Butiran Kamera OnePlus 12 dengan Penderia Bertindan Piksel Didedahkan

27
nextpit OnePlus Terbuka
© nextpit

Walaupun telefon pintar perdana OnePlus sentiasa dipuji kerana perkakasan kelas atasnya, kamera perantinya agak dianggap lebih rendah jika dibandingkan dengan alternatif yang menonjol. Walau bagaimanapun, tanggapan itu perlahan-lahan berubah apabila OnePlus menggabungkan sistem pengimejan yang lebih baik pada peranti terbarunya, seperti dalam OnePlus Open. Nampaknya unggulan OnePlus 12 yang akan datang ditetapkan untuk mengambil kesempatan daripada peningkatan ini juga.

  • Baca juga: Telefon kamera terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

OnePlus Open (ulasan), yang merupakan telefon boleh lipat premium pertama syarikat, muncul dengan kamera yang dinaik taraf yang diterajui oleh sensor Sony 48 MP utama dan disokong oleh periskop 64 MP dan ultralebar 48 MP. Kini, OnePlus mengesahkan bahawa persediaan kamera daripada peranti boleh lipat dibawa ke OnePlus 12, terutamanya snapper utama.

Penderia kamera bertindan OnePlus 12

Dalam siaran Weibo, OnePlus China berkongsi satu set bahan promosi yang menyerlahkan beberapa tangkapan sampel dan modul kamera belakang OnePlus 12. Pada asasnya, penderia utama ialah Sony Lytia-808, yang terdapat pada Open. Ini berbeza dengan laporan sebelum ini bahawa sensor Lytia yang lebih berkebolehan harus diumumkan bersama-sama dengan OnePlus.

Lytia-808 baharu adalah antara penderia pengimejan canggih baharu Sony yang menggunakan teknologi piksel bertindan untuk meningkatkan julat cahaya rendah dan dinamik dalam imej. Perbezaannya agak ketara pada OnePlus Open yang mempunyai foto siang dan malam yang luar biasa yang setanding dengan telefon kamera utama lain dan seperti yang dilihat dalam ulasan Camila.

Kamera OnePlus 12

Kamera OnePlus 12 termasuk sensor bertindan Sony Lytia-808 utama, periskop 64 MP dan ultralebar 48 MP. / © OnePlus

Kedua-dua penembak belakang sekunder tidak disahkan secara langsung, tetapi berkemungkinan ini adalah kamera periskop 64 MP yang serupa dengan saiz sensor 1/2 inci dan zum optik 3x sebagai OnePlus Open. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk kamera ultrawide 48 MP. Pada masa yang sama, OnePlus juga menggunakan Hasselblad di kamera belakang untuk pengoptimuman warna.

Rangsangan pengimejan daripada ISP Snapdragon 8 Gen 3

Sebagai tambahan kepada penderia, OnePlus 12 dilengkapi dengan Snapdragon 8 Gen 3. Cip Qualcomm baharu membawakan ISP (pemprosesan isyarat imej) dan keupayaan AI yang dipertingkatkan yang seterusnya boleh memberi rangsangan kepada kamera peranti. Walau bagaimanapun, ia masih belum dapat dilihat sama ada bagaimana perubahan ini akan diterjemahkan dalam kehidupan sebenar.

Ciri lain yang dilaporkan pada OnePlus 12 termasuk reka bentuk yang dikemas kini dengan lubang tebuk berpusat, skrin OLED yang lebih cerah, kapasiti bateri yang lebih besar dengan pengecasan tanpa wayar dan konfigurasi RAM yang lebih besar. OnePlus dijangka melancarkan OnePlus 12 pertama di China pada Disember ini. Pengumuman global akan menyusul sekitar Januari atau Februari pada tahun 2024.

Adakah anda bercadang untuk menaik taraf kepada OnePlus 12 sebaik sahaja ia tersedia? Apakah ciri yang anda nantikan untuk mencuba paling banyak daripadanya? Jangan ragu untuk berkongsi dengan kami pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: GSMArena
Sumber:
OnePlus Weibo