Butang kelantangan iPhone tidak berfungsi? 11 Pembetulan pantas!

13
Butang kelantangan iPhone tidak berfungsi

Jika butang kelantangan iPhone anda tidak berfungsi secara tiba-tiba, ia membawa banyak kesulitan. Anda tidak boleh mengawal bunyi iPhone anda, mengambil tangkapan skrin atau memulakan semula peranti anda. Jangan risau, anda tidak keseorangan.

Ramai pengguna telah melaporkan bahawa kawalan kelantangan tidak bertindak balas pada iPhone mereka. Kawalan kelantangan iPhone boleh berhenti berfungsi atas beberapa sebab, seperti butang tersumbat atau gangguan perisian. Jadi, saya telah merangka 11 cara paling berkesan untuk membetulkan butang kelantangan iPhone anda yang tidak berfungsi dengan betul.

 1. Pastikan butang kelantangan didayakan
 2. Keluarkan sarung iPhone anda
 3. Bersihkan butang kelantangan iPhone
 4. Pastikan suis Dering dihidupkan
 5. Mulakan semula iPhone
 6. Paksa Keluar dari apl yang mengalami masalah kelantangan
 7. Lumpuhkan mod Fokus
 8. Kemas kini iPhone anda
 9. Tetapkan semula iPhone anda
 10. Hubungi Sokongan Apple
 11. Penyelesaian sementara untuk mengawal butang kelantangan iPhone

1. Pastikan butang kelantangan didayakan

Sebelum kita menyelami apa-apa perkara teknikal, adalah bijak untuk mengosongkan perkara asas. Jadi, mari kita dayakan butang kelantangan dalam tetapan peranti.

 1. Lancarkan Tetapan → Pilih menu Bunyi dan Haptik.
 2. Togol pada Tukar dengan Butang.

  Bunyi & Haptik, Tukar dengan butang

Semasa melakukannya, lihat melalui dering dan makluman, bunyi sistem dan parameter volum media. Pastikan tetapan bunyi peranti tidak ditetapkan kepada mod senyap.

Tindakan ini akan membolehkan anda mengawal kelantangan multimedia serta nada dering dan makluman. Pengguna tersilap percaya butang kelantangan iPhone mereka tidak berfungsi kerana ciri ini telah dilumpuhkan. Walau bagaimanapun, jika anda telah mendayakan ciri ini, teruskan ke penyelesaian yang dibincangkan berikut.

2. Keluarkan sarung iPhone anda

Sarung pelindung keras adalah penting untuk iPhone anda tetapi boleh menghalang butang kelantangan daripada mengklik. Jadi, anda mendapati sukar untuk mengawal butang kelantangan dengan berkesan.

Keluarkan sarung iPhone anda
Sumber: runbazaar.com

Oleh itu, cuba alih keluar sarung dan uji butang kelantangan. Saya sangat mengesyorkan menggunakan sarung iPhone dengan butang haptik. Kes ini tidak mengganggu butang dan port peranti.

Walau bagaimanapun, jika butang kelantangan iPhone anda masih tidak bertindak balas, beralih ke penyelesaian yang disenaraikan di bawah.

3. Bersihkan butang kelantangan iPhone

Lama kelamaan, kotoran, habuk dan serpihan boleh terkumpul di sekeliling butang kelantangan, menjejaskan fungsinya. Untuk menyelesaikan masalah ini,

 • Matikan iPhone anda untuk mengelakkan sentuhan tidak sengaja.
 • Bersihkan butang dengan perlahan menggunakan udara termampat atau berus berbulu lembut.
 • Jangan gunakan penyelesaian pembersihan cecair, kerana ia boleh merosakkan peranti.
 • Perhatikan jika butang longgar atau dipukul, menyebabkan kegagalan ini.
Bersihkan butang kelantangan iPhone

Dengan memastikan butang kelantangan bebas daripada halangan, anda boleh memulihkan kefungsian yang betul dan mengawal tahap audio iPhone anda. Walau bagaimanapun, saya mengesyorkan agar tidak menekan butang terlalu banyak, yang boleh mengakibatkan kerosakan kekal dan tidak dapat dipulihkan.

4. Pastikan suis Dering dihidupkan

Pengalaman saya telah mengajar saya untuk sentiasa menyemak suis dering sebelum menganggap butang kelantangan pada iPhone telah rosak. Kadangkala, pengguna secara sengaja atau tidak sengaja mengaktifkan mod senyap pada peranti mereka.

