Cara Auto-Mulakan VPN pada Startup pada Roku

16

Mencampurkan VPN dan peranti penstriman adalah sedikit seperti cuba menyelesaikan teka-teki. Sebabnya ialah mereka tidak selalu bergaul dengan baik. Peranti Roku anda ialah alat yang berguna untuk menstrim rancangan TV, tetapi ia mungkin membuatkan anda terfikir, “Bukankah bagus jika saya boleh memulakan apl VPN secara automatik apabila saya menghidupkan Roku saya?”

Cara Auto-Mulakan VPN pada Startup pada Roku

Jika itu terdengar biasa, artikel ini telah membantu anda. Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu ketahui.

Bolehkah Anda Auto-Mulakan VPN pada Roku?

Peranti Penstriman Roku

Anda mungkin kecewa apabila mengetahui bahawa peranti Roku, yang serba boleh untuk penstriman, tidak mempunyai sokongan terbina dalam untuk VPN. Akibatnya, anda tidak boleh secara langsung memulakan apl VPN apabila anda menghidupkan Roku.

Ciri Auto Start Roku sangat baik untuk pergi terus ke aplikasi penstriman kegemaran anda dan menonton rancangan, tetapi ia tidak meluas kepada VPN. Jadi, jawapan ringkasnya ialah tidak, anda tidak boleh memulakan apl VPN secara automatik pada peranti Roku.

Penyelesaian – Menggunakan VPN Dengan Roku

Penstriman Roku dengan perisai VPN

Walaupun anda tidak boleh memasang VPN secara langsung pada Roku anda, anda boleh menyediakan VPN pada peranti lain, seperti penghala anda. Dengan cara ini, walaupun Roku anda tidak memasang VPN secara langsung, ia akan masuk dalam talian melalui rangkaian yang didayakan VPN. Dengan cara ini, anda akan mendapat semua faedah menggunakan VPN.

Menyediakan VPN pada Penghala Anda

Tetapi bagaimana sebenarnya anda menyediakan VPN pada penghala untuk digunakan dengan Roku? Walaupun setiap penghala berbeza, berikut ialah gambaran umum:

  • Tidak semua penghala menyokong VPN, jadi pastikan penghala anda menyokongnya.
  • Ikut arahan pembekal VPN anda untuk memasangnya pada penghala anda.
  • Setelah penghala anda sedia VPN, sambungkan Roku anda ke rangkaian ini dan ia akan seolah-olah anda menggunakannya dari lokasi lain.

Terdapat beberapa VPN hebat yang tersedia untuk penstriman, dan anda boleh memilih satu berdasarkan belanjawan dan keperluan anda.

Penambatan Mudah Alih

Satu lagi cara untuk berpotensi mendapatkan VPN pada Roku anda sedikit lebih jauh daripada peranti itu sendiri, tetapi ia mungkin berfungsi. Jika penghala anda tidak menyokong VPN, atau anda menggunakan Wi-Fi awam atau beberapa rangkaian kongsi lain, ini boleh menjadi alternatif. Daripada menyambungkan Roku anda terus ke penghala, anda boleh menyambungkan telefon anda kepadanya (atau menggunakan data mudah alih), mengaktifkan VPN pada telefon, dan kemudian berkongsi Wi-Fi telefon anda dengan Roku. Ia agak rumit, tetapi ia patut dicuba.

Mengapa Menggunakan VPN Dengan Roku?

Peranti Roku

VPN ialah apa yang anda akan gunakan jika anda pernah berada dalam situasi di mana anda gatal untuk menonton rancangan dan kemudian mendapati ia tidak tersedia di negara anda pada masa ini. VPN tersedia untuk membuka kunci rancangan dan filem dari seluruh dunia sambil melindungi privasi anda dan menghalang data anda daripada dijual kepada pengiklan tanpa persetujuan anda.

Kandungan Global

Dengan menyambung ke pelayan di negara lain, anda boleh mengakses kandungan yang biasanya di luar jangkauan, kadangkala kandungan yang anda tidak tahu wujud. Ia bukan hanya tentang lebih banyak rancangan Netflix (walaupun itu adalah kelebihan yang besar) tetapi tentang meneroka dunia dokumentari, siri TV dan filem yang baharu yang mungkin anda tidak pernah temui sebaliknya.

Perlindungan Data

Terdapat lebih banyak lagi untuk VPN daripada sekadar memintas geo-blok. Fikirkan tentang semua maklumat peribadi yang berulang-alik semasa anda dalam talian. Menggunakan VPN menjadikan tabiat penstriman dan menonton pesta anda lebih peribadi. Anda boleh berehat dan menikmati rancangan anda tanpa perlu risau tentang siapa yang mungkin mengintip. Lapisan privasi tambahan amat berguna jika anda menggunakan Wi-Fi awam untuk menstrim. Walaupun dalam keadaan ini, anda mungkin kurang bernasib baik dengan Roku, terdapat cara lain untuk menstrim dengan VPN.

