Berfikir untuk menukar telefon pintar? Semak nilai jualan semula dahulu!

113
AndroidPIT telefon pintar terbaik christmas 3 bintang
© NextPit

Apabila kita membeli telefon pintar mewah, idea selalunya adalah untuk menyimpannya selama sekurang-kurangnya satu tahun sehingga generasi seterusnya tiba. Jika anda memutuskan untuk menukar terlebih dahulu, anda masih boleh menjualnya semula di pasaran terpakai. Walau bagaimanapun, diskaun pada sesetengah model mungkin mempunyai beberapa kejutan yang tidak menyenangkan untuk anda.

 • Perkara yang perlu dilakukan dengan telefon Android lama anda sebelum menjualnya
 • Menjual telefon lama anda? Tetapan semula kilang sahaja tidak akan melindungi data anda

Telefon pintar yang dipilih untuk analisis ini adalah perdana semasa pengeluar terbesar. Oleh itu, adalah perlu untuk mengambil kira perbezaan antara masa apabila peranti itu dilancarkan di pasaran dan diskaun berikutnya. Sudah tentu, pilihan warna tidak diambil kira, dan kami juga menganggap keadaan yang baik.

Untuk menetapkan harga purata di pasaran terpakai, kami berdasarkan beberapa laman web popular seperti eBay, Amazondan Swappa. Kami tidak mengambil kira dalam senarai kami Galaxy Note 9 atau Oppo Find X kerana kami menganggap keluarannya terlalu baru dan pasaran terpakai masih terhad.

Samsung Galaxy S9 dan S9+

Diumumkan pada MWC 2018 dan dikeluarkan beberapa minggu kemudian, Galaxy S9 dan S9+ telah dilancarkan pada harga rasmi masing-masing $720 dan $840 untuk model standard dengan storan luaran 64GB dan sambungan kad microSD. Perdana terbaharu Samsung dianggap oleh ramai sebagai telefon pintar Android terbaik pada masa ini.

 • Kajian Galaxy S9 : Teknologi terkini Samsung
 • Samsung Galaxy S9+ : berapa banyak perbezaan yang dibuat dengan tambah?
AndroidPIT Samsung Galaxy S9 0935

Galaxy S9 ialah salah satu telefon Android terbaik yang ada. / © NextPit

Harga Samsung Galaxy S9 dan S9+

Samsung Galaxy S9 (64 GB) Samsung Galaxy S9+ (64 GB)
Harga Pelancaran $720 $840
Harga semasa $620 $740
Harga purata di pasaran terpakai $480 $550

iPhone X

IPhone X menandakan reka bentuk semula besar pertama Apple dalam masa yang lama, tetapi kini generasi baharu (XR, XS, XS Max) telah datang ke bandar dan mungkin anda ingin mengikuti perkembangan terkini daripada Cupertino. Terima kasih kepada jenama Apple yang kukuh, iPhone biasanya mengekalkan banyak nilainya. IPhone X tidak dijual secara rasmi oleh Apple lagi tetapi masih berlegar sekitar $900 di Amazon. Di pasaran terpakai, unit dalam keadaan baik masih boleh memperoleh lebih daripada $700.

AndroidPIT iPhone X 6001

Permulaan takuk di mana-mana. / © NextPit

Harga iPhone X

iPhone X (64 GB)
Harga pelancaran $999
Harga semasa $900
Harga purata di pasaran terpakai $700
 • Apple iPhone XS vs Samsung Galaxy S9+: siapa yang memberi anda X-tra?

LG G7

Direka bentuk untuk mencabar penguasaan Samsung, G7 telah dilancarkan oleh LG pada Jun lalu pada harga $750 untuk versi 64GB. Dengan LG G7 ThinQ, LG meneruskan perjalanannya dengan reka bentuk yang lebih berjaya dan kemasan yang sangat baik, elemen yang telah menjadi standard di pengeluar. Walau bagaimanapun, istilah “ThinQ” tidak lebih daripada alat pemasaran dan tidak membawa nilai tambah kepada pelanggan.

 • LG G7: bernilai ThinQing?

Harga LG G7

LG G7 (64 GB)
Harga pelancaran $750
Harga semasa $750
Harga purata di pasaran terpakai $485

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 adalah salah satu daripada dua model yang dilancarkan oleh Sony selepas MWC. Tersedia daripada $499 untuk versi 64GB, ia merupakan telefon pintar pertama yang menampilkan reka bentuk Ambient Flow baharu.

 • Sony Xperia XZ2: bolehkah ia benar-benar menjadi arus perdana?
AndroidPIT sony xperia xz2 hadapan iso h5c

Xperia XZ2: Masih merupakan telefon pintar Sony yang berbaloi. / © NextPit

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 (64 GB)
Harga pelancaran $650
Harga semasa $499
Harga purata di pasaran terpakai $390

OnePlus 6

Sementara menunggu penggantiannya mungkin dijadualkan pada bulan depan, OnePlus 6 masih menjadi perdana teratas pengeluar China; jika anda sedang mencari telefon pintar Android pantas yang menunjukkan prestasi hebat dengan sistem pengecasan ultra pantas, maka OnePlus 6 sudah pasti telefon pintar untuk anda. Disebabkan sistem jualannya yang agak terhad, OnePlus 6 tidak banyak didiskaunkan.

 • Kajian OnePlus 6: prestasi di atas semua

Harga OnePlus 6

OnePlus 6 (64 GB)
Harga pelancaran $529
Harga semasa $529
Harga purata di pasaran terpakai $500

Apakah diskaun sebenar?

Tidak menghairankan, semua telefon pintar dengan cepat kehilangan nilai. Hanya OnePlus 6 nampaknya lebih kebal terhadap masalah ini. Seperti dunia automotif, telefon pintar boleh ranap dengan cepat selepas dikeluarkan. Sesetengah model, seperti LG G7, mungkin mengekalkan harga runcit awal mereka, tetapi pasaran terpakai menunjukkan nilai yang lebih tepat dan lebih rendah.

Di bawah, anda boleh mendapatkan idea tentang jumlah yang anda peroleh daripada purata harga jualan semula berbanding harga pelancaran:

 • OnePlus 6 – 94% daripada harga pelancaran
 • iPhone X – 70% daripada harga pelancaran
 • Xperia XZ2 – 60% daripada harga pelancaran
 • Galaxy S9 – 67% daripada harga pelancaran
 • Galaxy S9 Plus – 65% daripada harga pelancaran

 • LG G7 – 65% daripada harga pelancaran

Walau bagaimanapun, terdapat satu elemen yang perlu diambil kira apabila menjual semula yang memainkan peranan utama dalam harga, dan itu ialah keadaan telefon pintar anda. Bergantung pada seberapa keras anda menggunakannya, ini boleh menjejaskan harga jualan semula anda dengan ketara.

Adakah anda membeli telefon pintar terpakai? Pernahkah anda menjual salah satu telefon bimbit lama anda?