Berikut ialah cara menggunakan mod skrin pisah dalam Android

104
AndroidPIT Android N Nougat 2476
© NextPit

Seperti yang kita sedia maklum, Android Nougat hadir dengan pelbagai ciri untuk menjadikan pengalaman pengguna selancar mungkin. Sorotan kemas kini terkini yang akan dilancarkan kepada Nougat termasuk panel pemberitahuan yang dipertingkatkan, pengoptimuman data dan mekanisme penjimatan kuasa serta sokongan untuk VR. Salah satu item tiket besar yang telah memenangi banyak peminat (termasuk kami) ialah pilihan pengurusan tugas. Terima kasih kepada kemas kini terkini, anda kini boleh menggunakan dua apl serentak dalam mod skrin pisah pada Android 7.0 Nougat.

  • Gambaran keseluruhan kemas kini Android 7.0 Nougat untuk telefon pintar dan tablet
  • Apl berbilang tugas dan pintasan terbaik untuk Android

Penafian

Tidak semua apl dicipta sama, dan atas sebab itu anda akan mendapati bahawa tidak semua apl itu akan serasi dengan mod skrin belah. Jangan risau, ini bukan anda, tetapi mereka (pembangun) kerana mereka perlu melengkapkan kemas kini lain sebelum lebih banyak apl boleh digunakan dalam mod ini. Walau bagaimanapun, buat masa ini, terdapat cara untuk mengatasi masalah ini. Anda boleh menjalankan sebarang aplikasi dalam skrin pisah daripada pilihan pembangun dalam versi terkini sistem pengendalian mudah alih Google.

Jalankan sebarang apl dalam mod skrin pisah pada Android Nougat

Pertama. anda perlu mengaktifkan pilihan pembangun pada telefon bimbit anda. Untuk melakukan ini pergi ke Tetapan > Pilihan pembangun > Perihal peranti ini. Sebaik sahaja anda berada di sana, klik pada nombor Versi beberapa kali sehingga anda mendapat notis yang mengatakan anda kini seorang pembangun.

tetapan pilihan pembangun

Pergi ke pilihan Pembangun dalam menu tetapan. / © NextPit

Kembali ke menu Tetapan dan buka pilihan Pembangun. Kemudian tatal ke bawah ke hujung halaman dan dayakan pilihan terakhir yang disenaraikan: Paksa aktiviti boleh diubah saiz. Setelah anda melakukan ini, anda perlu memulakan semula telefon anda untuk mengaktifkan pilihan. Sebaik sahaja anda telah mengaktifkan pilihan ini, apl yang biasanya tidak serasi dengan peningkatan Nougat akan dapat dijalankan dalam mod skrin pisah.

pilihan pembangun boleh diubah saiz

Mengaktifkan mod skrin pisah sebenarnya tidak begitu sukar. / © NextPit

Akhir sekali, untuk mengaktifkan mod skrin belah, buka dua aplikasi pilihan anda dan kemudian klik dan tahan butang pengurus tugas. Kedua-dua apl kemudiannya akan dibuka dalam mod skrin pisah.

android n tetingkap berbilang

Ini yang kami sediakan lebih awal. / © NextPit

Adakah anda fikir mod skrin belah akan membantu untuk keperluan berbilang tugas anda sendiri? Atau adakah anda akan berpegang kepada pendekatan tugas tunggal yang lebih tradisional buat masa ini? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.