Bolehkah Anda Tahu jika Seseorang Mematikan Resit Bacaan Mereka?

106

Resit baca memberitahu pengirim bahawa mesej mereka telah dihantar dan dibaca. Pemberitahuan ini akan muncul dalam aplikasi pemesejan dalam beberapa bentuk atau yang lain.

Bolehkah Anda Tahu jika Seseorang Mematikan Resit Bacaan Mereka?

Pengguna yang lebih suka memantau mesej mereka akan mendapat manfaat daripada resit dibaca; namun, yang lain memilih untuk mematikan resit baca mereka untuk mengekalkan kerahasiaan semasa menghantar mesej.

Jadi, bagaimana anda boleh mengetahui jika seseorang mematikan resit baca mereka?

Jawapan kepada soalan ini berbeza-beza bergantung pada jenis perkhidmatan pemesejan yang digunakan. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan resit baca dalam pelbagai apl pemesejan paling popular yang tersedia.

Cara Mengetahui jika Seseorang Mematikan Resit Bacaan Mereka

Kebanyakan platform pemesejan utama mempunyai ciri resit baca, tetapi tidak semuanya memudahkan untuk mematikan ciri ini atau untuk mengetahui sama ada seseorang telah mematikannya di pihak mereka.

Berikut ialah cara menggunakan resit baca dalam beberapa apl pemesejan yang paling biasa digunakan.

iMessage

iMessage mendayakan resit baca secara lalai tetapi membenarkan pengguna menyesuaikan resit baca mereka. Jika anda menghantar teks melalui iMessage ke iPhone lain, anda akan melihat gelembung biru dalam tetingkap sembang. Di bawah anda akan melihat status yang ditandakan sebagai sama ada ‘Hantar,’ ‘Hantar’, ‘Baca.’

Tetapan iMessage membenarkan pengguna menghidupkan resit baca untuk kenalan tertentu sambil memastikan ia dimatikan untuk orang lain. Dengan mengandaikan anda hanya melihat perkataan ‘Diserahkan’ dalam warna kelabu di bawah mesej yang anda hantar, penerima telah mematikan resit baca mereka.

Jika gelembung berwarna hijau, ini bermakna penerima tidak menggunakan iPhone yang bermaksud resit baca tidak akan berfungsi.

iMessages

(Ingin tahu cara menghidupkan atau mematikan resit bacaan anda pada iPhone? Lihat artikel tutorial kami tentang baca tetapan resit untuk iPhone.)

Messages (Android)

Salah satu ciri baharu telefon Android ialah Perkhidmatan Komunikasi Kaya (RCS). Fungsi ini membolehkan pengguna Android melihat resit baca yang serupa dengan iPhone Apple.

Sebaik sahaja anda mempunyai Sembang (nama pemasaran Google sendiri untuk RCS), anda akhirnya akan dapat melihat penunjuk menaip dan membaca resit dengan mereka yang turut mendayakan RCS pada telefon mereka.

Resit yang dibaca boleh dilumpuhkan dalam tetapan Sembang dalam Mesej. Jika seseorang telah membaca resit dilumpuhkan, semakan tidak akan muncul dalam apl.

Isyarat

Isyarat menunjukkan status mesej secara lalai, walaupun anda boleh mematikannya jika anda mahu.

Tanda semak tunggal menunjukkan mesej telah diterima oleh pelayan Isyarat. Dua tanda semak bermakna ia telah dihantar kepada penerima. Apabila kedua-dua tanda semak itu bertukar menjadi biru, ini bermakna penerima telah membaca mesej anda.

Jika tanda semak tidak bertukar menjadi biru, mereka mungkin telah mematikan resit baca.

WhatsApp

WhatsApp juga menggunakan sistem tanda semak untuk menunjukkan status mesej. Seperti Signal, anda juga boleh mematikan resit baca jika anda mahu.

