Berhenti Tenang: Meningkatkan Penglibatan Pekerja Dapat Membantu Ekonomi AS

38
memecat apa yang sekarang jobbio
© Miljan Živković / Adobe Stock

Awal tahun ini, Indermit Gill, Ketua Pakar Ekonomi dengan Bank Dunia, memberikan amaran keras bahawa dunia boleh menghadapi “dekad yang hilang” kerana kekurangan tindakan terhadap cabaran ekonomi semasa.

“Penurunan berterusan dalam potensi pertumbuhan,” kata Gill, “mempunyai implikasi yang serius terhadap keupayaan dunia untuk menangani pelbagai cabaran yang unik pada zaman kita.”

Mesej keseluruhan laporan Bank Dunia ialah apabila pertumbuhan ekonomi semakin perlahan di seluruh dunia, setiap cabaran lain menjadi lebih besar.

Apa kaitannya dengan berhenti senyap? Apabila bercakap tentang cara pasukan dan individu di peringkat tempatan menyumbang kepada ekonomi di peringkat global, ia bukan sahaja tentang ekonomi atau kewangan, ia juga tentang orang ramai.

Gallup’s Keadaan Tenaga Kerja Global laporan untuk 2023 menyatakan dengan tepat bahawa: Untuk pemimpin perniagaan membantu mengemudi dunia kembali ke arah yang betul, mereka mesti menyesuaikan cara mereka mengurus orang.

Pekerja yang tidak berpuas hati memerlukan wang

Penglibatan rendah di tempat kerja menelan belanja kira-kira $8.8 trilion setiap tahun, bersamaan dengan 9% daripada KDNK global. Dalam erti kata lain, rangsangan besar-besaran dalam penglibatan pekerja akan membantu dalam mengimbangi amaran yang ditawarkan oleh bank dunia.

Itulah pandangan global, tetapi di hujung spektrum yang lain, pandangan peribadi sudah mantap: pengurusan yang lemah bermakna pekerja yang tidak berpuas hati, kehilangan keuntungan dan pertumbuhan negatif, apatah lagi fenomena yang agak baru iaitu berhenti secara senyap––tidak bermotivasi dan tidak terlibat. pekerja hanya melakukan apa yang mereka dibayar, tidak lebih.

Laporan Gallup mengkaji kadar pekerja yang berkembang maju di tempat kerja, mereka yang berhenti senyap dan mereka yang “berhenti dengan kuat” (iaitu secara aktif mengurangkan organisasi dan menentang matlamatnya). Kadar semasa berhenti senyap adalah 59%, hampir enam daripada sepuluh, manakala 23% boleh dikatakan berkembang maju. Menariknya, kedua-dua angka ini mewakili rekod tertinggi.

Peluang untuk memacu pertumbuhan

Bagaimanapun, bilangan yang berhenti senyap, tambah laporan itu, tidak boleh dilihat sebagai halangan untuk dibuang, atau epal buruk yang bermasalah untuk diluruskan. Mereka sebenarnya adalah peluang besar untuk memacu pertumbuhan. Ia juga merupakan tanda yang hidup dalam organisasi tentang elemen yang perlu diubah, jika ia boleh dikenal pasti.

Dan dengan beberapa kepimpinan dan galakan yang betul, mereka berpotensi untuk berubah menjadi ahli pasukan yang bermotivasi dan produktif. Begini cara pertumbuhan dalam penglibatan boleh mengubah perniagaan.

Kurangkan tahap tekanan

Walaupun 23% pekerja berkembang maju adalah nombor rekod, begitu juga jumlah ahli pasukan yang mengalami kesan tekanan, pada 44%. Tidak perlu dikatakan bahawa, sekiranya nombor ini diterbalikkan, individu dan dunia akan menjadi lebih baik.

Laporan Gallup mendapati bahawa pekerja AS terikat dengan mereka di Asia kerana merasa paling tertekan. Di samping itu, bukti menunjukkan bahawa lebih ramai pekerja terlibat, semakin rendah tahap tekanan mereka.

Potong pusing ganti kakitangan

Ada berhenti senyap, dan ada berhenti sebenarnya. Keadaan Tenaga Kerja Global menyatakan bahawa 51% kakitangan sedang mempertimbangkan secara aktif untuk meninggalkan peranan mereka sekarang. Pekerja yang terlibat sepenuhnya berkemungkinan tidak akan meninggalkan peranan mereka kerana jangkaan gaji mereka jauh lebih tinggi daripada mereka yang berhenti kerja. Anda boleh katakan pekerja yang sangat terlibat datang dengan lapisan penebat di sekeliling mereka.

Dapatkan pandangan yang berguna

Sememangnya, pemimpin dan majikan sentiasa digalakkan untuk mendengar pendapat pasukan mereka untuk memacu perniagaan, tetapi dalam kes berhenti secara senyap-senyap, ia adalah lebih penting berbanding sebelum ini: mereka yang sebelah kaki keluar dari pintu tahu apa yang perlu diubah untuk meyakinkan mereka untuk tinggal.

Ia jarang kes mudah kenaikan gaji sama ada. Apabila proses, gaya pengurusan dan budaya berada di atas meja, antara lain, perubahan arah yang berani boleh mengubah perniagaan.

Berhenti secara senyap memberi cabaran kepada majikan tetapi juga merupakan pendekatan yang mungkin tidak sihat untuk pekerja. Nyalakan semula semangat anda dengan Papan Kerja NextPit sekarang sebelum anda jatuh ke dalam corak yang sama.

Mencerminkan lonjakan dalam transformasi digital penjagaan kesihatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Talent4Health yang berpangkalan di New York sedang mencari Pembangun Perisian IT untuk kerja kontrak. Dalam peranan hibrid ini, anda akan menyumbang kepada perbincangan reka bentuk teknikal yang membantu membentuk penyelesaian dan strategi penjagaan kesihatan syarikat, sambil mengekalkan aplikasi warisan untuk membuktikannya pada masa hadapan dan melaksanakan ciri baharu. Jika kerja jangka pendek sesuai untuk keperluan anda, hubungi.

Juga di New York, Sistem Mahkamah Bersepadu di bandar itu sedang mengiklankan peluang untuk a Juruteknik Keselamatan Siber. Dalam peranan itu, anda akan mengurus infrastruktur keselamatan siber yang komprehensif termasuk titik akhir fizikal dan maya, rangkaian dan peralatan. Sebagai peranan negeri, jawatan ini termasuk faedah penting termasuk insurans kesihatan, perancangan persaraan dan banyak lagi.

Di Los Angeles, syarikat pemula Siri C Bambee sedang mengambil bahagian Jurutera Perisian Kanan untuk mengurus bahagian belakang platform sumber manusia dan perkhidmatannya. Sebagai ahli pasukan ini, anda akan menggunakan data untuk memacu inovasi dan hasil di syarikat dengan rancangan jangka panjang yang berani dan bercita-cita tinggi.

Mulakan carian kerja anda hari ini dengan menemui beribu-ribu pekerjaan di NextPit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.