Jadi, pastikan suis mod senyap tidak didayakan. Menjentik mudah ke suis bisu boleh menyelesaikan masalah ini. Jika pendering peranti anda ditetapkan untuk berdering, cuma nyahdayakan dan dayakannya semula.

5. Mulakan semula iPhone

Jika butang kelantangan iPhone anda mengklik tetapi tidak berfungsi, penyelesaian lain yang anda boleh cuba hanyalah memulakan semula peranti anda. Ia mungkin kelihatan tidak penting, tetapi ini selalunya menghapuskan isu perisian kecil yang mengganggu kawalan kelantangan iPhone anda. Mematuhi,

 1. Tekan dan tahan butang kuasa sehingga peluncur muncul pada skrin.
 2. Kemudian, luncurkannya untuk mematikan peranti anda.

  Matikan iPhone

 3. Biarkan peranti anda berehat seketika dan hidupkan peranti anda.

Setelah iPhone anda dimulakan semula, semak sama ada butang kelantangan berfungsi dengan betul. Jika tidak, mungkin terdapat isu asas lain yang memerlukan penyelesaian masalah lanjut.

6. Paksa Keluar dari apl yang mengalami masalah kelantangan

Jika anda mendapati butang kelantangan tidak bertindak balas untuk set aplikasi tertentu pada iPhone anda. Ini mungkin bermakna bahawa apl itu menghadapi konflik. Jika ini adalah kes anda, keluar paksa apl dengan meleret Skrin Utama dan mulakan semula peranti anda.

paksa-tutup-dan-mulakan-apple-tv-remote-app

Selepas beberapa saat, lancarkan semula apl dan cuba gunakan butang kelantangan. Ia sepatutnya membetulkan isu tersebut. Anda boleh menuding melalui beberapa penyelesaian kami yang telah dicuba dan diuji jika apl tidak berfungsi pada iPhone anda. Mungkin ada sesuatu di sini yang akan membantu anda juga.

Malangnya, faktor berkaitan perkakasan lain mungkin berperanan jika ini tidak menyelesaikan isu anda. Tetapi jangan risau, kami akan dapatkan semuanya.

7. Lumpuhkan mod Fokus

Faktor lain yang boleh menjadikan iPhone anda senyap dan nampaknya butang kelantangan telah berhenti berfungsi ialah mod Fokus aktif. Ia meminimumkan gangguan dengan menapis pemberitahuan dan mengehadkan panggilan masuk. Walau bagaimanapun, ia mungkin menjejaskan kebolehan kawalan kelantangan.

Untuk membetulkan isu ini,

 1. Akses apl Tetapan → Pilih Fokus.

  Lumpuhkan mod Fokus

 2. Cari sebarang mod Fokus aktif dan matikannya.
 3. Jika Mod Jangan Ganggu atau Tidur didayakan, lumpuhkannya juga.

8. Kemas kini iPhone anda

Walaupun kemungkinannya tipis, butang kelantangan yang tidak berfungsi pada iPhone mungkin disebabkan oleh gangguan atau ralat perisian. Jika ya, Apple akan menyelesaikan masalah ini dengan melancarkan kemas kini perisian baharu.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Jika terdapat kemas kini yang tersedia, ketik Muat turun dan Pasang.

  Umum, Kemas Kini Perisian, Muat Turun dan Pasang iOS17

9. Tetapkan semula iPhone anda

Jika masalah berterusan dan tiada kemas kini tersedia, terdapat penyelesaian berkesan yang boleh anda cuba sebelum mendapatkan bantuan profesional. Dengan menetapkan semula iPhone anda kepada tetapan kilang, anda boleh menyelesaikan masalah teknikal dan masalah berkaitan perisian, termasuk isu dengan butang kelantangan.

Walau bagaimanapun, sebelum anda meneruskan, saya mengesyorkan menjalankan sandaran pantas untuk semua fail dan dokumen pada peranti anda. Langkah berjaga-jaga ini memastikan data anda selamat dan terjamin sepanjang proses.

Setelah mulakan semula selesai dan anda telah menetapkan iPhone anda, semak sama ada butang kelantangan telah mula berfungsi dengan betul.