Keselamatan

VPN juga menawarkan langkah keselamatan untuk alat anda. Ia menyulitkan data anda, jadi ia menjadi lebih sukar bagi sesiapa sahaja untuk mengintip aktiviti dalam talian anda atau meleret maklumat peribadi anda. Walaupun peranti penstriman mungkin tidak kelihatan seperti risiko keselamatan, sebagai contoh, PC atau telefon anda, ia masih merupakan idea yang baik. Lagipun, peranti penstriman anda juga mungkin mengandungi maklumat peribadi anda atau kad kredit yang disambungkan.

Alternatif kepada Roku untuk Pencinta VPN

Skrin Utama Roku

Walaupun Roku sememangnya mudah, jika anda seorang peminat VPN mendapati persediaan Roku agak menyusahkan, terdapat peranti penstriman lain yang mungkin lebih sesuai dengan citarasa anda. Peranti seperti Amazon Fire Stick dan kotak TV Android lebih mesra VPN dan membolehkan anda memasangnya terus.

Tongkat Api Amazon

Amazon Fire Stick berjalan pada versi Android, yang bermaksud ia biasanya lebih sesuai dengan aplikasi VPN, sama seperti telefon atau tablet. Oleh itu, memasang dan menggunakan VPN pada Amazon Fire Stick adalah lebih mudah. Tongkat penstriman Amazon juga menyambung kepada banyak perkhidmatan penstriman. Atas sebab itu, anda tidak mungkin terlepas rancangan dan filem kegemaran anda.

Kotak TV Android

Kotak TV Android ialah satu lagi alternatif yang hebat jika anda mahukan VPN pada peranti penstriman. Mereka juga berjalan pada sistem pengendalian Android, yang memberikan anda akses kepada Gedung Google Play. Di sini, anda boleh memuat turun pelbagai aplikasi VPN seperti yang anda lakukan pada telefon pintar Android. Tambahan pula, dengan Android TV, anda mendapat antara muka yang boleh disesuaikan dan pilihan apl dan permainan yang luas, lebih daripada sekadar menstrim rancangan TV.

Mendapat Manfaat Terbaik dari Kotak Penstriman Anda

Menstrim peranti jauh

Sebaik sahaja anda menjalankan Roku pada rangkaian yang didayakan VPN, mengapa tidak menjadikan kandungan penstriman lebih mudah?

Semak Kelajuan Internet Anda

Apabila anda menggunakan VPN dengan Roku anda, ia boleh melambatkan keadaan, kerana ia merupakan laluan tambahan untuk sambungan anda. Untuk mengelakkan penstriman anda daripada bertukar menjadi maraton penimbal, adalah idea yang baik untuk mempunyai sambungan yang kukuh. Tetapi seberapa pantas ia sepatutnya? Itu bergantung, tetapi untuk penstriman HD, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya sekitar 5 Mbps, tetapi jika anda menggunakan 4K UHD, sasarkan sekurang-kurangnya 25 Mbps. Anda boleh menyemak kelajuan anda dalam talian dengan mudah dengan alat ujian kelajuan percuma. Jika anda mendapati kelajuan anda kurang, bercakap dengan pembekal internet anda boleh membuka pilihan untuk rancangan yang lebih pantas.

Pilih Pelayan VPN yang Betul

Kestabilan dan kemudahan penstriman melalui VPN juga bergantung pada pelayan yang anda pilih. Jika anda mengejar rancangan dan filem dari negara tertentu, sambung ke pelayan di negara itu. Ingat, semakin dekat pelayan dengan lokasi sebenar anda, semakin baik kelajuan sambungan anda. Jika anda hanya menggunakan VPN untuk privasi dan bukan untuk mengakses kandungan geo-sekatan, pilih pelayan yang berdekatan.

Pastikan Perisian Tegar Peranti dikemas kini

Kemas kini untuk Roku dan penghala anda boleh membetulkan pepijat, menambal lubang keselamatan dan juga meningkatkan prestasi peranti. Oleh itu, ikuti kemas kini perisian tegar – ia tidak sukar. Kebanyakan peranti menawarkan kemas kini automatik, tetapi sentiasa baik untuk menyemak secara manual sekali-sekala, terutamanya jika anda melihat sebarang gangguan.

Strim Dengan Selamat dan Tanpa Nama

Walaupun anda tidak boleh memulakan apl VPN secara automatik pada peranti Roku, terdapat penyelesaian yang cukup kemas dengan penghala anda, malah anda boleh mencari alternatif yang lebih bijak, seperti penambatan mudah alih. Persediaan ini membuka saluran baharu kemungkinan penstriman sambil memastikan aktiviti dalam talian anda tertutup dan selamat.

Adakah anda mempunyai sebarang petua, helah atau penyelesaian untuk menggunakan VPN dengan Roku? Atau mungkin anda telah menemui peranti penstriman yang lebih baik untuk peminat VPN? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.