Bateri Dalaman Apple Mungkin Mengkuasakan iPad Boleh Lipat Pertama pada 2025

29
SeterusnyaPit Apple iPad Air Back
© nextpit

Sejak kemunculan telefon pintar, teknologi bateri telah berubah sangat sedikit. Walaupun sudah ada kejayaan yang menjanjikan, kebanyakannya mungkin beberapa tahun daripada dilaksanakan. Dalam kes Apple, dilaporkan mereka sedang membangunkan bateri tersuai yang boleh meningkatkan hayat bateri peranti akan datang dengan ketara, mungkin termasuk iPhone lipat.

  • Juga menarik untuk dibaca: Cara memanjangkan bateri iPhone menggunakan mod kuasa rendah

Bateri dalaman Apple untuk menggunakan tiub nano karbon

Menurut penerbitan Korea ET News, syarikat teknologi Cupertino mula membangunkan bateri tersuai pada 2018 dan menjangka akan menghidupkannya dalam peranti mudah alihnya pada 2025 dan kenderaan elektrik pada masa hadapan.

Apple dikatakan sedang menguji bateri tersuainya dengan menggantikan beberapa komponen konvensional yang membentuk sel. Sebagai contoh, ia ingin menggunakan komposisi bahan yang berbeza pada bahagian anod dan katod dengan mencipta campuran sel sendiri bagi kobalt, mangan, nikel dan aluminium untuk kecekapan yang lebih baik dan ketumpatan yang lebih tinggi.

Terdapat juga sebutan mengenai penggunaan tiub nano karbon atau CNT antara katod dan anod untuk meningkatkan kekonduksian dan kestabilan bateri. Pada masa ini, CNT dilihat mempunyai banyak kelebihan lain selain daripada prestasi. Bahan ini juga diketahui mempunyai kekuatan yang luar biasa sambil menjadi anjal. Oleh itu, ini mungkin membuka kemungkinan untuk digunakan dalam peranti dengan faktor bentuk boleh lipat dan fleksibel.

Memperkasakan iPad Apple boleh lipat pertama?

Dengan apa yang kita ketahui daripada pelbagai khabar angin, Apple dijangka memperkenalkan iPad boleh lipat pertamanya, yang mungkin digelar sebagai iPad Fold, antara penghujung 2024 dan awal 2025. iPhone boleh lipat dikatakan hanya akan siap dalam tempoh satu atau dua tahun selepas peranti lipat pertamanya.

Buat masa ini, masih tiada ukuran ketara tentang bagaimana bateri tersuai Apple benar-benar akan menambah baik katalog perkakasan semasanya, terutamanya dengan peranti iPad dan Apple Watch yang memperoleh sedikit ketahanan bateri selepas bertahun-tahun. Mungkin, ia juga boleh mendayakan pengecasan yang lebih pantas di samping hayat bateri yang lebih lama pada peranti ini.

Produk Apple manakah yang anda fikir bateri Apple tersuai akan tiba dahulu dan yang paling banyak mendapat manfaat? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: MacRumors
Sumber:
ETNews