Berapa Banyak Tahap dalam Super Mario Bros. Wonder

10

Tambahan terbaharu Nintendo kepada francais Super Mario Bros yang sangat berjaya memenuhi janji keajaibannya. Mario dan kumpulan itu ditugaskan untuk menyelamatkan Kerajaan Bunga daripada cengkaman Bowser yang jahat.

Berapa Banyak Tahap dalam Super Mario Bros. Wonder

Walaupun nampaknya hanya menawarkan beberapa tahap cerita pada pandangan pertama, ia dengan cepat menjadi jelas bahawa terdapat banyak lagi yang perlu dilakukan dalam permainan ini daripada yang anda fikirkan. Artikel ini akan menghuraikan berapa banyak tahap yang terdapat dalam Super Mario Bros. Wonder, serta semua tambahan tambahan untuk memastikan anda kembali lagi dan lagi.

Jadi, Berapa Tahap?

Super Mario Bros. Wonder mempunyai sejumlah 120+ peringkat, penuh dengan cabaran, platform dan banyak koleksi untuk mencabar anda. Tetapi itu bukan keseluruhan cerita. Tahap ini dibahagikan di dunia, tersembunyi dengan bijak, dan kadangkala boleh semudah menyelesaikan pencarian harta karun atau memenangi perlumbaan Wiggler.

Banyak tahap ini boleh dikumpulkan ke dalam kategori yang berbeza, setiap satu memerlukan matlamat tertentu untuk diselesaikan.

Tahap Platform

Ini adalah tahap standard permainan, setiap satu memerlukan anda untuk mengatasi halangan sehingga anda mencapai tiang bendera dan merebut Benih Ajaib yang berkilat. Terdapat 69 tahap platform yang tersebar di tujuh dunia Kerajaan Bunga. Jika anda mengira ini sahaja, ia akan mengambil masa kira-kira lapan hingga sepuluh jam untuk melengkapkan cerita asas.

Yang berkata, peminat lama Nintendo tahu bahawa permainan utama hanyalah permulaan. Sepanjang perjalanan anda, anda akan menemui Kelopak Bunga, setiap satu memberi anda akses ke kawasan bonus tersembunyi, Dunia Istimewa, di mana anda akan mempunyai sepuluh lagi tahap platforming untuk ditewaskan. Tahap pilihan sepenuhnya ini sangat sukar dan akan menguji semua kemahiran yang anda pelajari semasa permainan ke hadnya.

Tahap Cabaran Lencana

Super Mario Bros. Wonder menambahkan lagi permainannya yang sudah liar dengan lencana yang boleh dikumpulkan. Lencana boleh meningkatkan kebolehan, memberi anda yang baharu atau menambah cabaran atau strategi tambahan pada permainan anda. Untuk menguji kemahiran anda dengan Lencana baharu anda, permainan ini mempunyai tahap cabaran yang tersebar di seluruh dunia.

Masa rehat! Tahap

Tahap ini berfungsi sebagai sedikit perubahan dan jeda daripada perjuangan anda pada tahap platform yang lebih panjang. Terdapat 19 kesemuanya, dan mereka akan memerlukan anda menyelesaikan tugasan pantas untuk mendapatkan ganjaran Wonder Seed. Tiada tiang bendera pada penghujungnya, jadi tahap boleh menjadi benar-benar inventif dengan tugas yang mereka tetapkan kepada anda. Satu tahap akan membolehkan anda menavigasi bilik semasa ia berputar di sekeliling anda, manakala satu lagi akan membolehkan anda melompat untuk mencapai khazanah yang tidak boleh dicapai.

KO Arenas

Tahap ini akan membuatkan anda berlumba-lumba sepanjang masa untuk membersihkan semua musuh. Terdapat enam tahap yang mencabar ini, dengan syiling Bunga di sepanjang jalan dan Benih Ajaib apabila selesai. Sebelum memulakan setiap peringkat, anda boleh memilih peningkatan kuasa di kawasan seperti lobi sebelum akhirnya menembak paip dan memulakan cabaran. Masa penyiapan yang lebih baik akan memberi ganjaran kepada anda dengan lebih banyak Syiling Bunga, jadi berbaloi untuk menjadi pantas.

Peringkat Parti Carian

Pihak Pencarian akan meminta anda menjelajah kawasan tertutup, mencari lima Token Keajaiban yang akan memberi anda Benih Ajaib setelah dikumpulkan. Terdapat empat peringkat ini dalam permainan. Sebelum memulakan, anda akan diberi peluang untuk memilih Lencana untuk membantu anda, yang boleh menjadi sangat berguna dalam mengakses tempat yang kurang mudah diakses. Tidak seperti tahap KO, tiada pemasa, jadi anda boleh mencari tanpa tekanan tambahan.

Perlumbaan Wiggler

Terdapat tiga tahap yang membolehkan anda menguji kemahiran kelajuan anda terhadap Wiggler berkaki banyak. Walaupun mereka kebal terhadap musuh dan bahaya tahap, anda perlu lebih berhati-hati dalam mengelak halangan sambil terus berada di hadapan. Jika anda boleh melepasi tiang sebelum lawan anda, anda akan menerima Benih Ajaib untuk masalah anda.

Rumah dan Kedai Poplin

Akhirnya, terdapat 21 kawasan tambahan, yang tidak boleh dikira sebagai tahap. Terdapat sepuluh Rumah yang boleh anda lawati di seluruh Kerajaan Bunga. Biasanya akan ada sedikit dialog antara Putera Florian dan penduduk, dan juga Wonder Seed percuma untuk diperolehi.

