Berapa Kerapkah DNS Refresh pada Peranti Mudah Alih atau PC?

71

Sistem Nama Domain, atau DNS, telah dicipta pada tahun 1980-an dan telah ditambah baik selama beberapa dekad. Namun, DNS menghalang prestasi sempurna dan fleksibiliti transaksi dalam talian.

Berapa Kerapkah DNS Refresh pada Peranti Mudah Alih atau PC?

Jadi, apa masalahnya?

Walaupun sedikit perubahan pada rekod DNS perlu disebarkan, yang mungkin mengambil masa dari beberapa minit hingga beberapa hari. Penyegerakan maklumat ini berlaku secara berkala antara pelayan primer dan sekunder. Itulah yang dipanggil selang penyegaran. Sebaik sahaja rekod DNS diubah, tiada siapa yang tahu berapa lama penyebaran akan diambil.

Tetapi walaupun ini masih merupakan kesulitan yang ketara untuk sistem Internet, adalah penting untuk memahami cara penyebaran berfungsi. Mari kita periksa teknologi DNS, penyebaran, ralat biasa dan beberapa cara anda boleh mempercepatkan selang penyegaran dan keseluruhan proses penyebaran.

DNS: Gambaran Keseluruhan

Mungkin anda pernah mendengar DNS adalah seperti buku telefon internet. Tetapi apakah maksudnya sebenarnya? Pada asasnya, ia adalah sistem yang menukar nama hos atau nama domain kepada alamat IP. Penukaran ini memastikan URL yang anda cari dimuatkan ke dalam penyemak imbas web.

Oleh itu, DNS juga seperti penterjemah, kerana manusia tidak dapat mengingati jujukan nilai berangka yang panjang, dan mesin tidak memahami nama hos. DNS bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan oleh pengguna biasa, kerana fungsi berlaku di latar belakang. Walau bagaimanapun, tanpa itu, mencari maklumat dalam talian adalah mustahil.

Jenis Pelayan DNS

Berdasarkan strukturnya, terdapat empat jenis pelayan DNS. Kesemua mereka mengambil bahagian dalam proses penyelesaian DNS. Pelayan disenaraikan dalam susunan satu pertanyaan melaluinya.

Pelayan Rekursif

Pelayan rekursif ialah perhentian pertama yang dibuat oleh pertanyaan dan datang daripada aplikasi seperti pelayar web. Anda boleh membandingkan pelayan rekursif atau prekursor dengan pustakawan yang anda minta untuk mengambil buku tertentu kepada anda.

Tambahan pula, pelayan rekursif bertanggungjawab membuat pertanyaan tambahan yang memenuhi permintaan tertentu. Setiap pelayan rekursif sama ada memberikan jawapan langsung atau menunjukkan ralat.

Pelayan Nama Root

Pelayan akar bertanggungjawab untuk menterjemah nama domain ke dalam alamat IP pada mulanya. Dalam analogi perpustakaan, pelayan nama akar mengarahkan anda ke susunan buku yang berbeza. Ia biasanya menunjuk ke lokasi yang lebih khusus.

Pelayan TLD

Domain Tahap Atas, atau pelayan TLD, mengambil langkah seterusnya dalam mencari alamat IP unik dan diwakili oleh bahagian terakhir URL seperti “.com” atau “.org.” Pelayan TLD yang tidak terkira banyaknya di seluruh dunia meningkatkan kelajuan pengendalian permintaan.

Pelayan Nama Berwibawa

Langkah seterusnya yang dilalui oleh permintaan anda ialah pertanyaan berwibawa atau bukan rekursif. Pelayan ini mengehoskan alamat IP khusus untuk nama hos.

Setelah menerima permintaan, pelayan berwibawa akan kembali dengan rekod DNS tertentu yang membolehkan halaman web dimuatkan. Anda akan melihat mesej ralat jika pelayan tidak menyimpan rekod yang sepadan.

Rekod DNS Paling Biasa

Rekod DNS hanyalah maklumat yang diminta oleh satu pertanyaan daripada pelayan. Walau bagaimanapun, jenis rekod DNS boleh berbeza-beza bergantung pada aplikasi, klien dan pertanyaan anda. Setiap rekod DNS menunjukkan cara pertanyaan harus ditangani.

