Bolehkah Facebook Live Disiarkan Secara Persendirian?

33

Facebook Live ialah alat cemerlang yang membolehkan anda menstrim video anda secara langsung dengan sedikit usaha. Semua orang menggunakannya, daripada pengguna individu kepada halaman syarikat besar. Orang ramai menggunakannya untuk keseronokan, pemasaran dan meningkatkan kesedaran.

Bolehkah Facebook Live Disiarkan Secara Persendirian?

Tetapi bolehkah anda menyiarkan Facebook Live secara peribadi kepada sekumpulan orang yang terhad? Sesetengah acara mungkin bukan untuk dilihat oleh seluruh komuniti Facebook, tetapi anda masih mungkin mahu menstrimnya kepada kumpulan orang yang dipilih.

Bolehkah Anda Melakukan Facebook Live secara Persendirian?

Jawapan ringkas di sini ialah ya. Anda bukan sahaja boleh memilih untuk menyiarkan sesi Facebook secara langsung anda kepada rakan Facebook anda sahaja, malah anda juga boleh mengecualikan beberapa rakan ini daripada siaran anda. Anda juga boleh membuat siaran langsung di Facebook dengan kumpulan tempat anda menjadi ahli atau pentadbir.

Jadi ya, penyiaran Facebook Live kepada kumpulan orang terpilih adalah pilihan, dan satu yang bermanfaat, pada itu. Daripada menyiarkan sesuatu yang berkaitan dengan hobi kepada semua rakan anda, anda boleh melakukannya dalam kumpulan hobi. Dengan cara ini, anda akan mendapat lebih daya tarikan dan lebih banyak penglibatan. Jika anda tidak mengambil berat tentang nombor, anda boleh menumpukan pada aspek yang menyeronokkan dalam pengalaman ini.

facebook live disiarkan secara peribadi

Cara Melakukan Facebook Live Secara Persendirian

Terdapat dua cara utama untuk melakukan Facebook Live: Menggunakan peranti atau penyemak imbas Android/iOS anda. Yang pertama adalah lebih serba boleh dan digunakan secara meluas, manakala yang kedua adalah lebih teratur. Kedua-duanya bekerja dengan cara yang sama. Berikut ialah cara memulakan siaran langsung anda di Facebook kepada kumpulan orang terpilih.

Jadikan Facebook Live Session Private menggunakan Apl Android/iOS/iPhone

Pada dasarnya, Facebook menganggap Sesi Langsung sebagai siaran. Jadi, pilihan Langsung harus berada di bawah “Apa yang ada dalam fikiran anda?” pada halaman “Laman Utama” dalam apl Facebook. Jika anda tidak dapat melihatnya, ketik “Apa yang ada dalam fikiran anda?” Itu sepatutnya menunjukkan kepada anda senarai semua jenis siaran yang boleh anda gunakan di Facebook. “Video langsung” sepatutnya menjadi salah satu daripadanya. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengetiknya. Berikut ialah cara untuk menetapkan Facebook Live kepada peribadi menggunakan peranti Android atau iPhone.

siaran langsung facebook secara peribadi
  1. Buka apl “Facebook” ke halaman utama.
  2. Ketik “Apa yang ada dalam fikiran anda?”
  3. Pilih “Video langsung.” Anda BELUM merakam secara langsung lagi, tetapi kamera hadapan telefon anda harus dihidupkan.
  4. Ketik bahagian “Kepada: Rakan” di bawah nama anda di bahagian atas untuk menukar tetapan privasi anda.
  5. Pilih “Awam”, “Rakan”, “Rakan kecuali,” “Rakan khusus,” “Saya sahaja” atau “Rakan rapat” menggunakan pilihan “Lihat lagi” dan “Lihat semua”. Anda juga boleh memilih daripada senarai “Kumpulan” anda di bahagian bawah.
  6. Pilih “Go Live” apabila bersedia.

pelayar

Penyiaran menggunakan penyemak imbas anda adalah serupa. Pergi ke penyemak imbas pilihan anda dan pergi ke Facebook.com. Setelah log masuk, anda akan melihat “Apa yang ada dalam fikiran anda, [your name]?” di bahagian atas halaman.

