Bateri Apple Watch Siri 10 Boleh Dicas Lebih Oleh Teknologi Ini

33
nextpit Apple Watch 9 Side
© nextpit

Hayat bateri jam tangan pintar Siri Jam Tangan Apple sentiasa menjadi salah satu kelemahan utama, dan itu tidak diperbaiki oleh Apple walaupun pada Siri Jam Tangan 9 (ulasan). Dengan Siri Jam Tangan 10 atau X yang akan datang, dikhabarkan pembuat iPhone menggunakan teknologi OLED yang lebih baharu yang boleh meningkatkan hayat bateri pada peranti boleh pakai.

  • Baca juga: 10 petua teratas untuk memanjangkan hayat bateri Apple Watch anda

Hayat bateri yang lebih baik pada Apple Watch 10

Dalam laporan The Elec yang memetik pembekal industri, dikatakan bahawa syarikat Cupertino Tech sedang menggunakan jenis skrin OLED LTPO (suhu rendah polihabluran oksida) yang dipertingkat dalam Siri Jam Tangan 10. Seperti yang diterangkan, teknologi itu menggunakan kaedah aplikasi yang lebih baharu yang mempunyai beberapa kelebihan utama berbanding kaedah sedia ada pada Watch Series 9 dan model Watch yang lebih lama.

Pada asasnya, skrin OLED dalam Siri Jam Tangan 9 menggunakan dua LTPO TFT (transistor filem nipis) untuk menukar dan memacu panel manakala selebihnya diuruskan oleh LTPS (silikon polihabluran suhu rendah) TFT. Yang terakhir adalah kaedah yang lebih lama dan kurang cekap jika dibandingkan dengan LTPO TFT.

Kecerahan Apple Watch Series 9 kini boleh didail ke bawah sehingga hanya 1 nit.

Sehingga 1 nit: Paparan Apple Watch 9 kini boleh menjadi lebih gelap. / © nextpit

Menurut sumber itu, Siri Jam Tangan 10 akan menggunakan sehingga lapan TFT LTPO dalam pensuisan paparan dan pemanduan, yang boleh menghasilkan kecekapan yang lebih baik dan hayat bateri yang lebih lama pada jam tangan pintar itu. Buat masa ini, tidak jelas sejauh mana hayat bateri pada Siri Jam Tangan 10 akan menjadi lebih baik dengan teknologi ini.

Tetapi selain daripada paparan, ia dilihat bahawa chipset yang dirancang yang dilengkapi dalam jam tangan pintar mungkin akan membentuk ketahanan yang lebih lama juga. Begitu juga, kapasiti bateri yang lebih besar dan perisian watchOS 11 yang dioptimumkan ialah dua faktor utama lain yang sepatutnya membolehkan hayat bateri lebih lama.

Apa yang kita tahu tentang Apple Watch Series 10

Bagi perubahan lain, Watch Series 10 dikhabarkan akan membawa perubahan ketara pada reka bentuk yang dilihat selama bertahun-tahun. Mark Gurman dari Bloomberg juga telah berkata bahawa Apple akan memperkenalkan ciri pemantauan tekanan darah tetapi terhad kepada amaran tinggi dan rendah daripada menjadi keupayaan penuh seperti dalam Galaxy Watch Samsung.

Apple dijangka mengumumkan Watch Series 10 dan Watch Ultra 3 lewat tahun ini bersama iPhone 16 dan iPhone 16 Pro. Walaupun masih tiada tarikh rasmi, jadual biasa menunjukkan musim gugur atau seawal September.

Apa lagi yang anda ingin dipertingkatkan dalam Siri Tontonan 10? Sekiranya Apple memperkenalkan binaan yang lebih lasak kepadanya? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Elec