Berbilang Tugas Seperti Pro Dengan Salin & Tampal Baharu Galaxy Fold 5

35
COM.00 17 22 11.Masih005
© nextpit

Walaupun membawa senarai spesifikasi baharu yang sederhana berbanding pendahulunya, Galaxy Z Fold 5 masih merupakan salah satu telefon pintar paling serba boleh di pasaran hari ini. Samsung terutamanya menyerlahkan ciri berbilang tugas dan produktivitinya, yang mendapat tambahan baharu dengan model 2023: Multitouch salin dan tampal menggunakan gerak isyarat seret dan lepas. Jom belajar cara menggunakannya.

  • Imbas semula perbezaan utama antara Galaxy Z Fold 5 dan Fold 4

Pilihan drag-and-drop baharu adalah salah satu daripada beberapa ciri baharu produktiviti yang disenaraikan oleh Samsung semasa hands-on nextpit kami dalam pelancaran Galaxy Z Fold 5. Sehingga masa penerbitan, masih tidak diketahui sama ada ciri itu akan diperluaskan kepada telefon boleh lipat sebelumnya, tetapi kami tidak mengetahui sebarang batasan yang akan menghalang Fold 4 atau 3 daripada mendapatkan pilihan ini juga.

Cara menggunakan drag-and-drop dua tangan yang dipertingkatkan Fold 5

Pada apl yang serasi, seperti Galeri, Nota, Gmail dan banyak lagi, anda pada asasnya boleh memilih fail—biasanya imej—dengan satu jari dalam satu apl, sambil anda menggunakan jari lain untuk membuka aplikasi lain untuk melepaskan fail untuk diedit, untuk contoh. Semak langkah demi langkah yang dipermudahkan di bawah:

  1. Buka apl sumber.
  2. Tekan lama fail—cth foto pada apl Galeri.
  3. Dengan jari lain, buka apl lain daripada bar tugas atau senarai apl.
  4. Seret fail yang dipilih dalam langkah 2 ke titik yang dikehendaki dalam apl destinasi
Samsung Galaxy Z Fold 5

Berguna apabila anda tidak mahu membahagikan apl skrin dan memilih untuk beralih antara apl itu dengan mudah. / © nextpit

Diakui, ia jauh daripada ciri yang mesti ada atau revolusioner, tetapi ia boleh membantu semasa mencatat nota dan menggunakan gambar lama yang tersembunyi dalam folder yang sukar dicapai yang telah dibuka dalam Galeri, contohnya.

  • Semak lebih banyak petua dan helah Galaxy Fold di sini
  • Ketahui cara Mod Flex Fold berfungsi dan cara menggunakannya

Bagaimana dengan anda, adakah anda masih ingat senario (sangat khusus) ciri ini mungkin berguna? Kongsi petua produktiviti anda dalam ulasan di bawah.