Berapa Kerapkah Cache Penyemak Imbas Disegarkan?

79

Setiap kali orang membincangkan cache penyemak imbas, mereka cenderung untuk berpegang kepada satu topik – mengosongkan cache. Tetapi mereka tidak sering bercakap tentang kepentingan atau mekanisme proses. Sebenarnya, sesetengah penyemak imbas menyegarkan cache mereka atau memadamkannya secara automatik.

Berapa Kerapkah Cache Penyemak Imbas Disegarkan?

Memang, ia tidak berlaku sekerap yang kita mahu. Jika tidak, campur tangan pengguna manual tidak akan diperlukan. Cache sangat berguna untuk tapak web, perkhidmatan awan dan aplikasi web. Ia boleh membuat segala-galanya berjalan lebih cepat dan lancar.

Kelemahannya ialah ia juga boleh membuat keadaan menjadi lebih perlahan. Oleh itu keperluan untuk memahami cara cache berfungsi, cara ia disimpan, dan apa yang perlu dilakukan sekiranya ia mendatangkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan.

Masa Segar Cache

Walaupun kebanyakan penyemak imbas menjalankan fungsi penting yang sama, tiada dua pelayar internet yang serupa. Setiap perisian mempunyai dasar sendiri, tetapan lalai dan pilihan pengguna. Ini bermakna tiada jangka masa pratetap untuk penyemak imbas untuk memuat semula cache tapak web individu secara automatik.

Contohnya, sesetengah penyemak imbas hanya mengambil semula fail cache terkini selepas fail lama tamat tempoh. Ini boleh berbeza antara beberapa minit hingga beberapa hari atau tahun. Ia bergantung pada kekerapan seseorang melawat tapak web tertentu atau menggunakan penyemak imbas tersebut.

Walau bagaimanapun, penyemak imbas boleh menyimpan item dalam cache selama-lamanya hanya dalam teori. Banyak fail cache mempunyai pengepala HTTP seperti “Terakhir Diubah Suai,” “Kawalan Cache” dan “Tamat tempoh.” Berdasarkan pengepala, penyemak imbas menetapkan tarikh tamat tempoh yang tepat untuk kandungan.

Mereka boleh sama ada mengambil fail baharu selepas tarikh tamat tempoh atau hanya memadamkan cache secara automatik.

Paksa Cache Refresh

Untuk memahami mengapa menyegarkan semula cache atau memadamkannya adalah penting, adalah penting untuk mengetahui perbezaan antara menyegarkan halaman dan memuat semula cache secara manual.

Kebanyakan penyemak imbas mempunyai butang muat semula halaman yang sama. Menekan kekunci “F5”, mengklik butang muat semula, atau mengklik kanan tab dan memilih pilihan muat semula akan melakukan muat semula standard. Penyemak imbas akan memuatkan semula halaman menggunakan fail cache yang sama yang terdapat dalam storan.

Malangnya, ini tidak selalu menjadikan tapak web dimuatkan dengan lebih pantas atau berfungsi dengan lebih baik. Ia berlaku apabila fail cache sudah lapuk. Kadangkala, pengguna mesti memaksa muat semula cache.

Tindakan ini memaksa penyemak imbas untuk mendapatkan semula maklumat halaman web terkini daripada pelayannya dan bukannya apa-apa fail cache yang terdapat dalam storan penyemak imbas. Dengan kata lain, pelayan menghantar versi halaman yang dikemas kini sepenuhnya kepada penyemak imbas.

Memaksa muat semula cache boleh berfungsi secara berbeza dalam sesetengah penyemak imbas. Sebagai contoh, banyak penyemak imbas Windows, seperti Opera, Edge, Firefox, Chrome dan lain-lain, mengeluarkan arahan “Cache-Control: no-cache” kepada pelayan. Sebagai balasan, pelayar mendapatkan halaman terus dari pelayan.

