Borang Google: Cara Mendapatkan Pemberitahuan E-mel

10

Borang Google menyediakan kaedah mudah untuk mengumpul maklumat dan pendapat melalui menjalankan tinjauan, pendaftaran acara dan borang maklum balas. Ini juga benar apabila anda membuat Borang Google awam. Walau bagaimanapun, anda mungkin merasa sibuk untuk menyemak respons borang secara manual kerana prosesnya memakan masa.

Borang Google: Cara Mendapatkan Pemberitahuan E-mel

Syukurlah, anda boleh menerima pemberitahuan e-mel setiap kali seseorang mengisi Borang Google yang anda buat. Panduan ini menyerlahkan cara anda boleh menyediakan pemberitahuan e-mel dalam Borang Google dan cara ini menjadikan pencapaian matlamat anda lebih mudah.

Mengapa Anda Perlu Sediakan Pemberitahuan E-mel dalam Borang Google

Pemberitahuan e-mel adalah penting dalam memastikan anda dikemas kini apabila respons baharu diserahkan. Ini membantu anda menyemak respons dengan segera dan membuat keputusan yang diperlukan berdasarkan data yang diterima.

Pemberitahuan boleh dihantar kepada berbilang responden secara serentak, meningkatkan kerjasama dalam kalangan ahli pasukan dan membantu memastikan semua orang dikemas kini tentang sebarang aktiviti di Borang Google. Ini berguna jika anda menggunakan Borang Google untuk membuat tinjauan dengan kumpulan yang besar.

Anda juga boleh menyerlahkan butiran khusus yang anda mahu muncul dalam pemberitahuan e-mel. Teknik ini membantu memastikan peti masuk anda disusun dengan sempurna, menawarkan pemberitahuan e-mel yang konsisten dan berstruktur.

Cara Mendayakan Pemberitahuan E-mel dalam Borang Google

Menerima pemberitahuan e-mel untuk Borang Google anda ialah kaedah terbaik untuk memastikan semuanya dikendalikan tepat pada masanya. Pemberitahuan e-mel adalah penting sama ada anda seorang responden atau pengguna kerana ia memberi anda kemas kini tentang aktiviti yang sedang dijalankan.

Jika anda telah membuat Borang Google untuk mengumpul data daripada responden, anda mesti memastikan bahawa pemberitahuan e-mel telah didayakan.

 1. Buka Borang Google yang anda ingin terima pemberitahuan e-mel daripadanya.
 2. Klik tab Respons yang terletak pada menu atas.
  Daripada jawapan dalam Borang Google
 3. Di penjuru kanan sebelah atas skrin anda, klik tiga titik dan ketik Dapatkan pemberitahuan e-mel untuk respons baharu.
  dapatkan pilihan pemberitahuan e-mel dalam Borang Google
 4. Mesej pengesahan baharu akan muncul pada skrin anda yang menyatakan bahawa Pemberitahuan e-mel didayakan pada Borang Google anda.

Mulai saat ini, anda akan sentiasa menerima pemberitahuan pada alamat e-mel yang dipautkan ke akaun Google apabila responden menyerahkan borang.

Cara Menghantar Pemberitahuan kepada Kolaborator dalam Borang Google

Secara lalai, hanya pencipta Borang Google akan menerima pemberitahuan sebaik sahaja responden menyerahkan. Apabila bekerja sebagai satu pasukan di Borang Google dan semua orang mahu menerima pemberitahuan, anda mesti menambahkan mereka sebagai rakan usaha sama. Untuk menambah rakan usaha sama;

 1. Buka Borang Google yang anda mahu tambahkan rakan usaha sama dan klik Lagi di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
  Lebih banyak pilihan pada Borang Google
 2. Pada pilihan yang disediakan, klik Tambah rakan usaha sama.
  Tambah pilihan kolaborator pada Borang
 3. Tetingkap baharu akan muncul dengan ruang untuk Tambah editor. Tambahkan alamat e-mel ahli pasukan anda.
  Penambahan e-mel kolaborator dalam Borang Google
 4. Klik pada butang Hantar untuk berkongsi Borang Google.

