Berapa Banyak Pengakhiran dalam Elden Ring? Senarai Semua Pengakhiran

121

Elden Ring ialah RPG yang sangat berjaya dikeluarkan pada tahun 2022 oleh FromSoftware, syarikat yang bertanggungjawab untuk siri Dark Souls yang popular. Anda bermain sebagai The Tarnished dan berhasrat untuk menjadi Elden Lord yang baharu – atau tidak – mati berkali-kali dalam perjalanan. Permainan ini adalah dunia terbuka dan tidak mempunyai jalan cerita yang tegar untuk diikuti, membolehkan pemain menyelesaikan permainan dengan cara yang tidak terhad.

Berapa Banyak Pengakhiran dalam Elden Ring?  Senarai Semua Pengakhiran

Selain itu, Elden Ring mempunyai enam penghujung, setiap satu menunjukkan hasil yang berbeza. Jika anda ingin mengalami kesemuanya, jangan cari lagi. Kami tidak akan merosakkan mereka untuk anda.

Berapa Banyak Pengakhiran yang Ada?

Anda boleh mendapat enam kemungkinan pengakhiran bergantung pada siapa anda bersekutu dan apa yang anda lakukan sebelum mengalahkan bos terakhir.

Berita baiknya ialah Elden Ring mempunyai nilai ulangan yang besar. Ini terutamanya disebabkan oleh pelbagai kelas permulaan, reka bentuk dunia terbuka dan keupayaan untuk membunuh banyak watak yang tidak boleh dimainkan. Oleh itu, anda tidak sepatutnya membunuh mana-mana watak yang kami sebutkan di bawah, atau anda akan mengunci diri anda daripada penghujungnya.

Menewaskan permainan sebanyak enam kali tidak perlu jika anda mempunyai fail simpanan Tarnished anda sebelum titik kunci keluar. Ini hanya berfungsi jika anda bermain permainan di Steam, Playstation atau Xbox. Dan ia memerlukan pemain untuk memuat naik fail simpan data ke awan pada titik tertentu dalam permainan.

Mungkin terdapat berita buruk untuk pemain yang mengambil berat tentang pengakhiran yang baik, buruk atau benar. Elden Ring tidak semestinya mempunyai mana-mana daripada ketiga-tiga kategori ini, tetapi anda bebas untuk memanggil setiap baik atau buruk. Namun begitu, kami akan mengumpulkannya ke dalam kategori ini untuk memudahkan penjelasan.

  • Berkecuali
  • Baik
  • teruk

Terdapat empat pengakhiran “neutral”, dirujuk kepada cara ini kerana anda akan digesa untuk menggunakan Item Utama selepas mengalahkan bos terakhir. Setiap main lalu hanya membenarkan anda menyaksikan satu pengakhiran, jadi anda mesti memilih item yang betul untuk mengelakkan pengulangan.

Umur Patah Berakhir

Ini sering dipanggil pengakhiran “lalai”, kerana ramai pemain Elden Ring akan melihat yang ini pada permainan pertama mereka. Pemain tidak boleh mewarisi Frenzied Flame semasa mereka memasuki Erdtree, atau mereka tidak akan mencapai pengakhiran ini. Prosesnya agak mudah kerana anda tidak perlu melakukan terlalu banyak.

Selepas mengalahkan bos terakhir, pilih pilihan “Mend the Elden Ring” sebelum melihat keputusan keputusan anda. Noda anda menjadi Tuan Elden dalam pengakhiran ini.

Zaman Penghujung Duskborn

Pengakhiran yang lebih gelap ini akan melihat Tarnished bekerja dengan Fia, Deathbed Companion. Pemain mesti memulakan barisan pencarian Ranni terlebih dahulu, sampai ke Lost City of Nokron, dan menuju ke Divine Tower of Liurnia. Fia berada di Deeproot Depths, dan anda mesti berinteraksi dengannya.

Apabila anda mencapai Deeproot Depths, anda perlu melawan Juara Fia. Melakukannya akan membolehkan anda bercakap dengannya.

Sebelum bercakap dengan Fia, jangan bunuh Maliketh. Ini akan menghalang baris pencariannya daripada tersedia.

Pergi ke Dataran Tinggi Atlus dan berehat di Tapak Rahmat sebelum kembali ke Fia di Deeproot Depth. Peluk dia dan dapatkan Belati Lapuk, yang anda mesti serahkan kepada D, Pemburu Orang Mati. D berada dalam Pegangan Meja Bulat.

Tetap dengan baris pencarian sehingga anda mencari dan membunuh bos Lichdragon Fortissax. Anda akan mendapat Rune Mending of the Death-Prince selepas berbuat demikian.

Bergantung pada keputusan pemain, adalah mungkin untuk melangkau sebahagian besar baris pencarian. Walau bagaimanapun, pilihan lain boleh memaksa anda melakukan langkah tambahan sebelum menyelesaikan pencarian.

Mulai saat ini, teruskan bermain permainan sehingga anda mencapai bos terakhir. Apabila anda dibentangkan dengan pilihan, pilih “Gunakan Rune Mending of the Death-Prince.” Tercemar anda juga menjadi Tuan Elden dalam keputusan ini.

Seperti yang berakhir dengan Zaman Patah, pemain juga mesti mengelak daripada mewarisi Api Kegilaan apabila mereka memasuki Erdtree.

Umur Pesanan Berakhir

Pengakhiran Age of Order dicetuskan apabila pemain melengkapkan baris pencarian Goldmask dan Brother Corhyn. Mereka juga mesti mengelakkan proses pewarisan Frenzied Flame.

Saudara Corhyn berada di dalam bilik utama Roundtable Hold semasa anda pertama kali bertemu dengannya. Dia akan berpindah ke Altus Plateau selepas anda tiba di sana. Anda boleh menemuinya berhampiran Tapak Persimpangan Lebuhraya Altus Grace.

Cari Goldmask di bahagian utara Forest-Spanning Great Bridge. Selepas menemui Goldmask, kembali kepada Brother Corhyn dan bercakap dengannya.

Saudara Corhyn akan berpindah ke Goldmask, dan anda perlu menghubungi yang pertama dan membincangkan orang yang kedua dengannya.

Dapatkan akses ke Leyndell dan kumpulkan sekurang-kurangnya dua Great Rune sebelum menuju ke sana. Saudara Corhyn dan Goldmask akan berada di sebelah barat colosseum di atas tebing. Teruskan perbincangan tentang Goldmask dan selesaikan teka-teki.

Setelah pemain menyelesaikan teka-teki, kembali ke Brother Corhyn dan beralih ke Runtuhan Stargazer. Anda kemudiannya mesti melengkapkan Crumbling Farum Azula dan mencari Goldmask di Leyndell. Kali ini, dia berada berhampiran tebing yang menghadap ke Tapak Perlindungan Erdtree Grace.

Bercakap dengan Goldmask dan dapatkan Mending Rune of Perfect Order. Anda juga boleh memuatkan semula kawasan tersebut untuk mendapatkan Set Goldmask.

Seperti pengakhiran di atas, pilih “Gunakan Rune Mending of Perfect Order” untuk mendapatkan yang ini.

Berkat Keputusasaan Berakhir

Pengakhiran ini dilihat apabila anda melengkapkan baris pencarian Pemakan Najis dan mengelakkan Api Kegilaan. Anda hanya perlu bermain questline sehingga menerima Rune Mending of the Fell Curse. Jangan berikan Ranni Fingerslayer Blade, atau anda tidak boleh berinteraksi dengan baris pencarian lagi.

Selepas sampai Altus Plateau, pergi ke Roundtable Hold dan bercakap dengan Dung Eater. Beri dia sekurang-kurangnya satu Sumpahan Seedbed dan terima Kunci Sewer-Gaol. Pergi ke Subterranean Shunning-Grounds di bawah Leyndell dan lepaskan Dung Eater.

