Buka kunci iPhone anda dengan Apple Watch: Penyelesaian ID Wajah Apple dengan topeng dihidupkan

65
NextPit membuka kunci iphone dengan jam tangan epal
© NextPit

Jika anda telah menerima kemas kini iOS 14.5 daripada Apple, anda akan gembira mengetahui bahawa anda kini boleh membuka kunci iPhone anda melalui Apple Watch. Akhir sekali, penyelesaian yang membolehkan anda menggunakan iPhone tanpa perlu memasukkan kod laluan walaupun anda bertanggungjawab dengan memakai topeng muka. NextPit akan menunjukkan kepada anda betapa mudahnya proses membuka kunci.

Jika anda menggunakan iPhone tanpa Touch ID, anda pastinya sudah biasa dengan masalah tersebut. Sebagai contoh, anda ingin melihat senarai beli-belah digital anda di kedai runcit sambil memakai topeng muka. Memandangkan Face ID perlu mengimbas wajah anda untuk membuka kunci iPhone, berbuat demikian hampir mustahil apabila memakai topeng muka kerana anda perlu mengambil laluan kod laluan. Ini adalah proses yang menyusahkan dan pastinya menyusahkan, terutamanya apabila anda memakai sarung tangan semasa musim sejuk atau pada hari yang lebih sejuk.

Dalam kemas kini iOS 14.5, Apple akhirnya telah menghasilkan penyelesaian kepada masalah tersebut. Jika anda juga menggunakan Apple Watch sebagai tambahan kepada iPhone, anda juga boleh membuka kunci iPhone yang disambungkan melalui kaedah ini. Untuk ini, jam tangan pintar Apple tidak memerlukan cap jari anda untuk membuka kunci telefon pintar anda. Inilah panduan kami:

Cara Membuka Kunci iPhone Anda dengan Apple Watch

Secara lalai, ciri ini kekal dilumpuhkan dalam iOS 14.5. Untuk mendayakannya, pergi ke tetapan iPhone anda dan pergi ke menu “ID Wajah & Kod Laluan”. Di sana, seperti yang dilihat dalam tangkapan skrin, anda akan melihat pilihan untuk membuka kunci melalui Apple Watch di bawah “Buka kunci dengan Apple Watch”.

NextPit membuka kunci iphone dengan jam tangan epal dekat

Dalam tetapan, anda perlu mengaktifkan pilihan “Buka kunci dengan Apple Watch” / © NextPit

Setelah anda mendayakan tetapan, anda perlu menghidupkan ciri ini sekali lagi dalam tetingkap timbul:

NextPit buka kunci iphone dengan jam tangan epal closeup2

Sebaik sahaja anda telah menghidupkan ciri, anda sudah bersedia untuk pergi! / © NextPit

Untuk mencubanya, anda perlu memakai Apple Watch anda dan ia juga perlu dibuka kuncinya. Sekarang angkat iPhone anda yang terkunci atau ketik pada skrin untuk membangunkannya. Jika Face ID gagal, Apple Watch anda akan bergetar seketika dan iPhone akan dibuka kuncinya. Anda kini perlu membiasakan diri dengan proses ini apabila memakai topeng muka.

Adakah membuka kunci semasa memakai topeng kurang selamat?

Walaupun cara baharu untuk membuka kunci tidak mengakses data biometrik, ia masih agak selamat. Ini kerana maklumat sensitif privasi seperti Apple Pay tidak diakses walaupun semasa membuka kunci melalui Apple Watch. Tambahan pula, ciri ini hanya berfungsi apabila Apple Watch anda disambungkan ke iPhone anda.

  • Anda boleh memasang iOS 14.5 pada peranti ini

Anda juga perlu memasukkan kod laluan untuk menggunakan Apple Watch, dan itu diperlukan setiap kali anda menanggalkannya dan memakainya semula. Ini bermakna seseorang tidak boleh mengambil Apple Watch dan iPhone anda dan mengakses data anda.

Apakah pendapat anda tentang ciri baharu yang mudah ini dalam Apple iOS 14.5? Adakah anda sudah mencuba membuka kunci menggunakan Apple Watch, atau adakah anda lebih suka membuka kunci dengan kod laluan semasa memakai topeng muka?