Butang Tindakan iPhone 15 Pro Menjadi Lebih Pintar dalam Kemas Kini iOS 17.1

28
Nextpit Butang Tindakan iPhone 15 Pro
© nextpit

Butang Tindakan ialah salah satu perkara baharu utama yang ditambahkan pada iPhone 15 Pro dan berfungsi sebagai pencetus untuk pelbagai pintasan seperti membuka apl kamera atau menghidupkan lampu suluh, antara lain. Ia boleh diaktifkan dengan menekan biasa atau lama bergantung pada tindakan. Walaupun ini kelihatan berfungsi, mungkin terdapat kes tekanan yang tidak disengajakan. Nasib baik, Apple nampaknya telah menangani perkara ini dalam kemas kini iOS 17.1.

  • Baca juga: Apple iPhone 15 Pro lwn iPhone 15 Pro Max perbandingan kamera

Seperti yang ditemui dalam beta ketiga iOS 17.1 yang dihantar kepada penguji dan pembangun awam minggu ini, 9to5Mac berkata mereka telah menemui rentetan kod yang berkaitan dengan fungsi kemas kini Butang Tindakan. Telah diperincikan bahawa apabila iPhone 15 Pro atau iPhone 15 Pro Max (ulasan) anda dikesan oleh penderia telefon bimbit berada di dalam poket atau beg, tekan lama akan diperlukan untuk mengaktifkan butang.

Ini berbeza dengan fungsi semasa Butang Tindakan dalam iOS 17, yang boleh dicetuskan dengan satu akhbar ringkas. Begitu juga, langkah baharu ini meningkatkan pengelakan daripada menekan butang secara tidak sengaja semasa iPhone disimpan di dalam beg atau kantung.

Outlet itu juga menyatakan bahawa ini ialah ciri bahagian belakang dan pengguna tidak akan dapat menyesuaikannya melalui togol atau tetapan. Ini tidak menghairankan memandangkan Butang Tindakan sudah kekurangan pilihan gerak isyarat seperti menukar pencetus kepada tekan dua kali.

Imej contoh Butang Tindakan iPhone 15 Pro

Kini, anda boleh menggunakan Butang Tindakan pada sisi iPhone 15 Pro (Max) untuk mengaktifkan lampu suluh. Betapa kerennya itu? / © Apple

Ciri ini tersedia untuk peranti yang dijalankan pada perisian tegar iOS 17.1 beta terkini. Apple dijangka melancarkan versi awam iOS 17.1 kepada model iPhone yang disokong, termasuk siri iPhone 15 (semakan), pada akhir Oktober atau awal November.

Beberapa perubahan ketara dalam kemas kini perisian akan datang menggunakan sambungan selular apabila menyelesaikan pemindahan fail atau kandungan melalui AirDrop, yang hanya dibenarkan melalui sambungan Wi-Fi. Selain itu, terdapat juga lelaran dalam apl Apple Music dan lebih fleksibiliti untuk melumpuhkan Mod Tunggu Sedia baharu.

Adakah anda kini menggegarkan iPhone 15 Pro sebagai pemandu harian? Apakah pendapat anda tentang Butang Tindakan baharu? Berapa kerap anda menggunakannya? Kongsi dengan kami pengalaman anda dalam komen.

Melalui: 9to5Mac


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya