Betulkan yang mustahil: iPhone boleh lipat Apple untuk menggunakan paparan penyembuhan diri

97
NextPit Samsung Galaxy Z Lipat 4 Lipatan Engsel
© NextPit

Di luar Apple, lebih banyak pengeluar mula melabur dalam peranti boleh lipat. Laporan terkini membayangkan bahawa peranti boleh lipat pertama syarikat itu tidak akan siap dalam masa terdekat. Dan mungkin ada sebab yang munasabah bahawa Apple mengambil masa yang lebih lama untuk memperkenalkannya kerana mereka mungkin menunggu paparan penyembuhan diri.

Pemfailan paten baharu telah dikesan oleh Patently Apple yang mendedahkan paparan penyembuhan diri yang mungkin telah dibangunkan oleh Apple selama bertahun-tahun. Walaupun paten itu tidak bermakna ia akan digunakan dalam iPhone Fold yang akan datang, teknologi yang dibincangkan memberikan pandangan yang menarik tentang cara boleh lipat boleh diperbaiki.

iPhone dan iPad boleh lipat masa depan Apple mungkin menampilkan paparan penyembuhan diri

Berdasarkan penerangan dan perwakilan grafik, Apple mungkin menggunakan lapisan penutup yang ditambah dengan lapisan kedua di atas. Yang terakhir yang dimaksudkan ialah lapisan penyembuhan diri di mana penyok dan calar boleh dipulihkan jika haba atau cahaya ambien digunakan. Penyembuhan juga boleh dimulakan oleh faktor lain seperti arus elektrik semasa mengecas peranti boleh lipat.

Selain itu, ia menyebut kawasan fleksibel di mana engsel mekanikal diletakkan bersebelahan. Di kawasan ini, lapisan ketiga diperkenalkan yang terdiri daripada bahan dielektrik telus. Bahan-bahan ini kemudiannya boleh membantu merangsang haba atau elektrik yang diperlukan lapisan penyembuhan diri.

Paparan penyembuhan diri Apple untuk iPhone dan iPad boleh lipat

Paparan boleh lipat sembuh sendiri Apple / © Patently Apple

Apple juga mungkin menggunakan pendekatan yang sama pada peranti bukan lipat. Tetapi kerana struktur yang lemah disertai dengan peranti boleh lipat hari ini, penyembuhan diri akan lebih sesuai dalam faktor bentuk lipatan.

Masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada kita akhirnya akan melihat teknologi terobosan ini pada peranti lipat pertama Apple yang dikhabarkan akan dilancarkan pada 2025. Adakah anda fikir garis masa itu sudah terlambat untuk syarikat Cupertino?

Sumber:
PatentlyApple