Bolehkah Anda Tahu jika Seseorang Merakam Skrin Perbualan Pengutus Mesej Facebook Anda

50

Pemberitahuan tangkapan skrin adalah penting untuk rasa privasi anda. Dengan begitu banyak apl dan tapak media sosial yang melaksanakan perisian untuk memastikan anda mengetahui seseorang yang menangkap kandungan, adalah wajar untuk tertanya-tanya sama ada perkhidmatan Pengutus Facebook juga melakukannya.

Bolehkah Anda Tahu jika Seseorang Merakam Skrin Perbualan Pengutus Mesej Facebook Anda

Selama bertahun-tahun, kami telah menguji pelbagai cara untuk mendapatkan pemberitahuan tangkapan skrin pada Messenger. Daripada apl pihak ketiga kepada penyelesaian, kami akhirnya menemui cara untuk mendapatkan pemberitahuan tangkapan skrin pada Facebook Messenger. Sudah tentu, walaupun dengan pemberitahuan tangkapan skrin, anda tidak boleh berbuat apa-apa setelah mesej ditangkap. Jadi, kami juga akan merangkumi beberapa cara untuk melindungi diri anda daripada pelanggaran privasi.

Cara Mendayakan Pemberitahuan Tangkapan Skrin pada Facebook Messenger

Pembangun Meta akhirnya telah menjawab panggilan untuk pemberitahuan tangkapan skrin pada aplikasi Mesej yang popular. Walau bagaimanapun, ia hanya berfungsi jika anda meletakkan mesej anda dalam Mod Lenyap. Mod lenyap tidak disokong lagi, tetapi anda boleh menggunakan ciri mesej yang hilang.

Sebaik sahaja anda melancarkan sembang/mesej penyulitan hujung ke hujung, anda boleh menetapkan pemasa untuk memadamkannya sebaik sahaja semua pihak melihat mesej tersebut. Kelemahan dengan ciri ini ialah sesiapa sahaja dalam kumpulan boleh menetapkan semula pemasa atau menukarnya kepada sembang biasa. Walau bagaimanapun, anda akan dimaklumkan apabila seseorang mengambil tangkapan skrin atau merakam skrin selagi ia kekal dalam mod hilang.

Dengan maklumat di atas, jika anda masih mahu mendayakan pemberitahuan tangkapan skrin dalam Messenger, lakukan langkah berikut:

  1. Buka “apl Messenger” dan ketik pada “ikon pensel” di bahagian atas sebelah kanan skrin anda. Anda TIDAK BOLEH mengklik nama dalam senarai mesej semasa.
  2. Taip nama atau nama kumpulan dalam baris “Kepada:” di bahagian atas atau pilih “Buat sembang kumpulan baharu.”
  3. Togol “ikon padlock” pada Android atau pilihan “Teks rahsia” pada iOS di bahagian atas sebelah kanan skrin untuk mengaktifkan mod perbualan peribadi/mod sembang hilang.
  4. Ketik pada “ikon pemasa” di sebelah “kotak sembang” dan pilih berapa lama anda mahu mesej itu kekal tersedia selepas dilihat.
  5. Taip mesej kumpulan anda dan tekan “Ikon Hantar.”
  6. Apabila seseorang dalam skrin kumpulan merekodkan dan mengambil tangkapan skrin, semua orang akan dimaklumkan.

Setelah anda mengetahui cara mendapatkan pemberitahuan tangkapan skrin, mari semak beberapa petua keselamatan penting untuk mengelakkan kebocoran perbualan peribadi.

Mesej yang disulitkan hujung ke hujung, hilang bermakna hanya anda dan penerima dalam sembang kumpulan boleh membaca teks tersebut. Pihak ketiga tidak boleh memintas atau melihat perbualan anda. Sudah tentu, pengguna lain masih boleh mengalih keluar ciri yang hilang atau melaraskan pemasa, jadi gunakannya dengan berhati-hati.

Menghalang Tangkapan Skrin

Anda harus mendekati media sosial tanpa meletakkan apa-apa pada mana-mana rangkaian yang anda tidak mahu dunia melihat. Sebaik sahaja ia di luar sana, ia di luar sana, dan orang ramai boleh melakukan apa sahaja yang mereka suka dengannya.

Ini bermakna anda mesti mengambil berat tentang apa yang anda katakan, cara anda menyebutnya, jenis imej yang anda kongsi, video yang anda hantar dan rakaman audio yang mungkin anda muat naik dalam talian. FIKIR sebelum anda menyiarkan apa-apa!

Berkomunikasi dengan orang yang dipercayai melalui Messenger tidak bermakna anda sentiasa boleh mempercayai mereka dengan kandungan peribadi. Tiada jaminan bahawa tangkapan skrin sembang anda akan kekal selamat. Sentiasa menganggap yang paling teruk dan melindungi diri anda sebaik mungkin. Dengan rangkaian sosial yang besar dan seterbukanya, sentiasa ada risiko. Privasi anda sentiasa dipertaruhkan.

Facebook Messenger memberitahu anda apabila seseorang mengambil tangkapan skrin, tetapi itu hanyalah pemberitahuan. Sebaik sahaja maklumat itu ada, ia terdedah kepada intip atau ingin tahu. Jadi, sentiasa ambil perhatian tentang perkara yang anda masukkan dalam sembang kumpulan anda. Dengan dunia digital yang terbuka luas dan boleh ditangkap, anda tidak mahu menjadi terkenal dengan cara yang salah atau mempunyai sebarang butiran peribadi terjejas.

Soalan Lazim Sembang Menghilang Meta Messenger

Adakah terdapat apa-apa yang boleh saya lakukan untuk menghalang seseorang daripada menangkap skrin mesej saya?

Satu-satunya barisan pertahanan yang anda miliki terhadap tangkapan skrin Messenger adalah untuk mengelak daripada menghantar kandungan di tempat pertama. Malangnya, walaupun platform yang paling mementingkan privasi, seperti Snapchat, tidak melaksanakan pilihan untuk menyekat tangkapan skrin.

Jika saya menyekat seseorang di Facebook, adakah mereka masih boleh melihat mesej saya?

Ya, sebarang mesej (termasuk imej) yang anda hantar pada masa lalu masih akan muncul dalam sembang mereka. Nasib baik, nama dan gambar profil anda tidak akan dilampirkan.

Bolehkah saya memadamkan mesej selepas saya menghantarnya?

Ya, anda boleh membuat asal mesej Meta/Facebook dalam tempoh yang singkat dan tidak ditentukan. Jika anda ingin memadamkan mesej Facebook selepas menghantarnya, tekan lama dan ketik “Alih Keluar untuk Semua Orang”.