Berbilang tugas pada Android: Cara menggunakan mod skrin belah

63
Skrin belah
© NextPit

Selain mempunyai lebih banyak ruang untuk melihat apl anda, trend untuk skrin yang lebih besar pada telefon juga membuka kemungkinan untuk membuka dua apl dalam mod skrin pisah. Ketahui cara membuka berbilang aplikasi secara serentak pada telefon anda dan berbilang tugas atau tingkatkan produktif anda seperti seorang profesional!

Lompat ke:

Apakah mod skrin belah?

Pada Android, mod skrin belah ialah ciri asli yang membolehkan anda melihat dua aplikasi sebelah menyebelah pada skrin telefon. Ia membolehkan anda membaca artikel atau suapan media sosial semasa menonton video di YouTube, menulis mesej di WhatsApp dengan resipi pada tetingkap lain dan banyak lagi, tidak seperti yang ditawarkan oleh komputer meja.

Bagaimana untuk membuka dua aplikasi serentak

Mod skrin pisah boleh mempunyai nama yang berbeza bergantung pada jenama telefon anda dan versi sistem, tetapi langkah cara mengaktifkannya biasanya serupa dengan yang ditunjukkan pada telefon Pixel di bawah:

  1. Buka skrin Apl terbaharu – sama ada melalui butang bar navigasi atau gerak isyarat skrin.
  2. Ketik pada ikon apl.
  3. Pilih pilihan Skrin Pisah.
  4. Pilih apl kedua untuk membelah skrin.
Mod skrin belah Android berbilang tugas

Ciri skrin belah agak tersembunyi dalam tetingkap Apl terbaharu. / © NextPit

Cara membuka aplikasi sebagai tetingkap timbul

Sesetengah telefon dan kulit sistem juga menawarkan pilihan tambahan untuk berbilang tugas, seperti kemungkinan untuk membuka aplikasi sebagai tetingkap terapung, juga dikenali sebagai paparan pop timbul:

  1. Buka skrin Apl terbaharu.
  2. Ketik pada ikon apl.
  3. Pilih Buka dalam paparan pop timbul.
Mod skrin belah Android berbilang tugas

Menggunakan paparan pop timbul, anda boleh menukar tetingkap apl menjadi ikon pintasan dengan cepat. / © NextPit

Dengan pengumuman Android 12L dan pengoptimuman khas untuk telefon dan tablet boleh lipat, kami boleh menjangkakan lebih banyak pilihan yang berkaitan dengan berbilang tugas, dan kami berharap untuk mengemas kini artikel ini tidak lama lagi. Apakah kegunaan kegemaran anda untuk ciri tersebut?