Berapa lamakah jaminan pada bateri telefon pintar anda?

102
telefon pintar bateri iphone androidpit
© Parilov / Shutterstock.com

Selama bertahun-tahun, bateri telefon pintar mengalami haus kimia. Selepas kira-kira dua tahun ini akan menjejaskan hayat bateri peranti anda. Bagi kebanyakan orang, sebab utama untuk membeli peranti baharu ialah keperluan untuk peranti baharu. Tetapi bagaimana jika bateri telefon pintar kehabisan lebih awal dan petua kami untuk memanjangkan hayat bateri tidak membantu? Adakah pengeluar telefon pintar memberi jaminan pada bateri? Berapa lama? Dan dalam keadaan apa mereka menukarnya?

Berapa lama pengeluar telefon pintar memberi jaminan pada bateri? Kami telah bertanya dan melihat dan mendapati bahawa banyak pengeluar memberikan tempoh jaminan yang lebih pendek untuk bateri boleh dicas semula berbanding keseluruhan peranti. Ini menjengkelkan, kerana pada hampir semua telefon pintar bateri hanya boleh digantikan dengan pembaikan yang rumit. Dalam jadual anda boleh melihat berapa lama pengilang menggantikan bateri yang rosak sebagai perkhidmatan waranti percuma.

Jaminan pada peranti dan bateri mengikut pengeluar

Waranti pada peranti Waranti pada bateri
epal 12 bulan 12 bulan
Kehormatan 24 bulan 6 bulan
Samsung 24 bulan 12 bulan
Lenovo/Moto 12 bulan 6 bulan jika boleh ditanggalkan. Jika tidak seperti peranti.
Nokia 24 bulan 24 bulan jika dipasang secara kekal, sebaliknya 6 bulan
OnePlus 24 bulan 24 bulan
Sony 24 bulan 12 bulan jika boleh ditanggalkan. Jika tidak seperti peranti.
Huawei 24 bulan 24 bulan jika dipasang secara kekal.
HTC 24 bulan 12 bulan jika boleh ditanggalkan. Jika tidak seperti peranti.
LG 24 bulan 6 bulan

Dan hanya kerana peranti anda menunjukkan kerosakan bateri dalam tempoh masa yang ditetapkan, anda tidak berhak mendapat penggantian di bawah jaminan. Sesetengah pengeluar seperti Apple mengisytiharkan bateri sebagai bahagian yang boleh dibelanjakan dan oleh itu sebagai pengecualian kepada syarat jaminan. Walau bagaimanapun, jika pengilang menemui kecacatan bahan atau pembuatan pada bateri peranti khusus anda, ia biasanya akan menggantikannya tanpa kos tambahan.

Laporkan kes jaminan bateri terus kepada pengilang

Oleh itu, walaupun tempoh jaminan untuk peranti itu sendiri agak lama, pengeluar tidak meletakkan tangan dalam api untuk bateri. Sekiranya berlaku tuntutan waranti, pengilang akan menyediakan penggantian atau pembaikan peranti anda secara percuma. Anda menghubungi Samsung, Sony atau LG secara terus, tanpa melalui pengedar di kedai.

AndroidPIT lg g5 rakan 0352

LG melakukannya pada 2015, untuk kali terakhir, dengan bateri yang boleh diganti. Tetapi bagi pelanggan, kriteria lain adalah lebih penting dan ciri itu mati. / © NextPit

LG menerangkan kepada kami atas permintaan bagaimana tepatnya ia mengesan kecacatan pada bateri telefon pintar dan oleh itu mengklasifikasikannya sebagai bekas jaminan:

“LG Service menyemak setiap bateri dengan instrumen pengukur yang ditentukur secara tetap. Peranti mengukur bateri terhadap spesifikasi yang disimpan. Spesifikasi teknikal, rintangan dalaman dan kelakuan pengecasan dan nyahcas diuji. Jika parameter yang diuji tidak berada dalam julat spesifikasi teknikal, bateri akan diganti di bawah jaminan. Dalam kes dengan kos (selepas 6 bulan), pelanggan akan menerima maklumat dengan kos untuk bateri termasuk penggantian.”

Tidak seperti dalam iPhone, masih tidak mungkin dalam telefon pintar Android untuk hanya membaca keadaan kesihatan bateri anda dalam tetapan. Oleh itu, anda tidak mempunyai cara mudah menentang pengilang untuk membuktikan baki kapasiti bateri anda yang tidak mencukupi. Hanya ukuran yang dibuat sendiri dengan peranti yang sesuai boleh memberi anda petunjuk tentang peratusan kapasiti yang dijanjikan telefon pintar anda masih ada.

Adegan pembunuhan AndroidPIT 1

Jika bateri rosak, anda tidak perlu putus asa. / © NextPit

Tiada jaminan? Selalunya tiada masalah!

Jika pengilang tidak menggantikan bateri di bawah jaminan, ini tidak terlalu buruk. Terima kasih kepada undang-undang jaminan, anda boleh pergi ke kedai tempat anda membeli telefon selama 24 bulan dari tarikh pembelian. Di sana, pembaikan boleh dilakukan secara terus atau pengedar akan membantu anda mencari bengkel. Walau bagaimanapun, pembaikan mungkin memerlukan wang dalam keadaan tertentu. Tetapi kebanyakan masa, harga untuk pertukaran bateri jauh lebih rendah daripada peranti baharu.

Bagaimana dengan anda? Pernahkah anda menggantikan sendiri bateri yang sepatutnya dipasang secara kekal? Sejauh manakah jaminan pengilang pada telefon pintar anda penting kepada anda? Sekiranya pengeluar telefon pintar pada umumnya menjadikan bateri lebih mudah untuk diganti, atau adakah mereka dibenarkan untuk menyepadukan bateri secara kekal untuk kes yang lebih pepejal? Jangan ragu untuk membincangkan perkara ini dengan kami di bahagian komen di bawah.