Berikut ialah cara untuk mengalih keluar UI Samsung daripada telefon pintar anda

95
AndroidPIT samsung galaxy s10 front2 g3qt
© NextPit

Android ialah sistem sumber terbuka. Ini bermakna pengeluar pihak ketiga boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu dengannya. Contohnya ialah lapisan UI tersuai Samsung, One UI (dahulunya Samsung Experience dan sebelum itu TouchWiz), yang sering menjadi subjek perdebatan hangat – bukan semua orang adalah peminat. Jika anda ingin mengalih keluar UI daripada telefon anda, kami mempunyai beberapa penyelesaian berbeza untuk membantu anda, sama ada anda pengguna biasa atau pakar Android.

Lompat ke:

Apakah TouchWiz/Grace UX/Samsung Experience/One UI?

Semua telefon pintar Samsung datang dengan antara muka unik Samsung, sama ada TouchWiz, Samsung Experience, Grace UI atau One UI baharu. Bermula dengan Galaxy Note 7 yang dipanggil semula, reka bentuk antara muka baharu dipanggil Grace UX telah diperkenalkan, walaupun telah melalui beberapa perubahan nama. Dengan kemas kini peranti pengeluar Korea kepada Android Nougat, reka bentuk baharu ini telah dikembangkan. Antara muka telah berubah sedikit sepanjang perjalanan, yang boleh kita lihat pada peranti seperti Galaxy S8. Galaxy Note 9, Galaxy S10, S10 Plus, S10e, sebaliknya, dihantar dengan versi terkini antara muka pengguna Samsung – One UI.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang menyukai pengalaman pengguna baharu ini. Jika anda mempunyai telefon pintar Samsung tetapi anda tidak merasakan antara muka, kami boleh membantu anda menukarnya.

Lumpuhkan apl Samsung (bukan akar)

Jelas sekali, ini tidak akan memadamkan UI Samsung sepenuhnya daripada peranti anda, tetapi ia akan menyingkirkan kemas kini yang menjengkelkan yang sentiasa diminta oleh aplikasi prapasang (bloatware) dan yang terus memakan memori dalaman anda. Kami boleh menyingkirkan pemberitahuan dan apl yang prapasang Samsung.

Anda boleh bermula dengan menyingkirkan pintasan dan widget, tetapi untuk menghentikan apl itu, anda perlu pergi ke Tetapan > Aplikasi > Pengurus aplikasi, cari apl yang menyinggung perasaan dan pilih apl tersebut.

Buang Persediaan Touchwiz 1

Lumpuhkan aplikasi yang menjengkelkan pada telefon pintar Samsung anda. / © NextPit

Sebaik sahaja anda berada dalam maklumat apl:

  • Nyahpilih pilihan Tunjukkan pemberitahuan
  • Padamkan cache
  • Padamkan data
  • Akhir sekali, ketik Lumpuhkan.

Dengan cara ini, apl akan kekal dalam sejenis mod hibernasi, ia tidak akan dikemas kini dan ia hanya akan menggunakan ruang awal yang disertakan. Jika anda ingin menghidupkannya semula, anda hanya perlu pergi ke pengurus aplikasi sekali lagi dan di bawah ‘dilumpuhkan’, anda akan melihat semua apl yang telah anda matikan.

Pasang pelancar lain supaya anda tidak perlu melihat UI Samsung

Ini adalah perubahan paling drastik yang boleh anda lakukan tanpa mengakar telefon anda. Jika ikon atau latar belakang kontras tinggi TouchWiz tidak sesuai dengan keinginan anda, anda sentiasa boleh mengubah suai rupa untuk menjadikan pengalaman Android anda lebih mudah ditanggung.

Dengan pelancar tersuai, anda boleh menukar rupa desktop dan ikon. Ia hanya memerlukan anda pergi ke Gedung Google Play dan memuat turun salah satu daripada banyak pelancar yang tersedia. Yang paling popular ialah Nova, Apex dan Microsoft Launcher. Anda boleh menemui pilihan pelancar terbaik di sini.

  • Pelancar terbaik untuk menyesuaikan rupa Android anda
Buang Persediaan Touchwiz 2

Tetapkan pelancar baharu sebagai lalai pada peranti Samsung anda. / © NextPit

Pergi ke Gedung Google Play dan pasang mana-mana yang paling anda suka. Kali pertama anda membukanya, ia akan bertanya kepada anda pelancar yang ingin anda gunakan. Pilih pelancar yang baru anda pasang dan klik pada ‘selalu.’ Jika atas sebab tertentu anda ingin kembali ke TouchWiz, anda boleh menukar ini dalam Tetapan > Apl Lalai > Skrin Utama, pilih pelancar anda dan klik pada butang utama.

  • Tukar telefon anda menjadi Pocophone F1 dengan pelancar rasmi

Padam TouchWiz/One UI: root dan pasang ROM AOSP

Jika anda ingin mengalih keluar sepenuhnya UI Samsung daripada peranti anda, satu-satunya pilihan anda ialah memancarkan peranti anda dengan ROM baharu yang tidak mempunyai cap jari Samsung padanya. Ini akan membatalkan jaminan anda, kerana kaunter Knox akan ditetapkan kepada sifar. Untuk menyalakan Samsung anda, perkara pertama yang anda perlukan ialah Odin.

Untuk memadam Touchwiz atau UI Samsung yang lain daripada telefon anda, anda memerlukan beberapa perkara: pertama, pasang pemulihan tersuai dan kemudian pasang ROM baharu daripada pemulihan tersuai. Sesetengah ROM datang pra-root secara lalai, tetapi untuk yang lain ia adalah pilihan.

kilat perisian tegar AndroidPIT odin samsung

Mengubah suai perisian pada Samsung Galaxy S7 Edge. / © NextPit

Pemulihan tersuai yang paling biasa untuk Samsung ialah TWRP. Untuk memasangnya, anda memerlukan fail yang tepat untuk model telefon anda. Anda boleh memuat turunnya dari halaman rasminya: peranti yang disokong oleh TWRP. Untuk memasang pemulihan dengan Odin, anda memerlukan fail dengan sambungan .tar.

  • Bagaimana untuk mengakar Android anda: panduan lengkap

Apabila pemulihan tersuai sedia, anda boleh mula mencari ROM tanpa TouchWiz atau mana-mana UI Samsung yang lain. Di dalam forum XDA, anda akan dapati banyak ROM berdasarkan Android stok tulen (AOSP) yang boleh anda cuba. Perkara utama yang perlu diperhatikan ialah kekerapan kemas kini dan ulasan pengguna. Jika anda tidak pasti di mana untuk bermula, Lineage OS mungkin tempat yang baik.

Adakah anda suka TouchWiz/One UI? Jika tidak, apakah pengubahsuaian yang anda lakukan untuk menjadikan UI lebih mudah ditanggung? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!

  • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang Gedung Google Play