Berapa Kerap Adakah Lokasi Kemas Kini Apple AirTag?

102

Kefungsian AirTag anda bergantung pada perkhidmatan lokasi iPhone anda. Jika peranti tidak memuat semula lokasinya dengan kerap, anda mungkin mengalami kesukaran untuk menjejaki item yang disambungkan ke AirTag anda. Jadi, berapa kerapkah mesin bersaiz gigitan ini menerima kemas kini tentang keberadaannya?

Berapa Kerap Adakah Lokasi Kemas Kini Apple AirTag?

Anda akan mengetahuinya dalam artikel ini. Kami akan membincangkan kekerapan kemas kini lokasi AirTag dan aspek berguna lain bagi ciri ini.

Mengemas kini Kerap Apabila Boleh

Untuk menentukan kekerapan kemas kini lokasi AirTag anda, anda perlu memahami cara peranti berfungsi terlebih dahulu. Iaitu, ia tidak mempunyai ciri lokasi terbina dalam. Ia menerima maklumat tentang keberadaan melalui iPhone anda. Apabila telefon pintar cukup dekat, ia mewujudkan pautan. Seterusnya, telefon anda memperoleh ID AirTag, membolehkan anda menjejaki peranti tersebut.

Bagi kekerapan kemas kini lokasi, ia bergantung pada lokasi AirTag anda. Jika peranti berada di kawasan yang sesak dengan banyak telefon pintar berdekatan, lokasi boleh disegarkan sekerap setiap 60-120 saat. Tetapi jika alat berada di kawasan yang agak jauh, anda mungkin berhenti menerima kemas kini kerana peranti tidak dapat menghubungi anda. Tiada alat “Cari Saya” dalam radius yang akan membantu menjamin sambungan.

Ini juga menentukan apabila pemberitahuan “Terakhir Dilihat” muncul pada skrin anda. Memandangkan AirTags tidak menyiarkan lokasi secara langsung, mereka mengemas kini lokasi apabila iPhone disambungkan ke rangkaian “Cari Saya” melalui berdekatan. Akibatnya, “Terakhir Dilihat” memberitahu anda kali terakhir AirTag anda berhubung dengan peranti iOS yang menyampaikan lokasinya kepada rangkaian.

Jika kemas kini “Terakhir Dilihat” menunjukkan tempoh yang jauh, ini mungkin bermakna alat anda berada di lokasi terpencil dengan beberapa iPhone berlalu yang membenarkannya melaporkan tempatnya.

Penjelasan lain ialah alat itu telah berpindah dari lokasi terakhirnya yang diketahui. Belum ada satu peranti pun yang telah mengemas kini keberadaannya.

Apakah Julat AirTag?

AirTag anda berfungsi dalam julat rangkaian Cari Saya anda – ia tidak mentakrifkan julat dengan sendirinya. Ini bermakna anda boleh berkomunikasi secara pasif dengan alat anda jika ia berada dalam radius mana-mana iPhone lain.

Sebagai contoh, anda boleh menentukan lokasi AirTag anda dengan merujuk peranti orang lain, tanpa mengira lokasi mereka. Apa yang mereka perlu lakukan ialah berjalan berhampiran alat anda.

Malangnya, anda akan menghadapi kesukaran untuk mengesannya jika anda tersalah letak jauh di dalam hutan atau tempat lain yang jarang dikunjungi orang.

Bolehkah Anda Melihat Sejarah Lokasi AirTag Anda?

Satu-satunya lokasi AirTag anda yang boleh anda semak ialah lokasi semasanya. Oleh itu, anda tidak boleh meneroka sejarah lokasi atau laluannya dari semasa ke semasa. Walaupun kekurangan ciri ini mungkin menjengkelkan, Apple telah memperkenalkannya untuk menghalang orang lain daripada menjejaki anda. Ditambah dengan beberapa langkah keselamatan tambahan, ia membantu melindungi privasi anda.

Bolehkah Anda Menjejaki Orang atau Haiwan Dengan AirTag?

Apple telah memasukkan ciri keselamatan kelas pertama ke dalam AirTags untuk menghalang anda daripada menjejaki orang dengan alat ini. Contohnya, anda mempunyai akses lancar kepada fungsi ini jika iPhone anda menjalankan sistem iOS 14.5 atau lebih terkini dan AirTag anda tidak didaftarkan di bawah ID Apple. Dalam kes ini, anda akan dimaklumkan tentang AirTag lain yang berdekatan melalui pemberitahuan tolak.

Perkara yang sama berlaku untuk pengguna sistem lama. Jika iPhone anda tidak dapat menyokong iOS atau anda mempunyai telefon Android, anda masih akan diberi amaran tentang AirTags anak yatim. Ini kerana sebarang alat di luar rangkaian telefon induk mula mengeluarkan bunyi selepas 2-3 hari menyendiri.

Terdahulu pada tahun 2022, Apple mengumumkan mereka akan meningkatkan AirTags dengan lebih banyak langkah keselamatan. Kemuncak ciri baharu ini ialah memberi amaran kepada orang ramai tepat pada masanya jika mereka telah diikuti oleh AirTag penyangak. Selain itu, iPhone 11 (dan lebih banyak peranti terkini) boleh menggunakan Precision Finding untuk menentukan lokasi tepat AirTag yang tidak diingini.

Oleh itu, AirTags tidak dimaksudkan untuk menjejaki orang. Mereka juga tidak direka untuk menjejaki haiwan peliharaan. Sebabnya mudah – kucing atau anjing anda sering keluar dari grid Cari Saya. Melainkan mereka berjalan dengan pengguna iPhone, anda tidak akan dapat mencari rakan berbulu anda.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan AirTag anda untuk memantau haiwan kesayangan anda. Berikut ialah beberapa aksesori paling biasa yang boleh anda gabungkan dengan alat.