Lawati sel Pemakan Najis dalam Pegangan Meja Bulat dan baca mesejnya. Ikuti arahannya dan kalahkan dia. Pastikan anda melengkapkan barisan pencarian Blackguard Big Boggart sebelum melawan Pemakan Najis.

Kembali ke sel dan tunjukkan kepadanya lebih banyak Sumpahan Benih. Dia memerlukan lima lagi sebelum menyerahkan Rune Mending of the Fell Curse kepada anda. Pilih untuk menggunakannya selepas mengalahkan bos terakhir.

Pengakhiran di atas adalah semua pengakhiran “neutral”.

Lord of the Frenzied Flame Ending

Kali ini, anda akan bertemu dengan Tiga Jari berhampiran Katedral Orang Yang Ditinggalkan. Sebelum masuk, tanggalkan semua perisai anda dan masuk “telanjang”. Tiga Jari akan menjadikan anda mewarisi Api Kegilaan.

Jika anda mendapatkan Jarum Miquella, jangan gunakannya selepas bercakap dengan Tiga Jari. Anda tidak mahu mengalih keluar Flame Frenzied.

Selepas mendapat Flame of Frenzy, Tarnished anda akan menerima perubahan penampilan. Walaupun anda masih boleh menyesuaikan penampilan dan kosmetik mereka, mengalih keluar mereka tidak akan menghilangkan Flame of Frenzy.

Watak tertentu juga akan meninggalkan anda selepas mencari penonton dengan Three Fingers.

Sebaik sahaja anda melakukan semua tindakan ini, anda hanya perlu terus bermain sehingga tamat. Kalahkan bos terakhir dan pilih “Jadilah Penguasa Api Kegilaan.” Yang ini secara meluas dianggap sebagai pengakhiran yang “buruk” oleh masyarakat.

Zaman Bintang Berakhir

Pengakhiran yang “baik” tidak terlalu sukar untuk diperoleh, kerana anda perlu menyelesaikan semua pencarian Ranni. Anda juga ingin mengelak daripada bertemu Tiga Jari.

Ranni mula-mula muncul sebagai Renna di Gereja Elleh selepas Teleport Tercemar di sana. Anda boleh bercakap dengannya selepas bertemu Melina dan mendapatkan Torrent. Jika anda terlepas pertemuan ini, cari dia di puncak Ranni’s Rise selepas mengalahkan Royal Knight Loretta di Caria Manor.

Selepas beberapa ketika, Ranni akan berada di Liurnia, dan dia akan menugaskan anda mencari harta karun Nokron yang tersembunyi. Anda perlu bercakap dengan Kaunselor Perang Iji, Blaidd dan Seluvis. Akhirnya, anda akan sampai ke Nokron dan menemui Fingerslayer Blade.

Berikutan peristiwa melepaskan Ranni, anda perlu menggunakan Kunci Istana Terbuang dan sampai ke Perpustakaan Besar Ray Lucaria. Buka kunci dada di sebelah Renalla dan dapatkan Cincin Bulan Gelap. Pergi ke Grand Cloister dan lawan Astel, Naturalborn of the Void.

Pergi ke laluan baharu dan pergi ke Moonlight Altar. Seterusnya, pergi ke Katedral Manus Celes dan kumpulkan 11 Starlight Shard.

Letakkan Cincin Bulan Gelap di jari Ranni. Bercakap dengannya, dan anda kini layak untuk tamat Zaman Bintang.

Selepas mengalahkan bos terakhir, sebaliknya berinteraksi dengan tanda saman biru baharu. Abaikan jenazah bos.

Baik atau buruk

Setelah anda mengetahui langkah asas untuk mendapatkan kesemua enam pengakhiran, anda boleh merancang setiap main untuk mendapatkannya. Ingat bahawa Elden Ring adalah permainan yang kompleks, dan kemungkinan akan terdapat beberapa penyelewengan. Selagi anda tidak menjadikan diri anda tidak layak, ia biasanya selamat.

Pengakhiran yang manakah anda temui dahulu? Apakah kesimpulan kegemaran anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.