Bateri Selamat Tinggal: Sel Suria Cahaya Rendah Baharu Menjanjikan Kuasa Tak Terhingga di IFA

37
uei eternal xlr remote
© nextpit

Di antara kebanjiran berita berkaitan tenaga daripada IFA 2023, syarikat permulaan kecil mungkin yang lebih hampir untuk merevolusikan kehidupan seharian kita. Ambient Photonics mempersembahkan sel solar fotovoltaik cahaya rendah kecekapan tingginya yang bukan sahaja menawarkan kecekapan sekitar 3x lebih tinggi daripada sel silikon amorf (a-Si) semasa dalam persekitaran dalaman tetapi juga menawarkan langkah pertama untuk berpotensi membunuh bateri pakai buang pada masa hadapan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Alat berkuasa suria bukanlah perkara baharu, kita semua telah melihat kalkulator poket dengan teknologi tersebut, dan lebih baru-baru ini, Logitech dan Samsung mengeluarkan peranti dengan sel solar: papan kekunci wayarles dan alat kawalan jauh TV, masing-masing.

Sel fotovoltaik LLI (dalaman cahaya rendah) baharubagaimanapun, mempunyai potensi untuk mengambil perkara yang lebih jauh, dengan kecekapan yang mencukupi untuk menggerakkan peranti menggunakan cahaya ambien dan menamatkan keperluan bukan sahaja untuk bateri pakai buang malah bateri boleh dicas semula berasaskan litium.

Ambient Photonics IFA 2023

Syarikat itu mempamerkan beberapa reka bentuk prototaip semasa IFA 2023. / © nextpit

Syarikat itu berhujah—dan menunjukkan dengan beberapa prototaip teknologi semasa IFA 2023—bahawa teknologi LLInya adalah 3x lebih cekap dalam menuai cahaya dalaman daripada sel solar a-Si tradisional. Ia membenarkan, sebagai contoh, untuk mengurangkan saiz kawasan sel, pada masa yang sama ia juga mengurangkan keperluan untuk menyimpan tenaga pada alat, yang berpotensi mencukur jejak peranti dengan ketara.

Ambient Photonics mengumumkan minggu ini perkongsian dengan Chicony yang berpangkalan di Taiwan, untuk membangunkan papan kekunci wayarles tanpa bateri menggunakan teknologi LLI. Papan kekunci akan menjimatkan ruang pembungkusan bukan sahaja dengan tidak perlu memasukkan bateri tetapi juga dengan mempunyai reka bentuk yang lebih berprofil rendah kerana ia tidak perlu mempunyai bekas bateri.

Daripada bateri, peranti boleh menyimpan sejumlah kecil tenaga dengan supercapacitor, contohnya, apabila tiada cahaya ambien—cth menggunakan alat kawalan jauh TV semasa sesi filem malam. Teknologi LLI berfungsi dengan spektrum penuh cahaya ambien, dan berfungsi walaupun dengan satu cahaya lilin, sehingga kepada bentuk pencahayaan tradisional seperti LED, halogen, pijar dan pendarfluor (CFL).

Ambient Photonics tidak mengeluarkan peranti pengguna, hanya teknologi sel suria, jadi ia tidak dapat memberikan anggaran bila kami akan dapat mencari teknologinya di rak kedai. Pengumuman perkongsian Chicony, bagaimanapun, menyebut syarikat Taiwan menjangkakan untuk membawa papan kekunci berkuasa LLI ke pasaran pada awal 2024.

Sebelum pengumuman papan kekunci, Ambient Photonics dikuasakan Platform Eterna UEI reka bentuk rujukan alat kawalan jauh untuk alat kawalan jauh Bluetooth Android TV, sambil turut menawarkan ciri yang memakan tenaga seperti lampu latar dan kawalan suara.

Selain alat kawalan jauh dan papan kekunci, syarikat pemula California melihat teknologinya digunakan dalam peranti IoT, seperti label produk di kedai runcit. Dan dengan kemungkinan yang ditawarkan dengan protokol wayarles berkuasa rendah, siapa tahu jenis kategori produk baharu yang boleh didayakan dengan teknologi?