Bayar atau batalkan: Harga baharu untuk Apple Music, TV+ dan One selepas kenaikan itu

92
Epal muzik NextPit
© nikkimeel / Shutterstock.com

Bukan sahaja apl menjadi lebih mahal semasa krisis inflasi yang berterusan ini. Apple kini memberitahu pelanggan sedia ada yang melanggan Apple Music, Apple TV+ dan Apple One mengenai kenaikan harga yang akan berlaku dalam masa 30 hari. Yang menghairankan, syarikat itu juga menambah bahawa pelanggan yang tidak berpuas hati dengan harga baharu boleh menamatkan langganan mereka sahaja.

TL;DR

  • Apple memberitahu pelanggan Muzik, TV+ dan One tentang kenaikan harga yang teruk.
  • Kenaikan yang dirancang akan berkuat kuasa dalam masa 30 hari.
  • Apple mengatakan bahawa mereka yang tidak berpuas hati dengan kenaikan itu boleh berhenti melanggan di bahagian pengurusan.

Seminggu selepas kenaikan yang dirancang diumumkan, syarikat Cupertino secara langsung memberitahu pelanggannya di AS melalui e-mel. Perkhidmatan yang terjejas adalah terutamanya Apple Music, Apple TV+ dan Apple One dengan masing-masing mendapat kenaikan gaji yang berbeza-beza.

  • Jangan ketinggalan: Apl penstriman terbaik untuk Android dan iPhone

Batal atau bayar: Harga baharu untuk Apple Music, Apple TV+ dan Apple One

Sebagai contoh, pelan individu Apple Music akan meningkat daripada $9.99/bulan kepada $10.99. Anda masih boleh mendapatkan harga yang lebih murah untuk pelan tahunan pada $109 berbanding dengan memperbaharui setiap bulan. Sementara itu, pelan keluarga akan bermula pada $16.99 iaitu $2 lebih daripada sebelumnya.

Mereka yang melanggan Apple TV+ perlu membayar lebih tinggi. Perkhidmatan bulanan adalah $2 mahal atau bersamaan dengan harga baharu $6.99. Begitu juga, rancangan tahunan kini $69/tahun.

  • Ketahui: Cara mengawal Apple Music daripada Mac atau komputer anda

Sebaliknya, pelan Apple One dengan aplikasi yang digabungkan ditetapkan untuk berubah daripada $14.95 kepada $16.95/bulan. Di samping itu, Apple mengatakan bahawa pelan Keluarga dan Premium akan bermula pada $22.95/bulan dan $32.95, masing-masing—yang merupakan perbezaan $3 untuk kedua-duanya.

Harga Apple One dengan TV Muzik dan Arked pada tahun 2022

Harga baharu Apple One dengan apl yang digabungkan / © Apple

Artis Apple Music mendapat manfaat daripada kenaikan yuran langganan

Walaupun kenaikan harga yang akan berlaku adalah untuk pelanggan di AS, ia dijangka akan mengalir ke negara lain di mana perkhidmatan itu tersedia. Pada masa yang sama, langkah Apple mungkin mengecewakan ramai pengguna dan peminat. Walau bagaimanapun, artis dan penulis lagu yang mempunyai lagu mereka di platform Apple Music akan mendapat manfaat daripada pembayaran yang lebih tinggi.

Melalui: MacRumors