Satu tanda semak kelabu bermakna mesej anda telah dihantar. Dua tanda semak kelabu bermakna ia telah dihantar. Dua tanda semak biru bermakna mesej telah dibaca. Anda boleh menekan dan menahan mesej untuk melihat jam berapa ia dibaca jika anda benar-benar perlu.

Jika dua tanda semak kekal kelabu, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Facebook Messenger

Resit baca messenger Facebook berfungsi sama seperti aplikasi pemesejan lain yang disebut. Facebook Messenger menggunakan bulatan.

Bulatan biru bermakna mesej anda sedang dihantar. Bulatan biru dengan tanda semak bermakna ia telah berjaya dihantar. Bulatan biru yang diisi dengan tanda semak bermakna ia telah dihantar. Gambar profil di bawah mesej bermakna ia telah dibaca.

Jika gambar profil itu tidak muncul, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Facebook tidak menawarkan pilihan kepada pengguna untuk mematikan Resit Baca dari dalam aplikasi, tetapi terdapat penyelesaian jika anda ingin mengekalkan aktiviti membaca mesej anda tanpa nama. Baca artikel kami di mematikan resit baca dalam Messenger.

Telegram

Telegram juga menyediakan resit baca secara lalai dan membolehkan anda mematikannya jika anda mahu. Tanda semak hijau tunggal bermakna mesej telah diterima, manakala dua tanda semak hijau bermakna mesej anda telah dibaca.

Jika anda tidak melihat tanda semak hijau kedua itu, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Instagram

DM Instagram mempunyai sistem resit baca yang sangat mudah. Jika mesej anda telah dibuka; perkataan ‘Seen’ akan muncul di bawah mesej. Jika anda sedang berbual dengan berbilang orang, ikon mata bersama-sama dengan nama Instagram orang yang telah melihat mesej anda muncul.

Jika anda tidak melihat teks ‘Dilihat’ atau ikon mata, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Snapchat

Pada Snapchat, apabila mesej anda sampai ke peti masuk wartawan anda, perkataan ‘Diserahkan’ akan muncul pada apl. Sebaik sahaja mereka benar-benar membuka mesej, ia akan berbunyi ‘Dibuka.’

Snapchat tidak membenarkan anda melumpuhkan keupayaan untuk melihat sama ada Snap atau mesej dibuka, jadi jika anda tidak mahu menggunakan platform dengan resit baca, jangan gunakan Snapchat.

Sebaliknya, jika anda ingin berkomunikasi dengan seseorang yang tidak suka resit baca tetapi mempunyai Snapchat, anda pasti tahu apabila mereka membuka mesej anda dalam Snapchat.

LinkedIn

LinkedIn menawarkan pengguna pilihan untuk mematikan resit baca. Setelah mesej dibaca, foto profil penerima akan muncul di bawah mesej. Jika gambar profil ini tidak dipaparkan tetapi orang itu telah membalas, kemungkinan besar resit baca mereka telah dimatikan.

Lihat artikel tutorial kami tentang bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang membaca mesej anda di LinkedIn.

Fikiran Akhir

Resit baca berguna untuk mereka yang ingin memastikan mereka dimaklumkan apabila mesej mereka telah dibaca. Mereka mengesahkan penghantaran dan menenangkan fikiran anda. Mereka meminta anda bertanggungjawab untuk membalas dan mengekalkan dialog dengan orang lain. Penggunaan pemberitahuan ini mungkin menggalakkan kita untuk mengekalkan hubungan dengan orang lain dan menghalang kita daripada bertapa dan tidak berinteraksi dengan orang lain.

Walau bagaimanapun, ramai pengguna memilih untuk mematikan resit yang dibaca untuk mengekalkan beberapa privasi dan mempunyai akauntabiliti yang kurang apabila ia datang untuk bertindak balas tepat pada masanya. Jika anda ingin menyemak sama ada salah seorang rakan anda telah mematikan resit baca atau tidak, cara paling mudah untuk berbuat demikian ialah dengan hanya menghantar mesej, tunggu balasan dan lihat sama ada anda mendapat pemberitahuan ‘Dilihat’ atau tidak.