Beginilah Cara ChatGPT Boleh Menulis Surat Iringan Sempurna Untuk Permohonan Kerja Anda

73
AdobeStock ChatGPT 560678800 oleh Rokas
© Rokas / Adobe Stock

Apakah persamaan Taylor Swift dan resume anda? Tidak, ini bukan soalan muslihat. ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) menggunakan teknologi pemprosesan bahasa semula jadi untuk membantu orang ramai berkomunikasi dengan komputer secara lebih semula jadi dan intuitif—bermaksud ia boleh berkomunikasi dengan mudah.

Ketika dikeluarkan pada November lalu, ChatGPT menunjukkan kehebatannya dengan menulis lagu Taylor Swift dari perspektif pokok, membuatkan media sosial terkedu. Oleh itu, tidaklah mengejutkan bahawa chatbot kini digunakan oleh pencari kerja merentasi semua aspek pencarian kerja, terutamanya daripada mereka yang bergelut untuk memahami seni surat lamaran.

Dengan berkongsi CV anda dengan ChatGPT dan memintanya menulis surat lamaran untuk peranan tertentu—contohnya, jurutera perisian—ia akan menghasilkan surat lamaran yang bukan sahaja menyerlahkan set kemahiran anda sendiri, tetapi juga merujuk cara kemahiran tersebut boleh membantu pengambilan pekerja syarikat, meletakkan anda di hadapan persaingan.

Walau bagaimanapun, seperti semua alatan AI generatif, adalah penting untuk diingat bahawa ChatGPT boleh menambah baik surat lamaran anda, menyediakan struktur dan konteks, tetapi budi bicara dan pembacaan pruf masih sangat diperlukan di pihak anda.

Walaupun alat AI digunakan dengan berkesan untuk memburu pekerjaan, sebaliknya, alat itu juga digunakan untuk membantu perekrut mengurangkan kebisingan.

Ringkasan Profesional

Kami tahu bahawa ChatGPT boleh menulis surat lamaran yang sempurna, tetapi tahukah anda ia juga boleh digunakan untuk membuat ringkasan profesional untuk pembuka resume dan LinkedIn anda?

Salah satu bahagian paling sukar dalam memburu pekerjaan ialah cuba ringkas apabila meringkaskan pengalaman anda—fikirkan betapa sukarnya untuk menyempurnakan padang lif anda sendiri. Bagi kami, setiap pengalaman adalah penting, tetapi bagi pengurus pengambilan kami mungkin menyembunyikan maklumat penting dalam konteks yang tidak perlu.

ChatGPT dan alatan AI lain boleh membantu kami mengutamakan pengalaman dan kemahiran berdasarkan pekerjaan yang kami mohon, dan profil syarikat yang mengiklankan peranan tersebut. Sekali lagi, penting untuk ditekankan, ChatGPT adalah terobosan dari segi keberkesanannya, tetapi ia tidak mudah. Budi bicara dan semakan fakta masih diperlukan.

Resume Disesuaikan

Adakah resume anda direka dengan cantik dengan bahagian yang berbeza untuk pengalaman yang berbeza dan menampilkan gambar kepala yang hangat tetapi profesional? Jika jawapannya ya, itu mungkin sebab anda tidak dipanggil untuk temu duga.

Mengambil pengurus sibuk, mereka sering tidak mempunyai masa untuk membaca setiap resume yang diserahkan untuk peranan, itulah sebabnya ramai daripada mereka menggunakan perisian pengesanan pemohon. Walaupun terdapat banyak ATS yang tersedia, semuanya mengikut prinsip yang sama—mereka mengimbas resume untuk kata kunci yang berkaitan dengan profil kerja.

Walaupun resume anda mempunyai semua kata kunci, anda harus menyemak sama ada ia ditulis dalam fon bukan tradisional, ditebalkan atau disertakan dalam format PDF. Tidak semua ATS’ adalah sama, dan walaupun sesetengah mungkin dapat menguraikan fon dan gaya yang berbeza, perisian yang paling asas tidak boleh, bermakna dengan memilih gaya daripada bahan, anda berpotensi mengenepikan diri anda daripada perlumbaan.

Sekarang anda mempunyai resume dan surat lamaran yang sempurna, tiba masanya untuk melawat Lembaga Kerja NextPit.com dan menguji mereka. Temui tiga peranan menarik di bawah

Jurutera Pengesahan Perisian Tegar, Accenture

Peranan: Kumpulan Reka Bentuk Silikon Accenture sedang mencari a Jurutera Pengesahan Perisian Tegar untuk bekerjasama dengan pasukan merentasi pelbagai disiplin kejuruteraan.

Tanggungjawab: Dalam peranan ini, anda akan mereka bentuk dan membangunkan pusat operasi keselamatan (SOC) berprestasi tinggi, menyokong pelanggan, bereksperimen dengan melaksanakan antara muka, perisian tegar kod dan merangka serta melaksanakan protokol antara muka rangkaian kependaman rendah.

Keperluan: Pemohon harus mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya tiga tahun dengan pembangunan perisian peringkat pemandu dan papan serta ijazah Sarjana Muda atau pengalaman kerja selama 12 tahun.

Lihat butiran lanjut tentang ini Jurutera Pengesahan Perisian Tegar peranan di sini atau semak imbas semua pekerjaan di Accenture.

Jurutera Pembangunan Protokol Selular, Apple

Peranan: Sebagai Jurutera Pembangunan Protokol Selular di pejabat Apple di San Diego, anda akan mengusahakan teknologi selular yang tercanggih.

Tanggungjawab: Menyertai pasukan jurutera, anda akan mengenal pasti dan membangunkan teknologi selular teras yang menyelesaikan masalah harian untuk pelanggan yang menggunakan iPhone, iPad, Watch dan rangkaian produk wayarles lain. Pasukan ini berbangga bukan sahaja menghasilkan reka bentuk perisian yang terbukti tetapi juga mengganggu model tradisional ekosistem selular.

Keperluan: Pemohon harus memiliki Ijazah Sarjana Muda atau siswazah dalam kejuruteraan elektrik, kejuruteraan komputer atau sains komputer bersama-sama dengan kemahiran kejuruteraan perisian yang kukuh termasuk reka bentuk, pengaturcaraan (C, C++, skrip) dan penyahpepijatan.

Mohon untuk Jurutera Pembangunan Protokol Selular peluang atau semak semua peranan di epal.

Arkitek Perusahaan, Orang Perisian, Jauh

Peranan: Bekerja secara langsung dengan Jabatan Kesihatan Negeri New York, the Arkitek Perusahaan akan menyediakan kepakaran dalam bidang sistem perusahaan dan seni bina data serta menyokong pembangunan visi strategik dan transformasi merentas bahagian.

Tanggungjawab: Dalam peranan ini, anda akan menasihati pengarah bahagian tentang perkara yang berkaitan dengan seni bina proses dan penambahbaikan, data transformasi dan amalan sistem, dan mensinergikan elemen bahagian dalam pelaksanaan visi dan strategi transformasi.

Keperluan: Untuk memohon jawatan ini, anda harus memiliki ijazah Sarjana Muda dalam sains komputer, sistem maklumat atau analisis data dengan sekurang-kurangnya sepuluh tahun pengalaman dan pengetahuan tentang teknologi dan data yang digunakan dalam ruang kesihatan, termasuk isu-isu dengan saling kendali, privasi data, dan tadbir urus data.

Mohon untuk Arkitek Perusahaan peranan atau lihat lebih banyak pembukaan di Software People.

Semak imbas NextPit Job Board untuk mencari peluang seterusnya. Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole.