Bolehkah Google Bard membuat debutnya pada telefon Google Pixel?

43
Google Bard AdobeStock 569502433
© gguy / Stok Adobe

Persaingan untuk merebut keunggulan chatbots dengan Kepintaran Buatan (AI) sedang giat dijalankan. Microsoft mahu menakluki pasaran dengan ChatGPT dan Google hampir tertidur melalui permulaan era baharu dengan bot Google Bard dalamannya. Kod sumber aplikasi Google Android kini memberikan petunjuk pertama bahawa Mountain View merancang untuk menyepadukan chatbotnya sebagai widget secara eksklusif dalam telefon Pixelnya.

Google Bard tidak lama lagi sebagai widget dalam Telefon Pixel

Tidak kira sama ada Elon Musk dengan “TruthGPT”, Microsoft dengan “ChatGPT” atau Google dengan “Bard-AI”, pembangunan kecerdasan buatan, yang sepatutnya mengambil banyak kerja daripada tangan kita dalam masa terdekat dan sudah pun melakukannya, sedang berkembang pesat.

Selepas Microsoft mengumumkan bahawa ia akan memperkenalkan bot AInya ke dalam enjin carian dalaman Bing, Google telah dipaksa untuk bertindak. Selain itu, Samsung mengancam untuk menukar penyemak imbas yang diprapasang dalam telefon pintarnya, dan OpenAI telah pun membentangkan ChatGPT 4.

9to5Google baru-baru ini menemui petunjuk dalam kod sumber apl Google Android yang tidak dinamakan menggunakan JEB Decompiler, menunjukkan bahawa gergasi teknologi Mountain View mungkin merancang untuk memperkenalkan AI yang dipanggil Google Bard sebagai widget skrin utama eksklusif untuk telefon Pixel. Kemungkinan penyepaduan enjin carian atau apl Android kendiri untuk bot Bard masih tidak pasti. Spekulasi ini sejajar dengan catatan pendapat peribadi Camila sejak hampir sebulan lalu.

  • Berkaitan: Mengapa Pelancaran Android 14 Yang Mengecewakan Mungkin Bermasalah

Menurut spekulasi, widget akan mendapat fungsi “satu ketik”, yang merealisasikan komunikasi yang tidak rumit dengan bot. Bot Google Bard pada masa ini hanya boleh diakses oleh penguji beta berdaftar di beberapa wilayah eksklusif.

Google merancang untuk menyepadukan AI ke dalam Gmail dan Dokumen Google secara menyeluruh dalam masa terdekat. Ia juga sepatutnya tersedia untuk digunakan melalui carian penyemak imbas Android Chrome tidak lama lagi. Kami pastinya akan mendapat maklumat tambahan pada persidangan pembangun Google I/O 2023 yang dijadualkan pada minggu depan.

Jadi, berapa ramai daripada anda yang telah bekerja dengan kecerdasan buatan baharu? Kongsi kod, muzik, teks atau imej pertama anda yang dijana AI dalam ulasan kami!

Sumber:
9to5google