Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melihat Profil Twitter Anda? Tidak!

86

Jika anda mempunyai akaun Twitter, maka pada satu ketika, anda mungkin tertanya-tanya siapa yang terlibat dengan profil anda. Walaupun terdapat perkara tertentu yang anda boleh ketahui dengan mudah, seperti akaun yang suka dan menyiarkan semula tweet anda, adalah mustahil untuk melihat siapa yang melihat tweet anda dan profil anda. Malah, satu-satunya cara anda boleh mengetahui maklumat mengenai penglibatan profil adalah melalui Analitis Twitter.

Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melihat Profil Twitter Anda? Tidak!

Dalam panduan ini, kami akan meneliti jenis maklumat yang anda boleh dan tidak boleh akses mengenai profil Twitter anda. Kami juga akan membincangkan beberapa soalan lazim yang berkaitan dengan dasar privasi Twitter.

Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melawat Profil Twitter Anda?

Untuk menjawab soalan ini segera – tidak. Tidak mungkin untuk mengetahui siapa yang melawat profil anda di Twitter. Tidak seperti LinkedIn, yang membolehkan anda melihat siapa yang mengklik pada profil anda, Twitter tidak menawarkan ciri ini. Satu-satunya cara anda boleh mengetahui sama ada seseorang telah melihat tweet anda adalah melalui interaksi langsung.

Walaupun anda tidak dapat melihat siapa yang melawat profil anda di Twitter, terdapat banyak jenis interaksi lain yang boleh anda lihat. Contohnya, anda boleh melihat siapa yang suka, mengulas dan tweet semula. Anda juga boleh melihat akaun yang mengikuti anda atau menyebut anda dalam siaran lain. Ini tidak menghairankan, memandangkan hakikat bahawa jenis maklumat ini adalah umum di semua platform media sosial.

Keterlihatan profil anda bergantung terutamanya pada tetapan untuk profil Twitter anda. Jika profil anda ditetapkan kepada “Awam,” maka bukan sahaja setiap pengguna Twitter boleh melihat kandungannya, tetapi hampir semua orang yang mengetahui nama pengguna Twitter anda boleh menemuinya. Selain daripada melihat kandungan anda, mereka juga bebas untuk berinteraksi dengan anda.

Sebaliknya, jika anda menetapkan profil anda kepada “Persendirian”, hanya pengikut anda mempunyai akses kepada profil dan tweet anda. Jika anda ingin menjadikan akaun Twitter anda peribadi, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Twitter dan log masuk ke akaun anda.
 2. Pergi ke tab “Lagi” pada bar sisi kiri.
 3. Pilih “Tetapan dan privasi.”
 4. Navigasi ke “Privasi dan keselamatan.”
 5. Di bawah “Aktiviti Twitter anda”, pilih “Khalayak dan penandaan”.
 6. Tandai kotak “Lindungi Tweet anda” di sebelah kanan.
 7. Pilih “Lindungi.”

Pada ketika ini, Twitter mungkin meminta anda untuk log masuk ke akaun anda sekali lagi.

Kini, hanya pengikut anda akan dapat berinteraksi dengan tweet anda. Ingat bahawa beberapa maklumat pada profil Twitter anda akan sentiasa terbuka. Contohnya, jika anda telah membekalkan maklumat tersebut, setiap orang di Twitter boleh melihat biografi, gambar profil, tapak web dan lokasi anda.

Bolehkah saya Menggunakan Sambungan Penyemak Imbas untuk Melihat Siapa yang Melawat Profil Twitter Saya?

Banyak sambungan penyemak imbas mendakwa menawarkan jenis fungsi ini, bukan sahaja untuk Twitter tetapi untuk hampir setiap platform media sosial di luar sana. Walau bagaimanapun, kebanyakan sambungan web ini datang dengan kebimbangan, dan anda harus berhati-hati dengannya.

Walaupun jenis sambungan penyemak imbas ini bebas untuk digunakan, dan mungkin kelihatan tulen, pelanjutan itu mungkin terutamanya selepas data peribadi anda. Anda secara tidak sedar akan memberikan sambungan web itu akses kepada maklumat peribadi anda.

Sementara itu, bukannya memberitahu anda apabila mana-mana akaun melihat profil Twitter anda, mereka hanya akan memberitahu anda jika akaun dengan sambungan web yang sama mengklik pada profil anda. Lebih teruk lagi, sambungan web palsu ini juga akan menjejaki semua tapak web lain yang anda lawati dan memberitahu orang lain (yang mempunyai sambungan yang sama) setiap kali anda melihat profil mereka. Keputusan untuk memasang sambungan ini bergantung pada anda, tetapi kami tidak mengesyorkan melakukannya.

Bolehkah saya Menggunakan Apl untuk Melihat Siapa yang Melawat Profil Twitter Saya?

Sama seperti sambungan penyemak imbas, tiada apl yang boleh anda gunakan untuk melihat nama pengguna sebenar akaun yang melawati profil Twitter anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan aplikasi tertentu sebagai alternatif kepada Analitis Twitter. Dua apl terbaik untuk digunakan untuk mengukur dan menganalisis penglibatan anda ialah HootSuite dan Crowdfire.

Walaupun kedua-dua apl tidak boleh memberi anda maklumat khusus tentang orang yang melihat profil anda, mereka akan menawarkan anda cerapan yang tepat tentang penglibatan profil anda. Selain itu, kedua-dua apl ini akan memberitahu anda siaran yang paling mendapat perhatian, bilangan paparan profil anda setiap hari, serta bilangan akaun yang melihat tweet anda.

