Berikut ialah cara untuk menyemak kesihatan bateri iPhone anda

73
Bateri iPhone
© DenPhotos / Shutterstock.com

Adakah anda bimbang tentang kesihatan bateri iPhone anda? Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyemak metrik kesihatan bateri bersepadu dengan cepat dan penunjuk lain yang akan membantu anda memutuskan sama ada bateri anda rosak dan memerlukan penggantian.

Lompat ke

  1. Bagaimana untuk menyemak Kesihatan Bateri iPhone anda
  2. Apakah yang ditunjukkan oleh metrik Kesihatan Bateri?
  3. Bilakah saya perlu menggantikan bateri iPhone saya?
  4. Lebih banyak helah untuk menguasai iPhone anda

Jadi anda mempunyai iPhone anda untuk seketika sekarang, dan anda perlahan-lahan, hari demi hari, menyedari bahawa bateri tidak seperti dahulu. Bagi orang yang mempunyai jadual tetap, ini lebih jelas. Pada hari pertama, anda mungkin kembali dari hari yang panjang dengan baki 40% lagi, dan kini peranti merangkak pada 20%; beberapa bulan kemudian, anda berlari untuk mendapatkan pengecas sebaik sahaja anda melangkah ke tempat anda.

Walaupun terdapat beberapa perkara dalam buku main kami yang boleh anda lakukan untuk membantu bateri anda kekal sihat, masa akhirnya akan melemahkannya. Ini bermakna bahawa tidak dapat tidak anda perlu menggantikan bateri jika anda tidak mahu membeli peranti baharu. Dan melihat betapa hebatnya sokongan Apple untuk peranti yang lebih lama, adalah wajar untuk memberikan nafas segar kepada peranti anda.

Tetapi sebelum kami meneruskan membantu anda memutuskan bila masa untuk menggantikan bateri anda, izinkan kami menyemak beberapa metrik dahulu dan kami akan mentafsirnya kemudian.

Untuk panduan ini, anda hanya memerlukan iPhone dengan iOS 11.3 atau lebih baru.

Bagaimana untuk menyemak Kesihatan Bateri iPhone anda

iosbateri

Anda akan melihat banyak metrik / © NextPit

Ini agak mudah. Anda mungkin telah terjumpa ciri ini. Untuk mencari peratusan kesihatan bateri, pergi ke Tetapan > Bateri > Kesihatan Bateri.

Metrik yang kami cari ialah peratusan Kapasiti Maksimum. Nombor ini memberi anda gambaran umum tentang keadaan bateri anda. Tetapi perlu diingat bahawa nombor ini sangat abstrak dan mungkin tidak mewakili kesihatan sebenar bateri anda.

Nombor ini sangat membantu untuk situasi dengan bateri yang rosak. Metrik kesihatan akan berkurangan dengan cepat dengan bateri yang rosak dalam tempoh setahun, iaitu masa yang sama Apple memberikan jaminan untuk penggantian percuma.

Jika anda membaca artikel ini selepas hanya setahun memiliki peranti anda, maka itu adalah petanda buruk pertama. Jika anda baru sahaja menyemak nombor ini, dan ia berada di bawah 80%, lebih baik anda bergerak dengan pantas untuk meminta bateri digantikan oleh Apple sebelum waranti tamat tempoh.

Satu lagi perkara yang perlu anda perhatikan di sini ialah Keupayaan Prestasi Puncak. Penunjuk ini menunjukkan status sistem pengurusan kuasa. Apple akan, pada masanya, memperlahankan prestasi peranti lama yang memihak kepada hayat bateri yang lebih lama. Jika mesej di bawah mengatakan bahawa segala-galanya dalam bateri anda adalah normal, maka ini bermakna peranti anda berfungsi sebagaimana mestinya, dengan bateri dapat memberikan kuasa yang mencukupi kepada semua sistem. Tetapi jika ia berkata sebaliknya, itu bermakna Apple sedang mengurangkan prestasi iPhone anda untuk mengekalkan baterinya.

Anda boleh melumpuhkan “penghad” ini dengan mengetik pada butang “Lumpuhkan” dalam mesej. Perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat menghidupkan semula ciri tersebut melainkan terdapat satu lagi kegagalan besar bateri untuk menyediakan kuasa yang diperlukan.

