai reputasi yang meragukan dan cerdik apabila meneroka dunia Faerûn yang tidak diketahui. The Paladins of Tyr, kini ejen Zariel, tidak terkecuali.

Memilih pemain yang salah untuk berkawan boleh membawa akibat yang dahsyat. Ini bermakna kehilangan pasangan yang berharga, yang boleh memberi kesan negatif kepada kadar kelangsungan hidup anda dalam BG3. Perlu menentukan sisi watak tanpa mengetahui latar belakang mereka boleh menjadi sangat menggembirakan. Apa sahaja watak bukan pemain (NPC) yang anda pilih untuk berpihak tidak penting. Anda masih boleh menyelesaikan pencarian.

Bahagian ini memberikan gambaran keseluruhan mendalam tentang latar belakang Karlach dan Anders untuk membantu anda membuat keputusan.

Berpihak Dengan Karlach

Makhluk seperti syaitan bertanduk tunggal ini baru sahaja melarikan diri dari Avernus, yang disifatkannya sebagai neraka literal, dan kumpulan Anti-Faksi mengejarnya. Tetapi berpihak kepadanya adalah berbaloi dengan masalah. Dia adalah teman yang sangat baik jika anda dalam misi untuk memusnahkan kejahatan, dan dia seorang yang romantik.

Karlach boleh membantu anda mencari ubat untuk berudu yang mengganas kepala anda dan akan membantu menyelamatkan anda daripada kemusnahan. Namun, untuk mendapatkan bantuannya, anda mesti membunuh Anders dan kumpulan Paladinnya. Mungkin kemudian, anda akhirnya akan melihat dia dan Wyll berkawan antara satu sama lain. Ingatlah untuk kembali ke Karlach dan beritahu dia tentang kematian Anders sebaik sahaja anda membunuhnya.

Berpihak Dengan Anders

Mempertahankan Anders ialah pilihan terbaik anda jika anda dalam kempen jahat. Dia pernah menjadi Paladin Tyr sejati, tetapi dia kecewa dengan pemberiannya, dan kerakusannya mendorongnya untuk membuat kesetiaan dengan Zariel. Kesetiaannya kini terletak pada Zariel, dan dia telah mengikat jiwanya kepada syaitan. Hutangnya kepada syaitan hanya akan dimaafkan jika dia membawa kepala Karlach kepada Zariel.

Berpihak kepada Anders bermakna anda perlu membunuh Karlach. Anda perlu membawa kepalanya kepada pemuja sebagai bukti. Melakukannya agak mudah dan akan memberi anda Emas percuma, Pedang Keadilan, dan ganjaran lumayan yang lain. Tetapi, jika anda memilih untuk membunuh Karlach, perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat membawanya ke parti anda atau meminatinya.

Ingat bahawa anda juga perlu berhadapan dengan sikap dingin Shadowheart jika anda memilih untuk tidak menyebelahi Karlach. Namun, ini bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan jika anda setia kepada Zariel.

Memilih Karlach dan Anders

Ia mungkin untuk menenangkan kedua-dua watak, tetapi ia tidak mudah. Anda perlu berhati-hati untuk tidak mengatakan perkara yang salah dan dapatkan gulungan yang betul untuk membantu anda menenangkan mereka. Jika kedua-duanya mula bergaduh, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menggunakan serangan yang tidak membawa maut untuk menjatuhkan mereka berdua dan membuat semua orang menang.

Lokasi Karlach di Baldurs Gate 3

Anda mungkin pertama kali mendengar tentang Karlach daripada pencarian pendamping Wyll, “The Blade of Frontiers.” Dia berusaha untuk mencari Karlach dan membunuhnya mengikut perjanjian yang dia buat dengan penaung jahatnya. Jika anda memutuskan untuk memulakan pencarian untuk Karlach, sebaiknya anda tidak merekrut Wyll sebagai teman anda.

Walaupun anda boleh berjalan jauh melalui kampung Blighted, bergerak melalui hutan dan menuju ke utara sebelum melompat menyeberangi sungai akan membantu anda sampai ke Karlach dengan lebih pantas. Anda akan melihat jejak lopak darah yang akan membantu anda mencarinya.