Terdapat juga Kedai Poplin di mana anda boleh membelanjakan Syiling Bunga yang diperoleh dengan baik untuk menambah kuasa, Standees yang boleh ditagih dan kadangkala Lencana. Perhatikan kedai yang menjual barangan yang berbeza dan kadangkala unik.

Kerajaan Bunga

Kerajaan Bunga yang bertenaga dan pelbagai dibahagikan kepada tujuh dunia yang berbeza. Tahap semuanya dibahagikan merentasi alam ini, dengan setiap tahap juga mengandungi Petal yang diperlukan untuk menghantar anda menghadapi cabaran Dunia Rahsia yang lebih sukar. Berikut adalah urutannya:

  • Pipe Rock Plateau: Permulaan perjalanan anda. Dunia ini mengandungi 12 peringkat platform, tiga peringkat Cabaran Lencana, tiga Masa Rehat! tahap, satu Arena KO dan satu Perlumbaan Wiggler. Anda juga akan temui Kedai Poplin dan Rumah.
  • Fluff-Puff Peaks: Dunia merah jambu halus ini mempunyai sepuluh tahap platforming untuk diselesaikan, dengan tiga tahap Cabaran Lencana, tiga Waktu Rehat! peringkat, satu Arena KO dan Parti Carian. Pastikan anda melawat Rumah dan kedua-dua Kedai Poplin.
  • Shining Falls: Tujuh platform perlu dilengkapkan dalam dunia emas ini, bersama-sama dengan satu tahap Cabaran Lencana, empat Waktu Rehat! peringkat, dan Parti Carian. Hanya ada satu kedai dan rumah Poplin di sini.
  • Gurun Berjemur: Di sini panas dan berpasir, dengan sepuluh aras biasa untuk diselesaikan. Anda juga akan menemui tiga Cabaran Lencana, enam Waktu Rehat! peringkat, Arena KO dan Parti Carian. Terdapat dua Kedai Poplin untuk dikunjungi dan sebuah Rumah.
  • Lombong Kulat: Pergi ke bawah tanah, anda perlu melengkapkan lapan tahap platforming, Cabaran Lencana, dua Waktu Rehat! tingkat, Arena KO, serta Rumah dan Kedai.
  • Magma Bog: Ia semakin panas dan anda perlu menavigasi lapan tahap platforming lagi. Terdapat enam peringkat Cabaran Lencana di seluruh dunia, Masa Rehat! tahap, Arena KO dan Parti Carian. Dunia ini juga mempunyai paling banyak Rumah, dengan empat untuk dikunjungi. Terdapat juga Kedai Poplin.
  • Petal Isles: Kepulauan ini adalah kes yang menarik. Ia adalah dunia hab yang anda akan kembali di antara dunia, dan juga tempat anda akan mencabar Bowser dalam pertempuran klimaks. Untuk melakukan itu, anda perlu mengumpul enam Benih Diraja dalam perjalanan anda. Sebelum anda melakukan ini, anda boleh melengkapkan sembilan peringkat platform, tiga Cabaran Lencana, Arena KO dan dua Perlumbaan Wiggler. Terdapat juga sebuah Rumah dan dua Kedai Poplin. Selepas anda mengumpul Benih Diraja, anda akan mempunyai empat tahap dan Boss Fight dengan Bowser.
  • Dunia Istimewa: Tidak kelihatan pada peta utama, dunia ini diakses oleh Petals di dunia lain. Terdapat sepuluh peringkat untuk diselesaikan, dengan yang terakhir dibuka kunci hanya selepas melengkapkan seluruh permainan yang lain. Pastikan anda melawat Kedai Poplin terakhir juga.

Lencana Yang Membantu Dengan Navigasi

Walaupun setiap Lencana mempunyai tempat dan kualiti istimewa, dua akan membantu anda dalam usaha anda untuk melengkapkan sepenuhnya setiap peringkat. Mereka ialah:

  • Lencana Penderia: Lencana ini membolehkan anda mencari Bunga Ajaib dan Syiling Bunga Besar yang tersembunyi. Setelah dilengkapi, ia akan mula berdering apabila anda menghampiri kawasan rahsia. Anda memerlukan item ini untuk mencari semua rahsia yang diperlukan untuk menyelesaikan permainan. Anda boleh membelinya daripada Loyal Poplin di Lombong Kulat untuk 50 Syiling Bunga.
  • “!” Lencana: Memiliki Lencana ini adalah satu kemestian, kerana ia mewujudkan blok tambahan pada beberapa peringkat, membolehkan anda mengakses keseluruhan tahap dan mencari lebih banyak item atau rahsia. Anda boleh membeli Lencana ini daripada beberapa Kedai Poplin.

Dunia Keajaiban

Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan dalam Super Mario Bros. Ia adalah permainan dengan banyak kebolehmain semula. Walaupun anda telah melengkapkan tahap, anda boleh mencubanya sebagai watak yang berbeza, menggunakan Lencana yang berbeza atau merebut sesuatu yang anda terlepas buat kali pertama. Inventifnya dengan mekanik, kreativitinya dalam reka bentuk tahap, dan pelbagai perkara yang perlu dilakukan akan membuatkan anda penuh dengan keajaiban untuk seketika akan datang.

Apakah watak kegemaran anda untuk dimainkan seperti dalam Super Mario Bros. Wonder untuk melengkapkan semua peringkat? Apakah dunia kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.