Apakah yang ditunjukkan oleh metrik Kesihatan Bateri?

Nah, melainkan anda seorang jurutera Apple, tekaan anda sama baiknya dengan saya. Apple sendiri negeri bahawa nombor itu terikat dengan bilangan kitaran lengkap yang telah dilakukan oleh bateri. Pada 500 kitaran cas penuh (ini ialah berapa kali bateri telah dinyahcas kepada sifar dan dicas semula), bateri sepatutnya dapat menampung kira-kira 80% daripada cas asal.

Tetapi peratusan Kesihatan Bateri mesti diambil dengan sebutir garam. Terdapat beberapa sebab yang menjadikannya penunjuk kesihatan yang “tidak relevan”. Pertama, peratusan yang anda lihat ialah anggaran. Tiada dua bateri litium-ion boleh menjadi sama. Di samping itu, bilangan mAh yang anda lihat tertulis pada helaian spesifikasi adalah anggaran itu sendiri. Jadi biasanya, bilangan sebenar mAh mungkin lebih tinggi atau lebih rendah sedikit pada masa pembelian.

Jadi adalah mungkin untuk peranti anda menunjukkan peratusan kesihatan yang tinggi, manakala pengalaman sebenar sebenar dengan peranti adalah jauh lebih teruk.

Bilakah saya perlu menggantikan bateri iPhone saya?

iosbateri2

Graf ini akan memberitahu anda lebih banyak lagi / © NextPit

Metrik yang lebih sebenar untuk diperiksa ialah carta Tahap Bateri dalam tetapan. Anda boleh menemui carta itu dalam Tetapan > Bateri. Graf ini akan menunjukkan kepada anda peratusan sebenar bateri anda sepanjang hari, dan anda juga boleh menyemak gambar rajah 10 hari dengan mengetik butang 10 Hari Terakhir.

Kemudian anda boleh lihat carta Aktiviti di bawah. Apa yang anda akan perhatikan ialah terdapat hubungan langsung antara pembuangan bateri dan penggunaan. Lebih banyak anda menggunakan peranti anda, lebih banyak tenaga yang akan digunakan dan lebih cepat bateri akan berkurangan. Sekarang, jika anda perasan bahawa peranti anda jatuh dengan sangat cepat dalam carta ini, maka ini adalah penunjuk yang baik bahawa bateri anda perlu diubah.

Faktor lain ialah melihat peratusan bateri sebenar. Ini sepatutnya boleh diramalkan dari hari ke hari. Mempunyai 40% biasanya memerlukan masa yang sama untuk anda dari hari ke hari. Namun jika penunjuk ini sering tersangkut, menunjukkan nombor yang sama lebih lama daripada yang sepatutnya dan kemudian menurun secara mendadak, maka itu adalah tanda bahawa bateri anda mula menyala. Terdapat cara untuk membuat penunjuk ini lebih tepatdan anda boleh mengetahui cara melakukannya dalam artikel yang dipautkan.

  • Berkaitan: Cara membetulkan telefon yang tidak dicas dengan betul

Faktor utama di sini adalah pengalaman peribadi anda sendiri. Bateri yang habis 20% lebih cepat mungkin baik untuk pengguna yang sentiasa mempunyai akses kepada palam tetapi mungkin menjadi isu bagi pengguna yang sentiasa keluar dan keluar. Tiada siapa yang mahu perantinya dimatikan semasa masih berada di luar, dan terutamanya jika peranti itu penting untuk kerja. Jadi, jika anda mula berasa tidak selesa dengan hayat bateri peranti anda, anda harus mempertimbangkan sama ada untuk menaik taraf atau menggantikan bateri.

Lebih banyak helah untuk menguasai iPhone anda

  • Cara menggunakan Google Lens pada iPhone anda: Kagumkan rakan anda dengan ciri AI yang hebat!
  • Apple: Bagaimana untuk menjual semula iPhone lama anda pada harga tertinggi?
  • iOS 15: Bagaimana untuk mematikan Mod Malam automatik pada iPhone

Adakah anda kerap menyemak peratusan Kesihatan Bateri anda? Adakah anda merasakan ia menunjukkan kesihatan bateri sebenar? Beritahu saya dalam komen!