Kedua-dua apl menawarkan versi percuma, tetapi hanya Crowdfire yang menawarkan akaun percuma tanpa had. Sebaliknya, HootSuite hanya memberikan anda percubaan percuma selama 30 hari. Jika anda tidak mahu membayar untuk aplikasi, terdapat alternatif yang lebih selamat, dan itu ialah Analitis Twitter.

Adakah Analitis Twitter Akan Menunjukkan Kepada Saya Siapa yang Melawat Profil Saya?

Analitis Twitter pada asasnya ialah alat perniagaan yang membantu mengukur penglibatan profil dan jenis demografi yang lain. Ia boleh berguna terutamanya jika anda seorang pencipta kandungan, pengaruh atau pemilik perniagaan dalam talian.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda tidak boleh melihat akaun mana yang melawat profil anda di Twitter, malah dengan Analitis Twitter. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab lain yang berguna untuk menggunakan Analitis Twitter. Contohnya, semasa anda tidak dapat melihat siapa yang melihat profil anda, anda boleh melihat bilangan akaun yang datang ke profil anda.

Untuk melihat bilangan akaun yang melawat profil anda pada apl mudah alih Twitter, ini yang anda perlu lakukan:

 1. Buka Twitter pada telefon anda.
 2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.
 3. Pergi ke “Lagi” pada profil anda.
 4. Ketik pada “Analitik.”
 5. Pilih “Hidupkan Analitis. “
 6. Pergi ke “Lawatan profil.”

Untuk mendayakan Analitis Twitter pada pelayar desktop, hanya pergi ke Analitis Twitter halaman semasa anda log masuk ke akaun anda. Anda akan dapat melihat semua maklumat penting mengenai penglibatan profil anda di sana.

Beberapa metrik lain yang dijejaki oleh Analitis Twitter termasuk: bilangan tweet yang anda siarkan, bilangan paparan atau tera yang anda peroleh, bilangan kali akaun lain menyebut milik anda dan bilangan pengikut anda.

Semua metrik ini diukur pada setiap bulan. Analitis Twitter juga akan memberitahu anda tweet mana yang paling mendapat perhatian dan siapa pengikut teratas anda pada bulan itu. Jika anda menggunakan media sosial dan platform blog ini untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan, Analitis Twitter akan membantu anda dengan memberitahu anda prestasi kempen Twitter anda.

Selepas anda menganalisis bilangan keseluruhan tera dan kadar penglibatan, anda akan mengetahui bidang mana yang berjaya dan yang perlu anda usahakan. Bukan itu sahaja, tetapi anda akan dapat mengetahui lebih lanjut tentang pengikut anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melihat Tweet Anda di Twitter?

Tidak ada cara untuk mengetahui dengan tepat akaun mana yang telah melihat tweet anda. Sebaliknya, anda boleh mengetahui bilangan akaun yang melihat dan berinteraksi dengan tweet anda.

Jika anda tertanya-tanya sejauh mana keterlihatan tweet anda di tempat pertama, ia bergantung pada sama ada profil Twitter anda adalah awam atau peribadi. Jika anda mempunyai akaun peribadi, anda tidak perlu risau. Hanya pengikut anda boleh melihat dan berinteraksi dengan tweet anda. Bukan itu sahaja, tetapi ia juga tidak akan muncul dalam hasil carian.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai profil Twitter awam, sesiapa sahaja mempunyai pilihan untuk berinteraksi dengan tweet anda. Jika akaun yang tidak mengikuti anda mencari kata kunci tertentu, tweet anda yang mengandungi kata kunci itu boleh muncul dalam hasil carian. Atau, sebagai contoh, jika profil anda terbuka pada satu ketika, tetapi kemudian anda menjadikannya peribadi, sesetengah tweet mungkin masih muncul dalam hasil carian.

Jika anda berminat dengan cara menjadikan profil Twitter anda peribadi, kembali ke bahagian bertajuk “Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Mengunjungi Profil Twitter Anda?”

Bolehkah Seseorang Mengetahui jika Anda Mengintai Mereka di Twitter?

Jika anda menggunakan akaun Twitter anda untuk melihat profil orang lain, dan anda bimbang mereka mungkin menganggap anda “mengintai” mereka, anda tidak perlu risau. Dasar privasi Twitter tidak memberi sesiapa akses kepada jenis maklumat ini. Walaupun terdapat banyak apl yang mendakwa bahawa mereka boleh memberitahu anda dengan tepat siapa yang mengintai profil anda, ia biasanya penipuan.

Selain itu, jika anda berfikir untuk memuat turun aplikasi sedemikian, jangan buang masa atau wang anda untuknya. Anda hanya akan memberi mereka data dan maklumat profil anda dengan rela hati.

Urus Keterlihatan Anda di Twitter

Tidak kira platform media sosial yang anda miliki, adalah perkara biasa untuk ingin tahu tentang siapa yang melawat profil anda, dan Twitter tidak terkecuali. Walaupun banyak sambungan penyemak imbas dan apl mendakwa bahawa mereka boleh memberi anda maklumat sedemikian, ini tidak mungkin. Jadi, yakinlah, anda boleh melihat mana-mana profil di Twitter, dan tiada siapa yang akan tahu.

Pernahkah anda terfikir jika seseorang dapat melihat bahawa anda melihat profil mereka di Twitter? Pernahkah anda memasang apl untuk melihat siapa yang melihat aplikasi anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.