Anda juga akan melihat beberapa pilihan di bawah ini, seperti Foto/Video, Tag Rakan, dsb. Klik ikon tiga titik di sebelah kiri. Senarai pilihan lain akan muncul. Untuk mula menyediakan siaran anda, klik Video Langsung. Jika anda menggunakan komputer riba, skrin dengan kamera atau kamera web, anda boleh melihat diri anda. Sekali lagi, jangan risau; siaran tidak bermula sehingga anda memutuskan untuk menciptanya.

Di bahagian kiri skrin, anda akan melihat Kongsi ke Garis Masa Anda dan Awam. Di sini, anda akan dapat memilih pilihan privasi siaran anda.

Memilih Khalayak Anda

Sama ada anda menggunakan peranti mudah alih/tablet atau komputer, anda boleh memilih khalayak anda. Walau bagaimanapun, kaedah persediaan berbeza sedikit dalam aspek tertentu.

Anda boleh memilih sama ada anda akan menyiarkan kepada orang ramai, kepada semua rakan anda, kepada beberapa rakan atau hanya kepada diri anda sendiri. Anda juga boleh memilih untuk menyiarkan ke kumpulan yang anda ahli atau pentadbir atau halaman yang anda jalankan.

Bersiaran kepada Rakan

Apabila memilih rakan yang boleh melihat siaran Langsung Facebook anda, perkara-perkara adalah hampir sama di seluruh papan. Pada telefon anda, sebaik sahaja anda mengetik “Kepada: Rakan,” anda diberi pilihan untuk menstrim kepada umum, keseluruhan senarai Rakan anda, semua rakan kecuali yang anda pilih, kepada rakan tertentu atau hanya kepada diri anda sendiri. Pilih “Awam” di sebelah kiri skrin langsung Facebook untuk mencapai senarai ini.

Penyiaran ke Kumpulan

Walau bagaimanapun, di sinilah keadaan agak berbeza, bergantung pada platform yang anda gunakan. Jika anda ingin menstrim secara langsung ke kumpulan yang anda ahli atau pentadbir pada telefon anda, anda akan menggunakan pilihan “Kepada: Rakan” yang sama yang dinyatakan di atas. Untuk melakukan ini dalam penyemak imbas, pilih Kongsi ke Garis Masa Anda dan klik Kongsi dalam Kumpulan. Dalam skrin seterusnya, gunakan menu lungsur turun di bawah Kongsi dalam Kumpulan untuk memilih kumpulan.

Menyiarkan ke Halaman Anda

Sekarang, apabila bercakap tentang penyiaran ke halaman yang anda urus, perkara bergantung pada platform yang anda gunakan. Dalam penyemak imbas, pilih Kongsi ke Halaman yang anda Urus selepas mengklik Kongsi ke Garis Masa Anda. Kemudian, pilih salah satu halaman yang anda urus.

Walau bagaimanapun, tiada pilihan penyiaran halaman di Facebook untuk Mudah Alih kerana anda tidak boleh mengurus halaman anda melalui apl Facebook. Sebaliknya, anda perlu menggunakan apl Halaman Facebook. Nasib baik, pilihan Facebook Live pada Halaman Facebook berfungsi dengan cara yang hampir sama seperti dengan apl Facebook biasa.

Menyiarkan kepada Kumpulan Orang Terpilih

Menggunakan Facebook Live adalah mudah di seluruh papan. Anda mungkin menghadapi kesulitan kecil pada telefon anda kerana kekurangan pilihan untuk menyiarkan ke halaman anda. Jika anda pernah menggunakan Halaman Facebook atau Facebook untuk Mudah Alih, ini tidak sepatutnya menjadi masalah. Jadi, ya, anda boleh menyiarkan Facebook Live secara peribadi dan kepada kumpulan orang terpilih.