Berikut ialah cara untuk mendapatkan Wi-Fi percuma di mana-mana sahaja

103
AndroidPIT WIFI di dalam pesawat
© ANDRODPIT, Shutterstock

Wi-Fi boleh didapati di mana-mana sahaja pada masa kini, dan Wi-Fi terbaik ialah Wi-Fi percuma. Hanya berhati-hati dengan sudut gelap Wi-Fi awam percuma, yang mungkin tidak selamat. Berikut ialah petua dan kiat kami untuk membantu anda kekal berhubung dengan selamat semasa dalam perjalanan.

Lompat ke bahagian:

Gunakan pengimbas anda

Android anda sudah pun memberitahu anda sama ada sambungan Wi-Fi terjamin atau tidak. Hanya pergi ke Tetapan > Wi-Fi dan cari sambungan yang dilabelkan ‘terbuka’ atau ‘tidak selamat’ dan bersambung. Jika gagal, sambungan ke rangkaian selamat hanya tinggal kata laluan. Anda boleh melihat di sekitar ruang awam, seperti kafe, untuk mendapatkan kata laluan yang akan disiarkan atau bertanya kepada jiran jika anda boleh menggunakan rangkaian Wi-Fi mereka untuk seketika. Perkara penting ialah ingat untuk menggunakan pengimbas anda dan pastikan mata anda dikupas.

bagaimana untuk mendapatkan wifi percuma

Gunakan pengimbas anda untuk mencari lebih banyak rangkaian. / © NextPit

  • Wi-Fi tidak berfungsi: apakah penyelesaiannya?

Gunakan Facebook “Cari WiFi”

Buka apl Facebook, yang anda pasti telah memuat turun, ketik tab Lagi dan buka “Cari WiFi” dengan peranti iPhone atau Android anda. Ciri ini akan membantu anda mencari sumber Wi-Fi awam percuma yang berdekatan. Pilih daripada senarai perniagaan di kawasan anda dan lihat waktu buka bersama nama rangkaian. Tidak semua perniagaan telah mengikut serta untuk menyenaraikan rangkaian mereka, tetapi ciri Facebook Cari WiFi sudah sangat berguna.

Tekan perpustakaan

Jika anda tinggal berhampiran perpustakaan atau makan tengah hari berhampiran perpustakaan, anda sentiasa boleh mengambil Wi-Fi percuma untuk masa terhad di simpanan buku lama yang bagus. Sekali lagi, anda mungkin perlu bersiar-siar dan mengambil sekeping kertas, tetapi kadangkala kata laluan Wi-Fi ditulis di dinding untuk dilihat dan digunakan oleh semua.

leret buku

Perpustakaan bukan sahaja mempunyai Wi-Fi percuma, anda juga boleh mempelajari sesuatu di sana. / © NextPit

Semak langganan kabel anda

Beberapa rangkaian kabel besar juga menyediakan akses Wi-Fi sebagai hadiah percuma dalam tawaran langganan mereka. Lihat cetakan halus anda atau hubungi perkhidmatan pelanggan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai sebarang akses data yang disertakan dalam langganan anda. Ini bukan percuma dari segi teknikal, tetapi jika anda tidak pernah tahu anda mempunyai akses ke tempat liputan di seluruh bandar, ini adalah perkara terbaik seterusnya.

  • Cara menghalang orang mencuri Wi-Fi anda

Pergi ke Starbucks atau McDonalds

Tidak memerlukan seorang yang jenius untuk mengetahui bahawa rangkaian utama tertentu menggunakan Wi-Fi percuma sebagai lobak merah untuk menarik pelanggan masuk. Sama seperti tandas percuma di McDonalds menyebabkan ramai orang singgah pada masa-masa yang memerlukan dan tinggal untuk makan kentang goreng. , begitu juga dengan Wi-Fi percuma. Ia hampir menebus pembayaran enam dolar untuk kopi Starbucks.

Gunakan apl pangkalan data Wi-Fi sumber ramai

Instabridge

Instabridge ialah aplikasi kecil yang hebat di mana sambungan Wi-Fi dan kata laluan sumber orang ramai dihimpun ke dalam rangkaian berjuta-juta orang. Perkara terbaik ialah ia juga termasuk sambungan selamat, jadi selagi seorang membayar untuk latte yang terlalu mahal itu, semua orang yang mempunyai apl itu boleh menikmati sambungan itu.

bagaimana untuk mendapatkan wifi percuma instabridge

Instabridge ialah rangkaian pencinta Wi-Fi percuma yang diselaraskan. / © ANDROIDPIT

WeFi

WeFi ialah apl hebat yang menghubungkan anda secara automatik ke mana-mana Wi-Fi percuma di kawasan anda, berdasarkan gabungan sumber berjuta-juta pengguna seperti anda, yang tahu bahawa di mana ada nombor, di situ ada kekuatan. Dengan lebih tujuh juta muat turun dan ratusan juta hotspot, WeFi pasti mempunyai liputan tepat di mana anda berada.

  • Cara berkongsi Wi-Fi melalui Bluetooth

Satu perkataan tentang keselamatan Wi-Fi awam

Sebelum anda mencari rangkaian Wi-Fi percuma dan terus masuk, terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan. Sebenarnya, seperti semua perkara dalam hidup, tiada siapa yang memberi anda sesuatu tanpa mengharapkan balasan. Tempat Wi-Fi percuma boleh menjadi taman permainan mutlak bagi mereka yang ingin menggodam dan mencuri. Anda tidak pernah benar-benar tahu betapa selamatnya protokol penyulitan standard bagi rangkaian yang boleh disertai oleh sesiapa sahaja secara percuma.

Serangan Man-in-the-Middle, di mana penggodam boleh mendengar data yang bergerak antara rangkaian dan peranti yang disambungkan, boleh berlaku. Terdapat juga Hotspot Palsu yang perlu dibimbangkan. di sinilah penggodam akan mencipta apa yang kelihatan seperti tempat liputan Wi-Fi percuma untuk menggalakkan pengguna menyertai. Setelah disambungkan, pencipta berniat jahat boleh memukul perkakasan anda dengan perisian hasad atau mengawal peranti anda untuk mencuri maklumat peribadi.

Jika anda pernah bimbang tentang ketulenan rangkaian di bar atau kafe, minta ahli kakitangan untuk mengesahkan rangkaian Wi-Fi dikendalikan oleh pertubuhan sebelum menyambung. Jika anda benar-benar memerlukan sambungan selamat, anda mungkin hanya perlu menggunakan sambungan Wi-Fi telefon anda untuk komputer riba atau peranti lain anda.

  • Antivirus Android terbaik dan apl keselamatan mudah alih

Bagaimanakah anda mendapat Wi-Fi percuma? Apa yang anda lakukan apabila tiada Wi-Fi? Beritahu kami dalam ulasan.