Bilakah Apple Akan Keluarkan iOS 17.4?

27

Kemas kini iOS 17.4 yang stabil hampir tiba, membungkus beberapa perubahan ketara. Apple telah menguji OS secara beta selama beberapa minggu, dengan Calon Pelepasan juga dikeluarkan untuk pembangun. Ini menunjukkan keluaran awam OS tidak jauh. Jadi, bilakah Apple akan mengeluarkan iOS 17.4? Dan apakah perubahan besar yang terdapat padanya?

Bilakah Apple Akan Keluarkan iOS 17.4?

Apple memperkenalkan perubahan ketara dalam iOS 17.4 sebagai tindak balas kepada peraturan baharu di bawah Akta Pasaran Digital EU. Ia akan memperkenalkan sokongan kedai aplikasi pihak ketiga dan membuka platform untuk enjin penyemak imbas alternatif. Apple juga akan membuka NFC kepada aplikasi perbankan dan pembayaran pihak ketiga. Jadi, jika anda telah menggunakan Apple Pay untuk membuat pembayaran, anda akan bebas membuat pembayaran tanpa sentuh menggunakan aplikasi lain.

Malangnya, perubahan ini hanya datang kepada EU, bukan AS dan bahagian lain di dunia. Menariknya, iOS 17.4 mengalih keluar sokongan untuk PWA (Progressive Web Apps) di EU. Apple berkata ia telah berbuat demikian untuk mematuhi keperluan DMA sementara ia menghasilkan penyelesaian yang lebih selamat.

Sebaliknya, pengguna iPhone di seluruh dunia akan menikmati emoji baharu, sokongan bahasa yang dipertingkatkan dalam Siri, perlindungan peranti curi yang dipertingkatkan, sokongan kad maya dalam Apple Cash, keselamatan iMessage yang dipertingkatkan, pengesahan apl iOS dan banyak lagi dalam iOS 17.4.

Tarikh Keluaran iOS 17.4

Apple mesti mematuhi DMA Kesatuan Eropah selewat-lewatnya pada 6 Mac 2024, jika gagal, ia akan dikenakan denda yang tinggi. Oleh itu, kami menjangkakan Apple akan mengeluarkan kemas kini iOS 17.4 yang stabil pada atau sebelum tarikh akhir ini. Sejarah menunjukkan bahawa Apple lebih suka hari Selasa untuk mengumumkan produk dan kemas kini baharu, jadi anda boleh menjangkakan pelancaran yang stabil sejurus sehari sebelum tarikh akhir tamat.

Syarikat itu juga telah menyemai binaan RC iOS 17.4, bermakna OS hampir sedia untuk keluaran awam. Jadi, anda boleh menjangkakan iOS 17.4 akan turun pada 5 Mac atau menjelang 6 Mac 2024. Apple biasanya mengeluarkan kemas kini OS baharu pada sekitar 9 pagi PT. Jadi, pada masa itulah kemas kini harus disiarkan secara langsung untuk telefon anda.

Tertanya-tanya mengapa Apple membuat perubahan ketara di tempat pertama? Jawapannya terletak pada Akta Pasaran Digital EU yang baru diterima pakai. Ia bertujuan untuk mewujudkan persaingan yang adil dalam ruang digital, memperkasakan pengguna, dan menghalang gergasi teknologi daripada memonopoli pasaran.

Apple tidak menawarkan saluran alternatif untuk pengedaran aplikasi selain App Store dan mengenakan komisen yang besar untuk pembelian aplikasi. Ini secara langsung melanggar DMA. Oleh itu, iOS 17.4 adalah respons Apple untuk mematuhi perubahan baharu untuk pengguna iPhone di EU.

Perubahan khusus EU ini tidak pasti untuk seluruh dunia, dan tidak mungkin Apple akan memperkenalkannya secara rela di negara lain. Bagi EU, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana Apple berusaha untuk memberikan pengalaman terbaik sambil menghadapi cabaran privasi dan keselamatan baharu.

iOS 17.4 serasi dengan semua iPhone sedia ada yang menjalankan iOS 17. Jadi, semua iPhone, daripada iPhone Xs hingga iPhone 15 Pro, akan mendapat kemas kini. Di samping iOS 17.4, Apple harus mengeluarkan watchOS 10.4, iPadOS 17.4 dan macOS 14.4 untuk semua peranti yang serasi pada hari yang sama. Pastikan anda mengosongkan ruang storan pada iPhone anda supaya anda boleh memasang kemas kini tanpa sebarang masalah.