A Rekod

“A” bermaksud “alamat” dan mewakili alamat IP satu domain. Walau bagaimanapun, rekod A hanya berkaitan dengan alamat IPv4, tetapi alamat IPv6 mempunyai rekod AAAA kerana formatnya lebih panjang. Ia juga penting untuk menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan tapak web hanya mempunyai satu rekod A, sesetengahnya mempunyai beberapa rekod.

Rekod NS

Pelayan atau rekod NS yang sama menghala ke pelayan berwibawa untuk domain tertentu. Ia adalah perkara biasa untuk domain mempunyai lebih daripada satu pelayan nama, bermakna terdapat lebih daripada satu rekod NS yang mengarahkan pertanyaan ke arah mereka.

Rekod TXT

Rekod ini membenarkan pentadbir rangkaian memasukkan teks dalam DNS. Mereka mengesahkan pemilikan domain dan transaksi e-mel selamat.

Rekod CNAME

Rekod nama kanonik kadangkala menggantikan rekod A apabila alias terlibat. Pada asasnya, ia digunakan untuk mencuba semula pertanyaan dengan dua domain berbeza tetapi alamat IP yang sama.

Apakah Penyebaran DNS?

Semua perubahan DNS berlaku pada satu pelayan nama yang berwibawa untuk memastikan pelayan DNS mempunyai data yang sama secara serentak. Perubahan ini berlaku secara automatik dalam masa 24 dan 72 jam. Selang kemas kini atau muat semula ini dipanggil penyebaran DNS.

Dalam tempoh ini, nod Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) mengemas kini cache mereka dengan perubahan DNS pada domain anda. Walaupun kelihatan luar biasa untuk menunggu selama ini untuk sebarang kemas kini pada zaman moden, itulah realiti infrastruktur DNS semasa.

Walau bagaimanapun, sesetengah vendor DNS telah mencipta teknologi proprietari yang membolehkan masa penyebaran lebih cepat, dan banyak pembangun menumpukan perhatian kepada masalah ini sahaja.

Faktor yang Mempengaruhi Selang Penyegaran

Perbezaan antara selang penyegaran dua jam dan tiga hari adalah ketara. Jadi, apakah beberapa faktor yang mempengaruhi kadar penyegaran ini?

Tetapan Masa untuk Hidup (TTL).

Faktor ini mewakili masa maklumat DNS “hidup” pada pelayan jauh atau mesin tempatan. Selepas tempoh ini, sistem memadamkan maklumat DNS dan bersedia untuk menerima data baharu. TTL yang lebih pendek bermakna penyebaran lebih cepat.

Contohnya, jika anda menetapkan TLL selama dua jam dan memasukkan maklumat baharu, pelayan DNS akan menghantar maklumat lama selama dua jam sebelum membersihkannya.

Pendaftaran Nama Domain

Jika anda mengubah pelayan nama berwibawa untuk domain anda, masa penyebaran akan bergantung pada tempat tapak web anda berada dalam hierarki DNS. Tapak web dengan “.com” tergolong dalam pelayan nama Top Level Domain (TLD) dan akan mempunyai kadar muat semula yang lebih pendek.

Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP)

ISP boleh memanjangkan masa penyebaran dengan mengabaikan tetapan TTL. Walau bagaimanapun, ramai yang secara rutin melakukan carian DNS dan menyimpan rekod DNS untuk memastikan akses tapak web yang lebih pantas.

Terdapat beberapa elemen lain yang memberi kesan kepada kadar muat semula, termasuk:

  • Jumlah trafik antara pelayan dan pelanggan
  • Jenis sambungan antara pelayan anda dan pelayan DNS
  • Jarak antara klien dan pelayan
  • Kualiti sambungan antara klien dan pelayan

Ralat dan Penyelesaian Masalah Penyebaran DNS

Terdapat beberapa ralat yang mungkin berlaku pada kemas kini DNS, dan kebanyakannya berpunca daripada pelayan DNS yang berwibawa. Biasanya, terdapat masalah komunikasi antara pelayan DNS dan pelayan tempatan yang mengendalikan permintaan pengguna.

Ralat akan berlaku jika alamat IP oleh pelayan tempatan tidak wujud dalam rekod pelayan DNS. Atau alamat IP telah ditukar baru-baru ini, dan rekod pelayan DNS belum lagi menggambarkan perubahan itu. Akhir sekali, pelayan tempatan mungkin tidak dapat dicapai kerana ia berada pada rangkaian yang salah.