Tetapi pada sistem OS X, memulakan muat semula cache paksa akan memadamkan cache dan kemudian memuat semula halaman. Sekali lagi, dengan cache yang jelas, penyemak imbas boleh mendapatkan semula halaman terus dari pelayan, tidak memerlukan fail yang disimpan secara tempatan dan dicache.

Paksa Muat Semula Cache dalam macOS

Jika anda menggunakan Mac, anda mungkin menggunakan Safari untuk kebanyakan aktiviti menyemak imbas. Perintah berikut akan membantu anda melakukan penyegaran cache paksa:

 • Tekan “Pilihan+⌘.”
 • Tekan “Command + E.”
 • Tahan “Command + R” untuk memuat semula halaman dengan cache yang jelas.

Paksa Refresh Cache dalam Windows

Edge, Chrome, Opera dan Firefox menggunakan kekunci pintas papan kekunci yang sama untuk memaksa muat semula cache. Tekan “Ctrl + F5” dan bukannya “F5” standard. Ia akan menghantar arahan “Cache-Control: no-cache” dan memaksa penyemak imbas menggunakan fail yang datang terus dari pelayan untuk memuatkan halaman.

Membersihkan Cache Secara Manual

Tiada konsensus tentang berapa banyak masa yang terlalu lama untuk menyimpan fail cache. Sesetengah aplikasi dan tapak web cenderung berfungsi lebih perlahan selepas beberapa ketika. Tetapi yang lain baik-baik saja selepas berbulan-bulan menggunakan fail cache yang sama.

Yang berkata, mengosongkan cache penyemak imbas secara manual adalah tabiat yang sangat baik untuk dimiliki. Dan bergantung pada penyemak imbas anda, prosesnya mungkin kelihatan sedikit berbeza.

Kosongkan Cache dalam Chrome

Kebanyakan pengguna sepatutnya tahu cara mengosongkan cache dalam Chrome. Tetapi mari kita imbas semula prosesnya:

 1. Lancarkan Chrome.
 2. Klik pada butang tiga titik di sudut kanan atas.
 3. Pergi ke “Lagi Alat.”
 4. Pilih “Kosongkan Data Penyemakan Imbas…”
 5. Tandakan pilihan “Imej dan fail cache”.
 6. Pilih julat masa dan tekan “Kosongkan data.”

Harap maklum bahawa ini tidak akan memadamkan sejarah penyemakan imbas, data autolengkap atau kuki melainkan anda memilih untuk memberikan Chrome satu senarai yang bersih.

Kosongkan Cache dalam Firefox

Jika anda ingin mengosongkan cache Firefox, anda mesti melakukannya dari menu “Sejarah”.

 1. Lancarkan Firefox.
 2. Pergi ke “Sejarah.”
 3. Pilih “Kosongkan Sejarah Terkini…”
 4. Tandakan pilihan “Cache”.
 5. Klik pada “Kosongkan Sekarang.”

Sekali lagi, ini hanya akan mengalih keluar fail cache daripada storan setempat. Anda perlu menambah pilihan lain untuk mengosongkan kuki, maklumat log masuk, pilihan tapak, data luar talian, dsb.

Kosongkan Cache dalam Safari

Proses pembersihan cache Safari agak mudah tetapi mungkin memadamkan lebih banyak maklumat yang disimpan daripada yang anda mahukan.

 1. Lancarkan Safari.
 2. Pergi ke tab “Sejarah”.
 3. Klik pada “Kosongkan Sejarah…”
 4. Pilih tapak web atau keseluruhan sejarah penyemakan imbas.
 5. Klik pada “Kosongkan Sejarah.”

Ambil perhatian bahawa mengosongkan sejarah dalam Safari memadamkan segala-galanya, termasuk fail cache, kata laluan yang disimpan dan bukti kelayakan pengguna, kuki dan elemen lain.

Kosongkan Cache dalam Edge

Lancarkan penyemak imbas Microsoft Edge anda dan ikuti langkah seterusnya untuk memadam cache dan memberi ruang untuk fail tapak web baharu.