Perjalanan melalui Jalan Bangkit mencetuskan permulaan pencarian “Memburu Syaitan”. Mengikuti denai ke selatan, anda akan bertemu dengan Karlach, seorang Tiefling yang tanduknya telah dipotong dan yang terpaksa bekerja untuk Zariel semasa Perang Darah. Tiefling Barbarian ini akan memberi amaran kepada anda untuk tidak mendekati. Tetapi, anda boleh meneutralkan keadaan dengan menggunakan pemeriksaan kemahiran Intimidasi atau Pujukan.

Karlach kemudian akan memberitahu anda tentang pelariannya dari Avernus. Dia juga akan memberitahu anda bahawa dia telah dijangkiti oleh berudu Mind Flayer. Anda boleh memilih untuk membantunya mencari penawar atau mengabaikannya. Keputusan anda tidak akan menjejaskan keupayaan anda untuk berpihak kepadanya pada akhir pencarian.

Lokasi Anders di Baldurs Gate 3

Bergerak lebih jauh di sepanjang kampung ke utara akan membawa anda ke Anders (koordinat X109, Y562). Dia seorang Paladin yang menuntut darah Karlach. Dia memberitahu anda tentang “syaitan” yang membunuh beberapa pelarian. Walau bagaimanapun, ini tidak benar. Tidak lama kemudian, anda akan mengetahui bahawa dia bercakap tentang Karlach.

Selepas interaksi ini, anda perlu memutuskan pihak mana yang akan anda pilih. Untuk mengetahui kebenarannya, anda boleh menggunakan ejaan “Bercakap dengan Orang Mati” pada mayat pelarian di dalam bilik di sebelah tempat anda mencari Anders. Ia akan memberitahu anda apa yang membunuh pelarian dan sifat sebenar Paladin.

Mengapa Berpihak Dengan Karlach Adalah Pilihan Yang Lebih Baik

Berpihak kepada Karlach adalah pilihan yang betul dari segi moral dan jelas bagi kebanyakan pemain. Ironinya, mengalahkannya adalah pilihan yang paling mudah. Sebabnya anda perlu membunuh ahli parti Anders untuk menjatuhkan lelaki itu sendiri. Knight of Zariel juga menawarkan ganjaran yang sangat lumayan iaitu Pedang Keadilan. Namun, bagi kebanyakan pemain, itu masih tidak sepadan dengan Karlach sebagai teman anda dan berpotensi sebagai kekasih.

Lebih baik lagi, jika anda merekrut Karlach dan mempersoalkan Paladin tentang kesetiaan mereka, anda akan mengetahui niat sebenar mereka. Membunuh mereka akan membolehkan anda mendapatkan pedang dari mayat Anders. Anda tidak kehilangan apa-apa yang penting dengan membunuh Anders. Tetapi perlu diingat bahawa membunuh penyokong setia Zariel tidak menandakan berakhirnya akibat yang akan anda alami kerana berpihak kepada Karlach.

Pilih Kesetiaan Anda!

Dalam BG3, usaha untuk mendedahkan kebenaran bukanlah sesuatu yang mudah. Anda perlu melibatkan diri dalam banyak kerja detektif untuk mengetahui siapa yang berbohong dan bercakap benar. Perkara yang sama berlaku untuk Karlach dan Anders. Namun, pada akhirnya, pilihan siapa yang akan dipertahankan ditentukan oleh permainan yang anda mahu watak anda kejar.

Untuk penjajaran neutral, berpihak dengan Karlach adalah yang terbaik. Tetapi, jika anda ingin meneroka kempen jahat, maka berpihak kepada Anders dan membantunya membayar hutangnya kepada Zariel dengan membunuh Karlach adalah pilihan terbaik.

Ambil perhatian bahawa kedua-dua watak tidak akan berterus terang sepenuhnya dengan anda, dan anda perlu mencari kebenaran sahaja. Secara keseluruhan, watak terbaik untuk berpihak ialah Karlach. Dengan dia, anda menghadapi situasi menang-menang, walaupun mengenai ganjaran. Ingat bahawa BG3 juga membolehkan anda mengambil kedudukan neutral dalam pencarian ini dan memilih kedua-dua Karlach dan Anders.

Siapa watak kegemaran anda antara Anders dan Karlach, dan mengapa? Adakah anda fikir pilihan untuk memilih Karlach dan Anders adalah mampan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.