10. Hubungi Sokongan Apple

Jika anda telah mencuba semua penyelesaian yang dicadangkan dan masih tidak dapat menyelesaikan isu dengan iPhone anda, anda boleh mendapatkan bantuan daripada Sokongan Apple. Pasukan pakar mereka mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang mendalam untuk menyelesaikan masalah teknikal yang rumit dengan iPhone.

Sekiranya Apple Customer Care gagal membetulkan isu tersebut melalui telefon, saya menasihatkan membuat janji temu Bar Genius di Apple Store untuk memeriksa kerosakan fizikal. Mereka mempunyai akses kepada sumber dan alatan lanjutan untuk mendiagnosis dan membetulkan isu dengan cekap.

11. Penyelesaian sementara untuk mengawal butang kelantangan iPhone

Jika anda memerlukan sokongan daripada Apple atau ingin membuat temu janji dengan Bar Genius, ia boleh mengambil sedikit masa untuk mendapatkan panggilan balik. Jadi, anda akan mendapati sukar untuk melaraskan kelantangan pada peranti anda atau melaksanakan fungsi butang kelantangan yang lain.

Jangan risau! Saya telah menemui beberapa kaedah alternatif yang hebat yang tidak memerlukan penggunaan butang kelantangan fizikal. Anda boleh bergantung sementara pada mana-mana penyelesaian ini berdasarkan keperluan anda.

I. Gunakan Sentuhan Bantu

Anda boleh melaksanakan fungsi butang kelantangan, seperti mengawal kelantangan atau mengambil tangkapan skrin secara maya pada iPhone anda. Semuanya terima kasih kepada AssistiveTouch.

AssistiveTouch pada iPhone ialah ciri kebolehcapaian yang berkuasa. Ia menambah butang maya pada skrin anda. Dalam butang, anda akan mendapat pintasan ke pelbagai fungsi iPhone anda.

Hanya panggil Siri dan arahkannya untuk Menghidupkan AssistiveTouch. Kemudian, anda boleh mengakses kawalan kelantangan dan tangkapan skrin dengan mudah tanpa menggunakan butang fizikal.

Tukar volum daripada AssitiveTouch

II. Gunakan Pusat Kawalan

Jika anda seorang peminat mendengar muzik, butang kelantangan yang tidak diklik akan menjadikan hidup anda seperti neraka. Walau bagaimanapun, cara cepat mengatasi masalah ini terletak pada Pusat Kawalan.

Kawalan kelantangan dari pusat kawalan

Hanya leret ke bawah dari sebelah kiri skrin iPhone anda dan laraskan peluncur kelantangan untuk menambah atau mengurangkannya mengikut kehendak anda. Oleh itu, anda boleh mengawal semua bunyi multimedia pada peranti anda.

III. Kawal kelantangan dalam Tetapan

Sebagai penyelesaian tambahan, anda boleh menukar main balik media dan volum dering daripada tetapan iPhone. Pergi ke Tetapan → Bunyi & Haptik. Kemudian, seret peluncur kelantangan.

Bunyi & Haptik, tukar kelantangan

IV. Tanya Siri

Akhir sekali, anda boleh meminta Siri menukar kawalan kelantangan peranti anda atau menangkap tangkapan skrin. Siri akan melaksanakan arahan dengan cepat tanpa perlu anda menyentuh iPhone anda.

Nota: Jika anda mempunyai Apple Watch atau fon kepala yang dipasangkan, itu juga boleh membantu anda mengurus kawalan kelantangan untuk iPhone anda.

Besarkan kelantangan!

Dan begitulah! Ucapkan selamat tinggal kepada rawatan senyap daripada butang kelantangan anda. Sama ada pengubahsuaian perisian mudah atau menyelam lebih mendalam ke dalam perkakasan, pembaikan ini seharusnya membuatkan iPhone anda menyanyikan melodi manis sekali lagi. Sehingga kali seterusnya, semoga kelantangan anda menjadi kuat dan senarai main anda lebih kuat.

Terima kasih kerana membaca. Jika ada, kongsikan pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara untuk menyelesaikan isu volum panggilan rendah pada iPhone
 • Cara untuk menetapkan kelantangan iPhone rendah dalam fon kepala
 • Tiada bunyi semasa panggilan pada iPhone? 12 Cara untuk memperbaikinya!

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.