 • Rantai kunci silikon
 • Klip
 • Tag keselesaan
 • Pemegang AirTag
 • Kolar
 • Lengan kolar
 • Gelung kulit
 • Kes snap

Cara Menyediakan Penemuan Ketepatan pada AirTag

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Precision Finding banyak membantu dalam menghalang pelakon berniat jahat daripada menjejaki anda dengan AirTags. Anda juga boleh menggunakannya untuk menentukan jarak ke AirTag anda dengan tepat.

Ambil langkah berikut untuk mendayakan ciri mudah ini dan sediakan AirTag anda dengan betul:

 1. Pastikan iPod, iPhone atau iPad anda menjalankan iOS 14.5 atau lebih baru.
 2. Hidupkan pengesahan dua faktor.
 3. Aktifkan ciri “Cari Saya”.
 4. Dayakan Bluetooth anda dan sambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang stabil.
 5. Sediakan perkhidmatan lokasi anda dengan melawati “Tetapan,” “Privasi” dan “Perkhidmatan Lokasi.”
 6. Tatal ke bawah sehingga anda menemui bahagian “Cari Saya”.
 7. Tandai kotak “Semasa Menggunakan Apl” atau “Semasa Menggunakan Widget atau Apl”, bergantung pada pilihan anda.
 8. Togol “Lokasi Tepat” hidup.

Selepas mendayakan Precision Finding, tiba masanya untuk mengkonfigurasi AirTag anda:

 1. Buka balutan alat dan tarik keluar tab pelindung untuk mengaktifkan bateri anda. Anda kini sepatutnya mendengar bunyi daripada AirTag.
 2. Pegang AirTag berhampiran iPod, iPad atau iPhone dan tekan pilihan “Sambung”. Jika anda telah menghidupkan berbilang AirTag, anda mungkin melihat mesej “Lebih Banyak AirTag dikesan”. Jika ya, pastikan hanya satu alat berdekatan dengan peranti anda yang lain. Yang lain harus dimatikan atau di luar julat.
 3. Pilih nama daripada senarai yang tersedia atau gunakan nama tersuai untuk AirTag anda.
 4. Pilih emoji dan ketik “Teruskan.”
 5. Tekan butang “Teruskan” sekali lagi untuk mendaftarkan AirTag dengan ID Apple yang sepadan.
 6. Tekan “Selesai,” dan anda akan dapat menggunakan Pencarian Ketepatan dengan AirTag anda.

Satu lagi perkara hebat tentang AirTag ialah ia membolehkan anda menukar nama dan emoji peranti. Inilah yang perlu anda lakukan jika anda tidak berpuas hati dengan elemen asal:

 1. Pergi ke “Cari Saya” dan tekan “Item.”
 2. Ketik “Tag Udara” yang emoji atau namanya ingin anda tukar.
 3. Tatal dan cari pilihan “Namakan semula Item”.
 4. Taipkan nama tersuai atau pilih satu daripada senarai yang tersedia.
 5. Pilih emoji baharu.
 6. Tekan “Selesai” untuk menyimpan perubahan anda.

Jika anda menghadapi masalah menyediakan AirTag, berikut ialah penyelesaian yang berpotensi:

 • Sahkan peranti anda sedia persediaan dengan memastikan ia menggunakan iOS yang sesuai.
 • Jika animasi persediaan anda hilang, tekan butang Tidur/Bangun atau sisi pada iPhone untuk mengaktifkan mod tidur. Selepas beberapa saat, mulakan semula dan buka kunci telefon pintar. Tunggu selama 15-20 saat, dan animasi anda akan muncul.
 • Jika anda ingin menyediakan berbilang AirTag, jangan sambungkannya pada masa yang sama. Pautkan satu persatu.
 • Keluarkan dan gantikan bateri AirTag anda.

Bolehkah Anda Mengkonfigurasi AirTag Anda untuk Membuat Bunyi?

Anda boleh tweak AirTags anda untuk membuat pelbagai bunyi. Jika ia berada dalam julat Bluetooth telefon pintar anda, anda boleh mengkonfigurasinya untuk menghasilkan audio, membolehkan anda mencari alat dengan lebih mudah. Ciri ini amat berguna jika iPhone anda tidak serasi dengan Precision Finding.

Mendayakan bunyi tidak sepatutnya mengambil masa lebih daripada beberapa saat:

 1. Buka “Cari Saya.”
 2. Klik tab “Item” anda.
 3. Pilih AirTag yang anda ingin cari.
 4. Pilih “Mainkan Bunyi.” Sebagai alternatif, beritahu Siri untuk memainkan bunyi untuk anda dengan pelbagai arahan. Sebagai contoh, “Hei Siri, cari AirTag saya” berfungsi dengan baik pada kebanyakan masa.

Dapatkan Apa yang Anda Hilang

Disebabkan fakta bahawa AirTags tidak menjana maklumat lokasi sendiri, mencari mereka di kawasan terpencil adalah hampir mustahil. Tetapi jika anda kehilangan alat anda di tempat yang sibuk, anda sepatutnya tidak menghadapi masalah untuk menjejaki semula langkah anda. Cuma pastikan anda menggunakan Pencarian Ketepatan atau memainkan bunyi untuk menjejak peranti anda dalam masa yang singkat.

Adakah anda pernah mendapatkan semula AirTag yang hilang? Jika ya, berapa lama masa yang anda ambil? Betapa mudahnya untuk menyediakan AirTag dengan iOS anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.