Bosan menulis ucapan Krismas? Biarkan ChatGPT menjalankan tugas!

33
Sembang Kad Krismas GPT
© maxuser, Romanova Ekaterina / Shutterstock.com, nextpit

Semua orang kini bercakap tentang ChatGPT, bot sembang daripada OpenAI. Adakah kecerdasan buatan membantu kami menulis ucapan Krismas tahun ini? Mungkin ya! NextPit memberitahu anda cara mendapatkan banyak ucapan Krismas (berbeza) daripada perkhidmatan AI.

Adakah anda sibuk di tengah-tengah kesibukan Hari Raya? Dan masih adakah kad Krismas yang menjengkelkan itu belum dihantar? Kecerdasan buatan tidak dapat membantu anda menghantar mel. Tetapi jika anda perlu menyingkirkan ucapan Krismas—sama ada dalam talian atau luar talian—AI boleh menjadi sangat berguna. Itu benar terutamanya sejak pelancaran alat sembang yang dipanggil ChatGPT dari OpenAIyang menjadi tumpuan ramai sekarang.

Sebelum itu, mari kita jelaskan secara ringkas apa yang kita bicarakan di sini pada mulanya – bagi mereka yang belum mendengar tentang ChatGPT lagi.

Apakah itu ChatGPT?

Biarkan AI menjawab soalan ini untuk saya. Untuk arahan saya “Terangkan kepada saya dalam beberapa ayat pendek apa itu ChatGPT.” kecerdasan buatan menjawab perkara berikut:

ChatGPT ialah model bahasa yang dibangunkan oleh OpenAI yang membolehkannya memproses bahasa semula jadi dan bertindak balas kepada input. Ia adalah sebahagian daripada keluarga model bahasa GPT (Generative Pre-training Transformer) dan dibangunkan khusus untuk senario sembang. ChatGPT ditawarkan sebagai sebahagian daripada OpenAI API dan boleh dipanggil melalui kunci API. Ia mampu menjana respons seperti manusia kepada soalan dan pertanyaan dan boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi seperti chatbots dan pembantu suara.

Anda pada dasarnya boleh meninggalkannya di sana. Okay, jawapannya tidak begitu tepat, tetapi itu bukan salah ChatGPT. Lagipun, AI hanya dilatih dengan teks sehingga 2021. Alat percuma pada masa ini tersedia untuk semua orang dalam bentuk chatbot yang mudah digunakan tidak wujud pada tahun 2021.

OpenAI hanya mengumumkan beta ChatGPT pada penghujung November, dan sejak itu lebih sejuta orang telah menggunakan perisian yang menarik ini. Jika anda ingin menjadi salah seorang daripada mereka, begini caranya:

 1. Pergi ke https://bit.ly/3BUHXnI dan buat akaun.
  1. Anda boleh sama ada menggunakan akaun Google atau Microsoft anda atau menciptanya menggunakan alamat e-mel anda.
 2. Sahkan akaun menggunakan e-mel yang dihantar kepada anda.

 3. Gunakan baris input di bawah untuk membuat teks. Jadilah kreatif!
Antara muka ChatGPT

Jangan tertipu dengan kesederhanaan antara muka. / © OpenAI (Tangkapan Skrin: NextPit)

Anda benar-benar boleh membiarkan imaginasi anda menjadi liar: Paparkan senarai pro dan kontra untuk makanan, minta puisi atau cerita jenayah, cipta pengembaraan teks atau esei komisen. By the way, ia tidak semestinya teks tulen. Anda juga boleh meminta hamparan, atau bahkan membuat kod pengaturcaraan untuk anda. Beritahu kami dalam ulasan jika anda mahu kami memberitahu anda lebih lanjut tentang ChatGPT.

Minta ucapan Krismas anda ditulis oleh ChatGPT

Walaupun saya masih berfikir tentang berapa lama ChatGPT mengambil alih tugas NextPit saya, kita akan turun ke perkara yang paling ringkas. Lagipun, kami mahu ChatGPT menulis ucapan Krismas yang kami hadapi selama ini. Jadi gunakan baris input sekali lagi dan tulis sesuatu seperti: “Buat saya beberapa cadangan untuk teks yang boleh saya gunakan untuk kad Krismas saya.”