Satu lagi isu biasa ialah tamat masa DNS yang agak biasa, walaupun puncanya tidak selalu jelas. Anda boleh menyelesaikan tamat masa DNS dengan mengkonfigurasi semula penghala atau modem anda atau menghubungi ISP anda. Kadangkala, menukar tetapan DNS lalai pada peranti anda boleh membetulkan tamat masa DNS.

Cara Mempercepatkan Penyebaran DNS

Salah satu cara paling berkesan untuk mempercepatkan penyebaran DNS ialah memilih penyedia DNS dinamik. Ini amat penting untuk tapak web e-dagang yang menerima pesanan dan perlu melihat perubahan “secara langsung” dalam masa yang singkat.

Satu lagi petua hebat untuk menyediakan kebanyakan perubahan dan menguji pautan, imej dan elemen lain ialah mengedit dalam fail hos tempatan.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah masa penyebaran untuk penyedia DNS utama?

Sememangnya, penyedia terbesar perisian DNS cuba menawarkan masa penyebaran terpantas. Sebagai contoh, selang penyegaran DNS Cloudflare selalunya hanya beberapa minit tetapi juga boleh mengambil masa yang lebih lama. DNS Awam Google cenderung untuk disebarkan dalam masa 48 jam, dan selang yang sama digunakan untuk GoDaddy.

Bagaimanakah saya mencari pelayan DNS saya?

Dalam kebanyakan kes, pelayan DNS anda diberikan oleh ISP anda. Cara paling mudah untuk melihat dan mencari pelayan DNS anda ialah menggunakan alat Prompt Perintah pada Windows atau Terminal pada komputer macOS. Jika anda tidak selesa menggunakan alat ini, pertimbangkan untuk meminta bantuan pakar IT.

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa anda tidak diwajibkan untuk menggunakan pelayan DNS lalai dan boleh menukar tetapan ini. Salah satu cara paling mudah untuk melakukannya ialah menyambungkan peranti anda ke pelayan DNS awam. Salah satu penyelesaian terbaik ialah Google Public DNS dengan alamat IP 8.8.8.8.

Adakah DNS selamat?

Terdapat banyak perbincangan tentang kelemahan sistem DNS. Kebocoran DNS adalah perkara biasa dan boleh menyebabkan kehilangan maklumat sensitif dan pemerasan. Penipuan dan arahan semula DNS juga dikenali sebagai barisan serangan daripada penjenayah siber.

Adakah DNS meningkatkan prestasi web?

Ya, DNS boleh meningkatkan prestasi web. Khususnya, caching rekod A meningkatkan masa tindak balas dengan menyimpan jawapan sebelumnya kepada pertanyaan. Tetapi anda juga boleh cache data DNS dalam beberapa cara.

Sebagai contoh, pelayar web melakukan ini secara lalai, yang meningkatkan prestasi mereka. Tambahan pula, sesetengah sistem pengendalian telah menyepadukan penyelesai DNS yang secara automatik menyimpan data DNS.

Siapa yang memberikan alamat IP?

Setiap komputer, telefon pintar dan tablet mempunyai alamat IP yang unik, tetapi anda mungkin tertanya-tanya apakah entiti yang memberikan nilai berangka ini. Pada akhir 90-an, kerajaan AS memperuntukkan tugas ini kepada Perbadanan Internet untuk Nombor dan Nama yang Ditugaskan (ICANN). Organisasi bukan untung ini telah menguruskan proses pemberian alamat IP selama lebih 25 tahun.

Memanfaatkan Infrastruktur DNS sepenuhnya

Jika anda mempunyai tapak web, sama ada blog filem atau perniagaan e-dagang, memahami selang penyegaran DNS adalah penting. Tidak melihat perubahan yang anda buat pada tapak web anda serta-merta agak mengecewakan, tetapi infrastruktur DNS masih belum sempurna.

Namun, memahami faktor yang mempengaruhi kadar penyegaran boleh membantu anda membuat keputusan yang akan meminimumkan masa penyebaran. Memilih pembekal DNS yang kukuh adalah langkah pertama, tetapi menyemak DNS yang diberikan oleh ISP dan konfigurasi semula penghala juga penting.

Adakah anda perlu menukar penyedia DNS untuk mempercepatkan kadar penyegaran? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.