 1. Klik pada butang menu tiga titik.
 2. Pergi ke “Tetapan.”
 3. Pilih “Privasi & perkhidmatan.”
 4. Pergi ke tab “Kosongkan data penyemakan imbas”.
 5. Tandakan “Imej dan fail cache.”
 6. Pilih kuki dan elemen lain yang anda mungkin mahu padamkan.
 7. Klik pada butang “Kosongkan”.

Kosongkan Cache dalam Opera

Opera mempunyai proses yang berbeza untuk mengosongkan cache, tetapi ia serupa dengan proses Safari.

 1. Lancarkan Opera.
 2. Pergi ke menu utama.
 3. Navigasi ke “Tetapan.”
 4. Pergi ke “Privasi dan keselamatan.”
 5. Klik pada pilihan “Kosongkan data penyemakan imbas”.
 6. Klik menu “Lanjutan” di panel kanan.
 7. Tekan “Kosongkan Data.”

Anda boleh memaksa Opera mengosongkan cachenya secara automatik apabila menutup, yang agak menarik:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Privasi dan keselamatan.”
 3. Pilih “Kuki dan data tapak lain.”
 4. Alihkan peluncur “Kosongkan kuki dan data tapak apabila anda keluar dari Opera” ke hidup.

Mendayakan pilihan ini akan menghalang Opera daripada menyimpan fail cache setempat. Oleh itu, apabila anda melawat tapak web, anda akan mendapat halaman tersebut terus daripada pelayan hos. Ia mungkin tidak sentiasa menjadikan navigasi anda lebih lancar, tetapi ia harus menghapuskan isu sambungan dan limpahan cache.

Sebab Utama Anda Perlu Muat Semula Cache Penyemak Imbas atau Kosongkan Penuh

Setiap kali pengguna mengakses tapak web, pelayar menyimpan pelbagai data seperti maklumat tapak dan fail cache. Tetapi walaupun sesuatu berubah dengan tapak web atau pelayan, pengguna masih boleh mengaksesnya menggunakan fail dan maklumat yang lebih lama.

Ini boleh menimbulkan beberapa isu.

Sebagai contoh, orang ramai boleh mengakses tapak web menggunakan borang lama atau tamat tempoh. Melakukannya boleh menjejaskan keselamatan sambungan dan pemindahan data.

Selain itu, menggunakan borang lama boleh menimbulkan isu ketidakserasian. Oleh itu, walaupun anda masih boleh mengakses tapak, ia mungkin tidak berjalan dengan lancar atau seperti yang dimaksudkan. Sesetengah pengguna mungkin menghadapi masalah kebolehaksesan, masalah paparan, ralat log masuk, dsb.

Tambahan pula, borang lama yang kurang selamat tidak akan sentiasa melindungi maklumat peribadi pengguna.

Jangan Tidur pada Pengurusan Cache Penyemak Imbas Anda

Data yang dikumpul oleh penyemak imbas dan peranti boleh membantu atau memburukkan keadaan bagi pengguna biasa. Malangnya, anda tidak boleh mengautomasikan sepenuhnya pengurusan cache menggunakan komputer, tablet atau telefon pintar.

Memaksa penyegaran cache secara manual atau mengosongkan keseluruhan sejarah cache selalunya diperlukan. Nasib baik, proses ini mesra pengguna merentas semua penyemak imbas, dan anda tidak memerlukan kepakaran teknikal untuk melakukannya. Anda boleh mengosongkan cache apabila perlu, atau tidak jika anda tidak menghadapi masalah.

Beritahu kami pendapat anda tentang keadaan pengurusan cache penyemak imbas hari ini. Adakah anda kerap memadam cache atau tidak? Adakah anda lebih suka memaksa penyegaran cache pada tapak web individu? Pergi ke bahagian komen di bawah dan beritahu kami.