Bolehkah Anda Masih Mendapatkan V28 pada Oculus Quest 2?

73

Mengemas kini Oculus Quest 2 anda adalah penting untuk pengalaman VR dan permainan yang lancar. Jika anda tertanya-tanya cara mengemas kini Oculus Quest 2 anda kepada v28, maaf untuk menyatakan bahawa anda kurang bernasib baik. Versi ini keluar pada tahun 2021 dan ia tidak boleh ditarik balik.

Bolehkah Anda Masih Mendapatkan V28 pada Oculus Quest 2?

Walau bagaimanapun, kemas kini telah menjadi lebih baik daripada v28. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara untuk mendapatkan kemas kini sepenuhnya pada Oculus Quest 2 anda dan membetulkan sebarang isu kemas kini yang mungkin anda hadapi.

Mengemas kini Oculus Quest 2

Seperti yang dinyatakan, v28 ialah versi Oculus Quest 2 yang lebih lama. Tetapi ada cara untuk mengemas kini Oculus Quest 2 anda untuk kemas kini terkini.

Untuk menyemak kemas kini secara manual pada Oculus Quest 2 anda, ikut langkah berikut:

 1. Tekan butang Oculus pada pengawal sebelah kanan semasa memakai set kepala Quest 2 anda. Ini akan memaparkan menu universal. Pastikan Quest anda dicas dan disambungkan ke Wi-Fi anda
 2. Anda harus mencari jam di bahagian bawah kiri menu universal. Klik ini untuk memberi anda akses kepada menu tetapan pantas.
 3. Pilih ikon “tetapan”. Ini ialah ikon roda gigi di bahagian atas sebelah kanan.
 4. Selepas itu pilih “sistem.”
 5. Daripada menu sebelah kiri, pilih “Kemas Kini Perisian.”
 6. Anda kemudian boleh memilih dan memuat turun kemas kini yang muncul pada skrin anda. Kemas kini, bagaimanapun, akan menjadi yang terkini. Pilih butang kemas kini muat turun untuk memulakan proses.
 7. Setelah kemas kini mula dimuat turun, tetapkan set kepala dan pengawal anda di atas permukaan rata.

Tetapi anda mungkin mahu mengelak daripada mengemas kini dan memasang perisian anda secara manual. Anda mahukan kemas kini dengan mudah dan automatik. Terdapat cara untuk melakukannya juga!

Cara Mengemas kini Oculus Quest 2 Anda Secara Automatik

Sesetengah pengguna nampaknya mempunyai kemas kini serta-merta manakala yang lain dibiarkan tanpa mereka. Ini kerana Oculus Quest 2 mempunyai pilihan untuk mengemas kini secara automatik apabila Meta melancarkan perisian baharu. Berikut ialah langkah untuk mengemas kini Quest 2 anda secara automatik:

 1. Buka apl Meta Quest pada telefon anda.
 2. Ketik “Menu.”
 3. Klik “Peranti.”
 4. Pilih set kepala yang anda mahu kemas kini.
 5. Navigasi dan ketik “Tetapan Terperinci.” Pilihan.
 6. Pilih togol “Kemas Kini Perisian Secara Automatik”.

Jika togol sudah dihidupkan, ini bermakna Quest 2 akan dikemas kini secara automatik. Walau bagaimanapun, walaupun selepas ini, anda mungkin menghadapi masalah dengan Quest 2 anda. Mari kita semak beberapa penyelesaian yang mungkin.

Cara Membetulkan Isu Kemas Kini pada Pencarian Saya 2

Terdapat beberapa sebab mengapa Pencarian 2 anda mungkin menghadapi masalah mengemas kini. Dalam kebanyakan kes, tiada sebab untuk penggera. Berikut adalah beberapa penyelesaian yang mungkin untuk masalah ini:

 • Pastikan Oculus Quest 2 anda disambungkan ke Wi-fi. Sambungan internet anda harus kuat dan stabil untuk memudahkan sebarang kemas kini.
 • Memulakan semula Quest 2 anda selalunya boleh menyelesaikan isu kemas kini. Untuk memulakan semula peranti anda, tahan butang kuasa selama 10 saat sehingga peranti dimatikan, kemudian tekan butang kuasa untuk menghidupkannya semula.
 • Kosongkan cache dengan pergi ke menu tetapan dan memilih tab “Peranti”. Kemudian klik pada “Storan.” Dari sana, anda boleh mencapai pilihan “Kosongkan Cache”.
 • Cuba cari kemas kini sistem pada Oculus Quest 2 anda. Anda boleh menemui pilihan “Kemas Kini Sistem” pada menu tetapan, dalam tab “Peranti”.
 • Masukkan mod selamat dengan menekan butang kuasa dan kelantangan turun selama kira-kira 10 saat. Dari sana, ikut arahan skrin untuk mengemas kini perisian.
 • Langkah terakhir ini adalah pilihan terakhir. Anda boleh menetapkan semula kilang Oculus Quest 2 anda. Ini akan memadamkan semua data dan tetapan pada peranti, jadi pastikan anda menyandarkan sebarang data penting sebelum meneruskan tetapan semula. Anda boleh menemui pilihan “Tetapan Semula Kilang” dalam tab “Peranti” dalam “Tetapan.”

Jika anda masih menghadapi masalah pada ketika ini, kami mengesyorkan agar anda menghubungi Pasukan Sokongan Oculus untuk bantuan. Bersama-sama, anda akan dapat menyelesaikan masalah ini dan semoga mencari penyelesaian yang ideal.

Soalan Lazim

Apakah ciri v28 untuk Oculus Quest 2?

Oculus v28 yang datang pada tahun 2021 mempunyai sedikit peningkatan daripada versi lama. Banyak ciri masih ada. Sebagai contoh, ia menampilkan pilihan Air Link untuk bermain permainan VR PC secara wayarles. Terdapat juga banyak peningkatan umum dalam prestasi, penyesuaian, penjejakan tangan dan perkongsian apl.

Apakah versi terkini Oculus Quest 2?

Versi terkini Oculus Quest 2 ialah kemas kini v49. Ia dikeluarkan pada penghujung Januari 2023. Beberapa ciri termasuk pusat keluarga yang dikemas kini, “mod Jangan Ganggu” baharu yang menyenyapkan pemberitahuan yang tidak penting dan kemas kini persekitaran tertentu.

Bolehkah saya kembali ke versi lama Oculus Quest2 yang lain?

Malangnya, tiada cara untuk kembali ke versi lama Oculus Quest 2, sekurang-kurangnya apa-apa cara yang disokong oleh Meta.

Kemas kini untuk Pengalaman VR Ideal

Walaupun anda mungkin tidak dapat kembali ke v28, versi terbaru Oculus Quest 2 masih mempunyai banyak ciri asas v28. Sebagai contoh, permainan masih mempunyai pautan udara, salah satu perubahan terbesar dalam versi lama. Ini cara yang bagus untuk bermain permainan PC VR secara wayarles.

Apakah pendapat anda tentang kemas kini terkini Oculus Quest 2? Bagaimanakah ia dibandingkan dengan beberapa versi lama seperti v28? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.