Tanggapan AI terhadapnya ialah:

Berikut ialah beberapa cadangan untuk teks yang boleh anda gunakan untuk kad Krismas anda:

 1. “Selamat menyambut Krismas dan Tahun Baru! Semoga musim cuti anda dipenuhi dengan kegembiraan, kasih sayang, dan semua perkara yang membuatkan anda berasa hangat dan kabur di dalam.”
 2. “Semoga keajaiban Krismas memenuhi hati dan rumah anda dengan cinta, kegembiraan, dan semua perkara kegemaran anda. Selamat Hari Raya!”
 3. “Semasa kita meraikan kelahiran Yesus dan kegembiraan musim cuti, semoga hati anda dipenuhi dengan kedamaian, kasih sayang, dan semua keinginan hangat Krismas. Selamat Krismas dan Selamat Tahun Baru!”
 4. “Mengirimkan anda banyak cinta, kegembiraan, dan keceriaan percutian Krismas ini! Semoga hari-hari anda ceria dan cerah dan tahun baru anda dipenuhi dengan semua harapan dan impian anda menjadi kenyataan.”
 5. “Semoga semangat Krismas membawa anda kedamaian, kegembiraan Krismas memberi anda harapan, dan kehangatan Krismas memberi anda cinta. Selamat Krismas dan Tahun Baru!”
 6. “Selamat menyambut Krismas dan Tahun Baru! Semoga musim cuti ini dipenuhi dengan gelak tawa, kasih sayang, dan semua perkara yang membawa kegembiraan kepada anda.”
 7. “Semoga Krismas anda dipenuhi dengan kasih sayang, gelak tawa, dan semua perkara kegemaran anda. Ini adalah musim percutian yang gembira dan tahun baru yang indah!”
 8. “Ketika kita meraikan kegembiraan dan keajaiban musim cuti, saya menghantar anda semua kasih sayang dan ucapan hangat untuk Selamat Krismas dan Tahun Baru!”

Jadi ChatGPT mengabulkan hasrat saya, tetapi dalam kes ini, memberikan jawapan yang cukup jelas. Nasib baik, anda boleh meminta AI untuk membuat jawapan lebih spesifik. Minta salam yang lebih panjang, lebih termenung, lebih lucu. Anda tidak perlu memulakan semula, kerana ChatGPT mengenali konteksnya. Sekali lagi, hanya bermain-main dengan ChatGPT untuk mendapatkan hasil yang paling sesuai.

Selepas keputusan di atas, saya menulis: “Terima kasih, bolehkah anda melakukannya dengan lebih terperinci dan dengan sedikit jenaka?” Kali ini jawapannya ialah:

Pasti! Berikut ialah beberapa cadangan yang lebih terperinci dan lucu untuk teks yang boleh anda gunakan untuk kad Krismas anda:

 1. “Setahun lagi, satu lagi kad Krismas dari kegemaran awak [sibling/cousin/friend/etc.]. Bergurau, saya pasti anda mempunyai pilihan yang lebih baik. Tetapi serius, berharap musim cuti anda dipenuhi dengan cinta, ketawa dan semua perkara yang baik. Selamat Hari Krismas dan Selamat Tahun Baru!”
 2. “Ia adalah masa tahun itu sekali lagi, apabila saya cuba mencipta sesuatu yang bijak untuk ditulis dalam kad Krismas ini. Amaran spoiler: Saya biasanya gagal. Tetapi saya boleh menjanjikan ini kepada anda – cinta saya dan ucapan selamat menyambut Krismas dan Selamat Tahun Baru sentiasa tulen. Jadi begitulah.”
 3. “Ho ho ho! Selamat Krismas dan Selamat Tahun Baru kepada anda dan anda! Saya harap musim cuti anda dipenuhi dengan semua kegembiraan, keceriaan, dan baju sejuk hodoh yang tidak masuk akal yang menjadikan masa tahun ini begitu istimewa. Di sini untuk satu lagi tahun persahabatan dan cinta.”
 4. “Ia adalah masa yang paling indah dalam setahun! Atau sekurang-kurangnya itulah yang dikatakan lagu itu. Secara peribadi, saya fikir ia adalah masa tahun apabila saya perlu menghasilkan sesuatu yang asli untuk ditulis dalam semua kad Krismas ini. Jadi, um, inilah berharap musim cuti anda dipenuhi dengan cinta, gelak tawa dan banyak lagi eggnog. Selamat Krismas dan Selamat Tahun Baru!”
 5. “Selamat Bercuti dan Selamat Hari Krismas kepada anda dan keluarga anda! Semoga hari-hari anda ceria dan cerah, dan malam anda dipenuhi dengan impian bunga tebu (atau apa sahaja yang anda impikan). Di sinilah tahun cinta dan ketawa yang lain. “
 6. “Ia adalah masa yang paling indah dalam tahun ini, dan saya bukan hanya mengatakannya kerana saya dapat menghantar semua kad Krismas yang comel ini. Okay, mungkin itu sebahagian daripadanya. Tetapi serius, berharap musim cuti anda dipenuhi dengan semua kegembiraan, kasih sayang dan keceriaan yang didatangkan pada tahun ini. Selamat Hari Krismas dan Selamat Tahun Baru!”
 7. “Selamat menyambut Krismas dan Tahun Baru! Semoga musim cuti anda dipenuhi dengan semua perkara yang menggembirakan anda – makanan yang enak, syarikat yang baik, dan, jika anda bernasib baik, cuti beberapa hari bekerja. Berikut adalah untuk satu lagi tahun persahabatan dan cinta.”