Sebaik sahaja rakan usaha sama menerima pemberitahuan, mereka boleh mengakses Borang Google dan mendayakan pemberitahuan e-mel. Ambil perhatian bahawa arahan untuk mendayakan pemberitahuan untuk kolaborator tetap sama seperti yang dinyatakan di atas.

Cara Menghantar Peringatan melalui Borang Google

Selain itu, Borang Google mempunyai ciri yang membolehkan anda menghantar peringatan kepada orang yang belum mengisi dan menyerahkan borang tersebut. Ini kebanyakannya berlaku apabila anda berhasrat untuk mengumpul data daripada orang tertentu.

 1. Buka Borang Google anda dan klik Respons pada menu atas.
 2. Bertentangan dengan butang respons, ketik Hantar butang peringatan e-mel.
  Pilihan peringatan e-mel pada Borang Google
 3. Tetingkap borang Hantar baharu akan muncul. Masukkan alamat e-mel responden dalam medan yang disediakan, dan klik Hantar.
  Pilihan hantar e-mel untuk Borang Google

Apabila menghantar peringatan kepada responden anda, ingat bahawa pemberitahuan e-mel tidak menampilkan ringkasan jawapan yang digariskan pada borang. Setelah responden menerima mesej, mereka mesti kembali ke Borang Google untuk mengakses semua butiran.

Cara Menghantar Pemberitahuan E-mel kepada Responden untuk Respons Mereka

Selepas responden mengisi borang dan menyerahkannya, anda boleh menghantar salinan jawapan mereka melalui e-mel. Helah ini membantu memastikan responden kekal dengan salinan respons. Anda boleh melakukan ini untuk tujuan peperiksaan atau tugasan atau dalam kes di mana responden perlu menyemak semula jawapan selepas menyelesaikan penilaian.

 1. Buka Borang Google anda dan klik Tetapan untuk mengkonfigurasi borang berdasarkan keperluan khusus anda.
  Tetapan Borang Google
 2. Klik pada bahagian Respons untuk membolehkan ciri seperti mengumpul alamat e-mel dan menghantar responden salinan respons.
 3. Klik kotak lungsur Hantar salinan respons kepada responden.
 4. Anda akan mempunyai pilihan yang berbeza untuk dipilih, seperti Sentiasa, Apabila diminta atau Mati.
  Pilihan yang mungkin untuk menghantar respons dalam Borang Google
 5. Selain itu, anda boleh berkongsi ringkasan keputusan dengan responden dengan mengklik pada butang Pembentangan dan mendayakan Lihat ringkasan keputusan.
  Togol pada ringkasan keputusan pada Borang Google

Dayakan Pemberitahuan E-mel Borang Google Hari Ini

Mendayakan pemberitahuan e-mel Borang Google membantu anda menjejaki semua aktiviti pada Borang Google anda. Di samping itu, ini adalah pendekatan yang luar biasa apabila bekerja pada projek kerja kumpulan atau bekerjasama ke arah mencapai objektif tertentu.

Walau bagaimanapun, apabila anda ditambahkan pada Borang Google sebagai rakan usaha sama, anda mesti mendayakan pemberitahuan di pihak anda untuk kekal dikemas kini.

Jika anda banyak menggunakan Borang Google, anda mungkin ingin mempelajari beberapa pintasan papan kekunci Borang Google yang berguna untuk meningkatkan aliran kerja anda.

Soalan Lazim

Siapa yang menerima pemberitahuan e-mel apabila Borang Google diserahkan?

Sebaik sahaja responden mengisi borang dan menyerahkannya, pencipta borang menerima pemberitahuan e-mel. Jika Borang Google mempunyai rakan usaha sama yang telah mendayakan pemberitahuan e-mel, mereka juga akan dimaklumkan tentang aktiviti itu dalam masa nyata.

Bolehkah editor melihat respons Borang Google?

Apabila editor atau kolaborator ditambahkan pada Borang Google, mereka dapat melihat respons yang diserahkan oleh responden.