Saya harap cadangan ini membantu, dan anda menemui teks yang sesuai untuk kad Krismas anda!

ChatGPT melakukannya dalam beberapa saat, jadi ia boleh menyelamatkan anda jika muse tidak mencium anda seperti yang sepatutnya. Cubalah segera! Dan jika anda rasa chatGPT tidak dapat membantu anda dengan sepupu Perancis-Kanada itu, fikirkan semula. “Sekarang, dalam bahasa Perancis!”

Sudah tentu! Berikut ialah beberapa cadangan untuk teks yang boleh anda gunakan dalam kad Krismas anda untuk saudara mara anda dalam bahasa Perancis:

 1. “Je vous souhaite un Joyeux Noël et une Bonne Année ! Que votre période de fêtes soit remplie de joie, d’amour et de toutes les choses qui vous font vous sentir chaleureux et heureux.” (Saya mengucapkan Selamat Hari Krismas dan Selamat Tahun Baru! Semoga musim cuti anda dipenuhi dengan kegembiraan, kasih sayang, dan semua perkara yang membuat anda berasa hangat dan gembira.)
 2. “Que la magie de Noël remplisse votre cœur et votre maison d’amour, de joie et de toutes vos choses préférées. Joyeux Noël !” (Semoga keajaiban Krismas memenuhi hati dan rumah anda dengan cinta, kegembiraan, dan semua perkara kegemaran anda. Selamat Krismas!)
 3. “En célébrant la naissance de Jésus et la joie de la période de fêtes, que votre cœur soit rempli de paix, d’amour et de tous les bons vœux de Noël. Joyeux Noël et Bonne Année !” (Semasa kita meraikan kelahiran Yesus dan kegembiraan musim cuti, semoga hati anda dipenuhi dengan kedamaian, kasih sayang, dan semua harapan baik Krismas. Selamat Krismas dan Selamat Tahun Baru!)
 4. “Je vous envoie beaucoup d’amour, de joie et de bonnes vibes de Noël ! Que vos jours soient joyeux et brillants et votre nouvelle année soit remplie de toutes vos espérances et de vos rêves qui se réalisent.” (Menghantar anda banyak cinta, kegembiraan, dan suasana yang baik untuk Krismas! Semoga hari-hari anda ceria dan cerah dan tahun baru anda dipenuhi dengan semua harapan dan impian anda menjadi kenyataan.)
 5. “Que l’esprit de Noël vous apporte la paix, la joie de Noël vous donne de l’espoir et la chaleur de Noël vous accorde de l’amour. Joyeux Noël et Bonne Année !” (Semoga semangat Krismas membawa anda kedamaian, kegembiraan Krismas memberi anda harapan, dan kehangatan Krismas memberi anda cinta. Selamat Krismas dan Tahun Baru!)
 6. “Je vous souhaite un très Joyeux Noël et une Bonne Année ! Que cette période de fêtes soit remplie de rires, d’amour et de toutes les choses qui vous apportent de la joie.” (Saya mengucapkan Selamat Hari Krismas dan Tahun Baru! Semoga musim cuti ini dipenuhi dengan ketawa, kasih sayang, dan semua perkara yang membawa kegembiraan kepada anda.)

Sila beritahu kami jika anda mendapat sebarang keputusan yang menarik. Adakah anda lebih suka bergantung pada imaginasi anda sendiri? Atau mungkin anda tidak menulis ucapan Krismas sama sekali? Tulis dalam komen! Tetapi hei: Sila buat ulasan anda sendiri—saya akan perasan bahawa apabila anda membenarkan ChatGPT menulis ulasan 😉